Akut apandisit tanısı veya şüphesi olan vakalarda alvarado skorlamasının görüntüleme yöntemleri ve CRP, prokalsitonin değerleriyle desteklenmesi
Akut apandi̇si̇t tanisi veya şüphesi̇ olan vakalarda alvarado skorlamasinin görüntüleme yöntemleri̇ ve CRP, prokalsi̇toni̇n değerleri̇yle desteklenmesi̇
  1. Tez No: 359048
  2. Yazar: AHMET ÇAĞLAR BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAYDAR ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, Alvarado Skoru, CRP, PCT, USG, Acute appendicitis, Alvarado Score, CRP, PCT, Abdominal Ultrasound
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Akut Apandisit Tanısı Veya Şüphesi Olan Vakalarda Alvarado Skorlamasının Görüntüleme Yöntemleri ve Crp, Prokalsitonin Değerleriyle Desteklenmesi Akut apandisit tüm yaş gruplarında en sık görülen akut karın nedenidir. Akut apandisit şüphesi olan hastalarda amaç negatif apendektomiyi ve buna bağlı komplikasyonları azaltmaktır. Alvarado Skoru 1986 yılında tanımlanmış bir skorlama sistemidir. Hastanın semptomları, fizik muayene bulguları ve laboratuar değerlerinden oluşur. Bu çalışmanın amacı, Alvarado Skorunun akut apandisit tanısı koymadaki değerine diğer tanısal yöntemlerin etkisini saptamaktır. Çalışmaya Mayıs 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Acil Servisi ve Genel Cerrahi polikliniğine başvuran, akut apandisit şüphesi olan 133 hasta dahil edildi. Hastaların seçimi konusunda herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Hastaların tedavisinin planlaması çalışmadan bağımsız olarak hastayı izleyen hekim tarafından yapıldı. Yüz otuz üç hastanın 20'si (%15) gözlem sonrası taburcu edildi. Yüz on üç hasta (%85) ameliyat edildi. Doksan dört hastaya (%83,2) histopatolojik olarak apandisit tanısı kondu. On dokuz hastada (%16,8) apendiks normal idi. Tüm hastalardan rutin laboratuar tetkikleriyle birlikte serum CRP ve PCT değerleri istendi. Tüm hastalara başvuru anında karın USG yaptırıldı. Klinik olarak şüpheli ve ayırıcı tanı gerektiren hastalara oral ve IV kontrastlı BT çekildi. Tüm bu sonuçların Alvarado skorunun tanı koymadaki etkinliğini arttırıp arttırmadığı araştırıldı. Bu çalışmada Alvarado skorunun duyarlılığı %85, özgüllüğü ise %46 olarak bulundu. CRP ve PCT'nin Alvarado skoruyla beraber kullanılması durumunda skorlamanın tanı koymadaki başarısını arttırdığı ancak BT ve USG'nin aynı etkiyi Alvarado skorlaması üzerinde gösteremediği saptandı. Bu sonuç özellikle radyologların klinik deneyimlerinin farklı olması ile açıklandı. Sonuç olarak hiçbir ek tanısal yöntemin tek başına akut apandisit tanısını koyamayacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte Alvarado Skoru düşük olan vakalarda ek tanısal yöntemlerin kullanılmasının klinisyene yol gösterici bir araç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Supporting the Alvarado Scoring System with radiologic images and crp, procalsitonin levels in patients with clinical diagnosis or suspect of acute apendicitis Acute appendicitis is the most common in all age groups cause of acute abdomen. Our aim to reduce the negative appendectomy and related complications in patients with suspected acute appendicitis. Alvarado Score is a scoring system described in 1986. The patient's symptoms, physical findings, and laboratory values consist of the examination. The purpose of this study, the value in the diagnosis of acute appendicitis, and the importance of Alvarado Score for additional diagnostic procedures to determine the effect. In the study between May 2012 and May 2013, Balcalı Hospital of Çukurova University Emergency Department and General Surgery outpatient clinic with suspected acute appendicitis were included 133 patients. Any restrictions imposed on the selection of patients in this study. Regardless of the treatment of patients with this study and that the planning was done by the physician. Twenty patients were discharged after observation. (%15). We have operated on 113 patients (85%). Ninety-four patients (83.2%) were abnormal in acute appendicitis. There weren't 19 patients with histopathologically appendicitis(16.8%). All patients with serum CRP and PCT values were investigated with routine laboratory investigation. Abdominal ultrasound in all patients on admission were taken. The differential diagnosis of clinically suspected patients requiring oral and IV contrast-enhanced CT were taken. Increase the Alvarado score in diagnosis by increasing the effectiveness of all these results were investigated. In our study, the sensitivity of Alvarado score of 85%, specificity of 46% found it to be. CRP and PCT in the case of Alvarado scoring with scores and increase the success rate found in diagnosis. However, we did not find a positive effect CT and USG on Alvarado scoring. We thought this was due to the different experiences of clinical radiologists to review. As a result, no additional diagnostic method alone is not able to put the diagnosis of acute appendicitis. However, we believe that additional diagnostic methods in cases with a low Alvarado score is a tool to clinicians to enable.