Sınırda gestasyonel diyabet ve perinatal sonuçlar
Borderline gestaional diabetes and perinatal outcomes
  1. Tez No: 359049
  2. Yazar: ÖZGÜL GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİME TUNCAY ÖZGÜNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Gestasyonel, Gebelik, Sonuçlar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Sınırda Gestasyonel Diyabet ve Perinatal Sonuçlar Amaç: Gestasyonel diyabet ilk kez gebelik sırasında başlamış ve saptanmış olan çeşitli derecelerdeki karbonhidrat intoleransıdır. Gestasyonel diyabetin fetal ve maternal sağlığa etkileri oldukça iyi bilinmektedir. Ancak glukoz değerleri normal gebeler ile gestasyonel diyabetik gebeler arasında olan sınırda gestasyonel diyabetiklerin maternal ve fetal sonuçları iyi bilinmemektedir. Biz bu çalışmamızda 50 gr glukoz taraması pozitif olup 100 gr tanı testi normal olan olguların postpartum ve perinatal sonuçlarını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ocak 2009 – Ocak 2013 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı gebe polikliniğinde takip edilen gestasyonel diyabet taramaları ve doğumları hastanemizde gerçekleştirilen 268 gebeyi ve onların bebeklerinden oluşturuldu. Çalışma grubu; 50 gr glukoz tarama testi yüksekliği olup 100 gr tanı testi normal olan 134 gebeden, kontrol grubu ise 50 gr glukoz tarama testi normal olan 134 gebeden oluşturuldu. Çalışmaya çoğul gebeliği, pregestasyonel diyabeti ve fetal konjenital anomalileri olan gebeler ve maternal kronik hastalık mevcudiyeti, maternal trombofili öyküsü olan hastalar çalışmaya alınmadı. 50 gr glukoz tarama testinde eşik değer > 140 mg/dl alındı. 100 gr tanı testinde ise Ulusal Diyabet Veri Grubu (NDDG) tanı kriterleri kullanıldı. Çalışmaya alınan iki grubun obstetrik ve perinatal sonuçları retrospektif olarak karşılaştırılarak değerlendirildi. Bulgular: Demografik özelliklere bakıldığında yaş, gravida ve parite çalışma grubundaki olgularda daha yüksek saptandı (p < 0,05). Buna rağmen iki grup retrospektif olarak değerlendirilip, çalışmaya devam edildi. Çalışma ve kontrol grubundaki yenidoğanların doğum kiloları arasında fark bulunmadı (p > 0,05). Çalışma grubundaki olgularda postpartum kanama miktarı daha fazla ve doğum sonu hastanede kalış süresi daha uzun bulundu (p < 0,05). Sonuç: Sınırda gestasyonel diyabeti olan gebelerin takibinde bazı obstetrik sorunlarla karşılaşılabileceği göz önünde tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Borderline Gestaional Diabetes And Perinatal Outcomes Background: Gestational diabetes mellitus (GDM) is defined as any degree of carbonhydrate intolerance with onset or first recognition during pregnancy. Although the risks associated with GDM are well recognised, the impact on maternal and infant health outcomes is less clear for borderline gestational diabetes mellitus (BGDM) which is characterised by values of glucose tolerance intermediate between normal and gestational diabetes. In our study, we aimed to investigate postpartum and perinatal outcomes of pregnants with abnormal 50 g glucose challenge test (GCT) followed by a normal 100 g oral glucose tolerance test (OGTT). Study Design: Study is designed from 268 patient and their children who were followed between January 2009 - January 2013 in Cukurova University Faculty of Medicine Gynecology and Obstetric pregnancy outpatient clinic and whose gestational diabetes screening and births occurred in our hospital. The study group was created with 134 pregnant women who have abnormal 50g GCT followed by a normal 100g OGTT. The control group was created with 134 pregnant women who have normal 50g GCT. Multiple gestations, anomalous fetuses and patients with pregestational diabetes, chronic diseases and thrombophilia were excluded from the study. The cut off value for 50g GCT was taken ≥ 140 mg/dl and NDDG criterias were used for 100g OGTT. We evaluated obstetric and perinatal results of two groups in the study in a retrospective way. Results: Maternal age, gravidity, parity were higher in study group (p0.05).