Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlam Çocuk Polikliniğinde izlenen çocukların okul çağında büyümelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of school age children's growth who were followed in Pediatric Primary Care Clinic of Cukurova University Medical School
  1. Tez No: 359052
  2. Yazar: ÜMİT ECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Büyümenin değerlendirilmesi, anne sütü ile beslenme, düzenli takip, Evaluation of growth, breast-feeding, follow-up
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlam Çocuk Polikliniğinde Ġzlenen Çocukların Okul Çağında Büyümelerinin Değerlendirilmesi Amaç: Hastanemiz Sağlam Çocuk Polikliniğinde izlenen çocukların okul çağına geldiklerinde büyüme parametrelerini değerlendirmek, anne sütü ve beslenme süreleri ile iliĢkisini belirlemek ve düzenli takibe etki eden faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sağlam Çocuk Poliklininiğine Ocak 2003-Aralık 2008 tarihleri arasında baĢvurup düzenli takibe gelen çocukların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Beslenme öyküleri, sadece anne sütü ile beslenme süreleri, büyüme parametreleri incelenerek koĢullara uygun çocuklar tespit edildi ve okul çağında olan çocuklar kontrole çağrıldı. Bu çocukların beslenme öyküleri alınarak fizik muayeneleri yapılıp, ağırlık ve boy ölçümleri kaydedildi. Vücut kitle indeksi hesaplanarak beslenme öyküleri ve anne sütü alma süreleri ile büyümeyi etkileyebilecek diğer faktörler arasında bir iliĢki olup olmadığı araĢtırıldı. Bulgular: Çocukların 59 tanesi kız (% 53,6), 51 tanesi erkekti (% 46,4). ÇalıĢmaya katılan çocukların yaĢ ortalaması 7,47 ± 1,914 idi. ÇalıĢmaya alınan çocukların ortalama anne sütü alma süresi 14,04 ± 6, 94 ay, ek besin baĢlama zamanı ortalaması 4,80 ± 1,77 ay olarak görüldü. Ġlk 6 ay sadece anne sütü alma oranı % 65 olarak bulundu. Düzensiz takipli çocuk sayısı 26 (% 23,6), düzenli takibe gelen çocuk sayısı 84 (% 76,4) olarak bulundu. Erkek çocukların ilk 1 yaĢta polikliniğe baĢvurma sayısı ortalaması 8,49 ± 2,19, kız çocukların ilk 1 yaĢta polikliniğe baĢvurma sayısı ortalama 9,05 ± 1,88 olarak bulundu. Büyümeyi ve düzenli takibi etkileyen temel faktörleri tespit etmek amacıyla yapılan çalıĢma neticesinde doğum ağırlığı, doğum boyu, doğum Ģekli, anne-baba eğitim düzeyi, sosyal güvence, kardeĢ sayısı, ailede önemli kronik hastalık öyküsünün olması gibi etmenlerin büyüme ve düzenli takip ile iliĢkisi anlamlı bulunmamıĢtır. 24. aydan önce demir profilaksisini kesen çocukların 10 tanesinin (% 13) son kontrol VKĠ‟ inin 5 persentilin altında olduğu görüldü. Düzensiz kontrole gelen çocukların 21 tanesinin (% 80,8) D vitamini desteğini 12. aydan önce kestiği, 5 çocuğun (% 19,2) 12.ayda D vitamini desteğini kestiği, düzenli kontrole gelen çocukların 58‟i (% 69) 12. aydan önce D vitamini desteğini kestiği, 10 çocuğun (% 11,9) 12.ayda D vitamini desteğini kestiği, 16 çocuğun (% 19) 12. aydan sonra D vitamini desteğini kestiği görüldü. Düzenli takibe gelen çocukların D vitamini desteğini yeterli sürede alma oranının yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Çocuk sağlığının korunabilmesi ve geliĢtirilmesi çocuk sağlığı izlemleriyle gerçekleĢtirilir. Çocuğun büyüme ve geliĢmesinin düzenli bir Ģekilde izlenmesi ve desteklenmesi, çocuğun ailesi ile birlikte bir bütün olarak değerlendirilmesi ve aile ile iĢbirliği içinde olmayla sağlanır. Düzenli takibin anne sütü alma süresi, ek beslenmeye baĢlama zamanı, D vitamini desteği ve demir profilaksisi alma süresi gibi büyümeyi etkileyici ve yardımcı faktörleri önerilen sürelere eriĢtirebilme hedefi açısından büyük rol oynadığı aĢikardır. Sağlıklı nesiller yetiĢtirebilmek için toplumun geleceğinin göstergesi olan çocukların sağlıklı büyümesi, geliĢmesi, korunması ve eğitilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of School Age Children's Growth Who Were Followed in Pediatric Primary Care Clinic of Cukurova University Medical School Objective: The aim of this study was to evaluate growth parameters of children that followed in our Pediatric Primary Care Clinic, when they reached the school age, to determine relationship with duration of breast-feeding, to investigate factors affecting regular follow-up. Materials and Methods: The medical records of children who admitted to Pediatric Primary Care Clinic of Cukurova University Medical School Balcali Hospital between January 2003 and December 2008 and who came to follow-up regularly were analyzed retrospectively. By analyzing nutritional histories, durations of feeding only breastmilk and growth parameters, children that eligible for our study were determined and those of school age were called for examination. They were questioned about their nutritional histories and by examination, their weight and height measurements are recorded. Then, body mass indexes were calculated. Correlation between nutritional histories and durations of breastfeeding and other factors that could affect growth were investigated. Findings: Fifty-nine (% 53,6) of children were female; 51 (% 46,4) were male. The mean age of children included to study was 7,47 ± 1,914. The average breastfeeding duration of children included to study was 14,04 ± 6,94 months; the average time of starting additional nutrients was 4,80 ± 1,77 months. The range of receiving only breastmilk for the first six months was % 65. The count of children who had irregular follow-up was 26 (% 23,6). The count of children whose follow-up was made regularly was 84 (% 76,4). The average count of admission to the primary care clinic in the first year of life was 8,49 ± 2,19 for boys and 9,05 ± 1,88 for girls. In this study which was made to detect mean factors affecting growth and regular follow-up; there was no significant relationship between regular follow-up and birth weight, birth length, mode of delivery, educational level of parents, health insurance, number of siblings or family history of major chronic diseases. Ten (% 10) of children who had given up iron prophylaxis before twenty-fourth month were measured less than five per cent of body mass index table, at their last examination. Twenty-one (% 80,8) of children whose follow-up were irregular, had given up using vitamin D support before twelfth month; 5 of (% 19,2) had given up at twelfth month. Ġn group had regular follow-up, 58 of (% 69) children had given up vitamin D support before twelfth month, 10 of (% 11,9) children had given up at twelfth month and 16 of (% 19) after twelfth month. It has been understood that the range of receiving vitamin D support enough time was high in group had regular follow-up. Conclusion: To protect and develop the child health is possible with effective follow-up of healthy children. The regular following-up and supporting the growth and development of children is provided by evaluating the children with their families as a whole and collaborating with their families. It‟s clear that regular follow-up is important to raise factors affecting and supporting the growth like breastfeeding durations, time of starting additional nutrients, durations of receiving vitamin D and iron support to the recommended durations. Ġn order to raise healthy generations, children, indicators of future of community, should be grown, developed, protected and educated with health.