Kemiğe implante işitme cihazı kullanan hastalarda işitme sonuçlarının ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of hearing results and quality of life in patients with implanted bone-anchored hearing devices
  1. Tez No: 642374
  2. Yazar: AHMET TURAN TANBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Kaybı, İşitme Cihazı, Kemiğe İmplante İşitme Cihazı, İşitme Sonuçları, Yaşam Kalitesi, Hearing Loss, Hearing Aid, Bone Anchored Hearing Aid, Hearing Results, Quality Of Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: İşitme kaybı her yaş grubunda görülen ve sık rastlanan hastalıkların başında yer almaktadır. Bu çalışmada, Kemiğe İmplante İşitme Cihazı (KİİC) kullanan hastaların işitme sonuçları, yaşam kalitesi ve ses kalitesini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal Ve Metod: Çalışmamıza 18 yaş ve üzeri İletim tipi işitme kaybı olan KİİC kullanan hastalar dahil edilmiştir. KİİC kullanan hastaların, fonksiyonel kazançlarını belirlemek için saf ses odyometri testi, yaşam kalitelerini değerlendirmede Uluslararası İşitme Cihazı Değerlendirme Envanteri Türkçe versiyonu (IOI-HA-TR), ses kalitesi değerlendirmesinde de İşitme İmplantı Ses Kalitesi İndeksi (HISQUI19) kullanıldı. Bulgular: Bulgularımıza göre, KİİC kullanan hastaların fonksiyonel kazançları 1000-2000-4000 Hz'de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p˂0.05). KİİC kullanan hastaların IOI-HA-TR testi ile cihazlarından memnun oldukları, HISQUI19 testiylede cihazın ses kalitesinin %93.33 çok iyi, %6.66 oldukça iyi olduğu belirlenmiştir. Sonuç: KİİC, iletim tipi işitme kaybına sahip bireylerde fonksiyonel kazanç sağlayarak yaşam kalitelerini ve memnuniyetlerini arttırmıştır. İletim tip işitme kaybına sahip hastalarda KİİC konvansiyonel işitme cihazlarına göre daha fazla fonsiyonel kazanç sağlamış ve yaşam kalitesini daha çok arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hearing loss is one of the common diseases in all age groups. In this study, we aimed to evaluate the hearing results, quality of life, and hearing on patients who were using Implanted Bone-Anchored Hearing Devices. Materials and Methods: Patients aged 18 years and older who used Implanted Bone-Anchored Hearing Devices with conductive hearing loss were included in our study. We use IOI-HA-TR test for determination quality of life, HISQUI19 for sound quality assessment determine the functional gains of patients using Implanted Bone-Anchored Hearing Devices. Results: According to our findings, the functional gains of patients using Implanted Bone-Anchored Hearing Devices were statistically significant at 1000-2000-4000 Hz (p˂0.05). It was determined that patients using Implanted Bone-Anchored Hearing Devices were satisfied with their devices with IOI-HA-TR test, and the sound quality of the device was 93.33% very good and 6.66% good in the HISQUI19 test. Conclusions: Implanted Bone-Anchored Hearing Devices has increased the quality of life and satisfaction by providing functional gain in individuals with conductive hearing loss. In patients with conductive hearing loss, Implanted Bone-Anchored Hearing Devices has provided more functional gain than conventional hearing aids and has increased the quality of life more.