Çocuklarda perkütan nefrolitotomi ameliyatlarında ultrason eşliğinde yapılan torakal paravertebral bloğun hemodinami ve postoperatif ağrı üzerine etkisi
Theeffects of ultrasound guided thoracic paravertebralblock on hemodynamics and postoperativeanalgesia in percutaneous nephrolithotomy operations in children
  1. Tez No: 359058
  2. Yazar: FATMA GÜLŞAH AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrason eşliğinde torakal paravertebral blok, perkütan nefrolitotomi, çocuk, Ultrasound guided thoracic paravertebral block, percutaneous nephrolithotomy, children
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada böbrek taşı nedeniyle perkütan nefrolitotomi ameliyatı planlanan pediatrik hastalarda bupivakain ile ultrason eşliğinde yapılan torakal paravertebral bloğun peroperatif anestezik ajan tüketimi ve postoperatif analjezi üzerine etkinliğinin araştırılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Etik Kurul onayı ile hastalardan bilgilendirilmiş onam formu alınarak yapıldı. 1-5yaşarası, böbrek taşı nedeniyle perkütan nefrolitotomi yapılması planlanan 40 hasta çalışmaya dahil edildi ve hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara genel anestezi uygulandı ve entübe edildi. Grup I hastalara pron pozisyon verildikten sonra ultrason eşliğinde 0.5ml/kg bupivacain %0.5 ile torakal paravertebral blok (T10-T11, T11-T12, T12-L1); Grup II hastalara ise postoperatif analjezik olarak 15 mg/kg parasetamol yapılması planlandı. Postoperatif dönemde eğer FLACC > 4 ise 1 mg/kg tramadol yapılması planlandı. Olguların intraoperatif sevofluran konsantrasyonları ile intraoperatif ve postoperatif sistolik ve diyastolik kan basınçları, kalp atım hızı, oksijen saturasyonu kaydedildi. Postoperatif dönemde ağrı skoru (FLACC), ebeveyn memnuniyet derecesi, ek analjezik ihtiyacı olan olgu sayısı ve yan etkiler (bulantı, kusma, hipotansiyon, bradikardi, solunum sıkıntısı vb.) kaydedildi. Bulgular: Demografik özellikler, operasyon süreleri, hemodinamik parametreler gruplar arasında benzerdi. İntraoperatif sevofluran konsantrasyonu istatistikse lolarak GrupI'de GrupII'den daha düşük saptandı (p=0,000). Postoperatif GrupI'de analjezik gereksinimi olan olgu yokken, GrupII'de 18 (%90) olgu belirlendi. GrupI'de ebeveyn memnuniyeti açısından mükemmel ve iyi şeklinde değerlendirme yapan ebeveyn sayısı, GrupII'de ise iyi ve kötü şeklinde değerlendirme yapan ebeveyn sayısı yüksek bulundu. Postoperatif FLACC değerleri GrupI'de GrupII'den istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptandı (p=0,000). Olguların hiç birinde hipotansiyon, bradikardi ve solunum depresyonu gözlenmedi. Sonuç: Pediatrik olgularda ultrason eşliğinde torakal paravertebral blok uygulamasının, sistemik analjezi uygulanımına göre perioperatif anestezik gereksinimi ve ek analjezik gereksinimi daha çok azalttığı ve ebeveyn memnuniyetini arttırdığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; planned percutaneous nephrolithotomy due to kidney Stone surgery in pediatric patients, ultrasound guided thoracic paravertebral block with bupivacaine on perioperative anaesthetic agent consumption and it was planned to investigate the efficacy of on postoperative analgesia. Material-Method: This study was performed after approval of Ethics Committee and parents written consent. Between the ages 1-5, planned percutaneous nephrolithotomy due to kidney stones 40 patients were enrolled in this study, and patients were randomly divided in to two group. All patients were performed general anaesthesia. The Group I patients was given ultrasound guided thoracic paravertebral block with 0.5 ml/kg bupivacaine %0.5 after giving prone position and the Group II patients was given 15 mg/kg of paracetamol as postoperative analgesia. In the period of postoperative, if the FLACC>4; it was planned to dose 1 mg/kg of tramadol. Pateints' hemodynamical parametres, oxygen saturation, sevoflurane concentration were recorded 10, 15, 30 and 60 minutes intraoperatively. Pateints' hemodynamical parametres, oxygensaturation, painscores (FLACC), satisfaction of parents, the number of patiens who additional analgesic requirements and side effects (nausea, vomiting, hypotension, bradycardia, respiration problems, etc) were recorded in the postoperative period. Result: Demographic characteristics, operation times, hemodynamical parametres of these groups were similar. Intraoperative sevoflurane concentrations were found significantlyless in Group I than Group II (p=0,000). While there were no patients need of analgesia in Group I, it was determined as 18 (%90) in Group II. While the number of patients evaluating as perfector good was high in Group I, the number of parents evaluating as good or bad was high in Group II. The rate of postoperative FLACC was determined as statistically significant less in Group I than Group II (p=0,000). None of the patients were hypotension, bradycardia or respiratory depression observed. Conclusion: In pediatric patients that the applied ultrasound guided thoracic paravertebral block according to systemic analgesia was decided less the need for perioperative anaesthetic agents and the additional analgesic requirements reduced and increases satisfaction of parents.