Ventrikülit tanısında kullanılan beyin omurilik sıvısı sitokin değerlerinin rutin beyin omurilik sıvısı değerlendirmesine ek tanısal katkısı
The additional diagnostic contribution of cerebrospinal fluid cytokine levels to the routine assessment of cerebrospinal fluid in the diagnosis of ventriculitis
  1. Tez No: 359056
  2. Yazar: SEMİH KIVANÇ OLGUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BOYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: IL-1β, Şant Enfeksiyonu, TNFα, Ventrikülit, IL-1β, shunt infections, TNFα, ventriculitis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Şant enfeksiyonları ile beraber görülen ventrikülit; tanısı ve tedavisi güç, yüksek maliyetli enfeksiyonlardır. Ventrikülit tablosu sıklıkla uzun süren enfeksiyonlara işaret etmektedir. Kesin tanısı için kültürde üreme saptanması gerekmektedir. Kültür sonuçlarının çıkması 48-72 saat kadar sürdüğünden tanısı sıklıkla gecikmeli olarak koyulabilmektedir. Şant enfeksiyonlu hastalarda kültür sonucunu beklemeye gerek kalmadan tedaviyi yönlendirebilecek yeni tanısal parametreler araştırılmaktadır. Bizde çalışmamızda BOS'da proinflamatuar sitokinler olan IL-1β ve TNFα'yı araştırarak ventrikülit tanısında ne kadar etkin parametreler olduğunu sorguladık. Gereç ve yöntem: Aralık 2012-Aralık 2013 tarihleri arasında acil servise hidrosefali nedeniyle başvuran, ventriküloperitoneal şant ve/veya eksternal ventriküler drenaj takılmış, ventrikülit şüphesi olan toplam 34 hasta çalışmaya alınmıştır. Bu 34 hasta; 19 örnekten oluşan hasta grubu ve 15 örnekten oluşan kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Hastaların başvuru anındaki kan ve BOS örnekleri alınıp değerlendirilmiştir. Kanda beyaz küre, sedimentasyon ve CRP değerlerine bakılmıştır. BOS'da IL1-β ve TNFα değerlerine bakılıp, BOS kültüründe üreme sonuçları takip edilmiştir. Bulgular: Hasta grubunda IL-1β değerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak arttığı bulunmuştur( p:0.0001). Yalnızca hasta grubunda değerlendirildiğinde; Kültürde üremesi olan ventrikülit kabul edilen hastalarda, üremesi olmayanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p:0.009). IL-1β'nın 4.0pg/ml üzerinde olduğu hastalarda %90.9 sensitivite ve %82.6 spesifite ile kültürde üreme ihtimali %92.7'dir. Sonuçlar: IL-1β ventrikülit tanısında kullanılabilecek güvenli bir parametredir.
Özet (Çeviri)
Object: Ventriculitis associated with shunt infections are high cost infections and there are such difficulties in diagnosis and treatment. These infecions are long term treatment required infections and reproduction of the infectious agent in cerebrospinal fluid(CSF) culture is needed for the definitive diagnosis. The emergence culture results take up to 48-72 hours so the diagnosis is often recorded as delayed. The new parameters are sought to direct the treatment without the need to wait for the culture outcome. In our study proinflammatory cytokines IL-1β and TNFα are evaluated in CSF to questione how effective parameters are these in the diagnosis of ventriculitis. Material-methods: 34 patients with ventriculoperitoneal shunt or external ventricular drainage catheter inserted are enrolled to study between December 2012-December 2013 in the suspicy of ventriculitis. The study group consists of two subgroups; patient group(19 patients) and control group(15 patients). Blood and CSF samples are gathered and evaluated in the mean time. WBC, ESR, CRP, IL-1β, TNFα and CSF culture results are used for diagnostic parameters. Findings: IL-1β raises more reliable in patient group versus control group(p:0,0001). Patients with positive CSF culture accepted as ventriculitis; IL-1β is found significantly higher in patients when comparing patients with negative CSF culture outcome(p:0,009). IL-1β values over 4.0pg/ml; the probability of predicting positive culture outcome is %92.7 with %90.9 sensitivity and %82.6 specifity. TNFα values do not show significant reliable pattern as compared to IL-1β. Results: IL-1β is a reliable parameter which shall be used in the diagnosis of ventriculitis by predicting positive culture outcome with high sensitivity and specifity.