Çocukluk çağı böbrek taşlarında tedavi algoritmasının geliştirilmesi
Making treatment algorytm in pediatric renal stones
  1. Tez No: 247369
  2. Yazar: NECATİ ARİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ULVİ ÖNDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, perkütanöz nefrolitotomi, litotripsi, taş, Pediatric, percutaneous nephrolithotomy, lithotripsy, calculi
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Çocukluk çağı böbrek taşları uzun vadede sıkıntıya neden olabileceğinden uygun bir şekilde tedavinin önemi açıktır. Ancak çocuklarda böbrek taşlarının tedavi standartları erişkinlerde olduğu gibi henüz netlik kazanmamıştır. Bu çalışmada böbrek taşı tanısı ile Anabilim Dalımız'da tedavi edilen çocuk hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirilerek bir tedavi algoritması oluşturuldu ve literatür verileriyle tartışıldı.MATERYAL METOD: Mart 1992-Haziran 2008 tarihleri arasında böbrek taşı tanısı alan 275 hastaya (283 renal birim) şok dalga litotripsisi (ESWL) ile Şubat 2000-Haziran 2008 tarihleri arasında aynı tanı ile toplam 76 çocuk hastaya (84 renal birim) perkütan nefrolitotomi (PCNL) uygulanmış, elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Taş büyüklüğüne göre hastalar 5 gruba ayrılmış ve tedavi seçeneklerine ait başarı, tekrar tedavi ve komplikasyon oranları belirlenmiş ve karşılaştırılmıştır.BULGULAR: ESWL tedavisi ile 283 hastanın 209'unda (%73.8) taşsızlık, 70'inde (%33.4) tekrar tedavi ve 26'sında (%9.1) komplikasyon belirlerken PCNL ile %60.7 taşsızlık, %5.8 tekrar tedavi ve %13'lük komplikasyon oranı saptadık. 2 cm2'den küçük taşlarda ESWL ve PCNL'nin taşsızlık ve tekrar tedavi oranları sırasıyla %75.8, %81.4 ve %19.6, %7.4 olurken 2 cm2'den büyük tüm taşlarda bu oranlar sırasıyla %61.5, %67.8 ve %56.4, %12.2 olarak oluştu.SONUÇ: Çocukluk çağı taş hastalarında erişkinlerdekinin aksine tüm taş büyüklüklüklerinde ESWL'nin yeri olduğu görülmektedir. Ancak taş büyüklüğü arttıkça komplikasyon ve tekrar tedavi oranlarının arttığı dikkate alınmalıdır. 2 cm2'den büyük taşlarda ve multiple-koral yerleşimli taşlarda PCNL tedavisi daha da ön plana çıkmakla birlikte PCNL'in ciddi olabilecek komplikasyonları daima akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Pediatric renal stone disease is an important health care problem and must be treated in a proper way. Nevertheless treatment of pediatric stone disease has been considered a management dilemma. In this study we retrospectively analyzed the pediatric patients that were treated for kidney stones in our clinics and tried to make an algorytm in the scope of the literature.MATERIAL AND METHOD: We retrospectively analyzed 275 patients (283 renal units) that were treated with ESWL from March 1992 to June 2008, and 76 patients (84 renal units) that were treated with PCNL from February 2000 to June 2008. We separated the patients into 5 different groups according to stone sizes and evaluated the success, re-treatment and complication rates of the treatment modalities.RESULTS: With ESWL treatment of the 283 patients, 209 were stone free (73.8%), 70 needed re-treatment (33.4%), and in 26 complications were seen (9.1%), the rates for PCNL were as follows; 60.7% stone free, 5.8% needed re-treatment and 13% of complications. For the stones that were smaller than 2 cm2, stone free rates and re-treatment rates for ESWL and PCNL were as follows; 75.8%, 81.4% and 19.6%,7.4%; the rates were as follows for the stones greater that 2 cm2; 61.5%, 67.8% and 56.4%, 12.2%.CONCLUSION: In pediatric stone disease despite of the normal population ESWL has indication in all sizes of stone disease. But as the size of the stone increases complication rates and need for re-treatment increases. For the staghorn calculus and the calculus greater than 2 cm2 PCNL treatment seems to be logical but serious complications of PCNL must always be in mind.