Baş ve boyun kanserli olgularımız ve sağkalımı etkileyen prognostik faktörler
Head and neck cancer cases and prognosti̇c factors on survi̇val
  1. Tez No: 359126
  2. Yazar: MEHMET EMİN BÜYÜKBAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN IŞIKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Baş boyun kanseri, sağkalım, prognoz, Head and neck cancer, survival, prognosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Amaç: Merkezimizde takip ve tedavi edilen baş boyun kanserli hastaların klinikopatolojik özellikleri ve sağkalımı etkileyen prognostik faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde 2003-2012 tarihleri arasında izlenen baş boyun kanserli hastalara ait demografik, klinik ve histopatolojik veriler hasta dosya ve hastane kayıtları incelenerek elde edildi. Sağkalıma etkileri olan parametreler; yaş, cinsiyet, tümörün evresi, tümör çapı, tümör lokalizasyonu, tümör histolojisi, tümör histolojik grade i, Pozitron Emisyon Tomografi (PET) de Standard Uptake Values maximum (Suvmax) değeri, performans durumu, sigara, alkol kullanımı, yerleşim yeri, eğitim durumu incelendi. Bulgular: Toplam 198 hastaya ait veriler analiz edildi. Hastaların ortanca yaşı 58 (13-94) idi. Tüm hastalar için ortanca sağkalım 16.6 aydı. ≤ 58 yaşta ortanca sağ kalım 24.1 ay iken, > 58 yaşüstünde ortanca sağkalım 10.8 ay idi. Yaş sağkalıma etkili faktör olarak bulundu (p3.5 cm olan hastalarda ortanca sağkalım 10.9 ay idi. Tümör çapı sağkalıma etkili faktör olarak bulundu (p=0.039). En sık evre 119 hasta (%59.8) ile lokal ileri evre idi. Lokal evre olan hastalarda ortanca sağkalım 29.7 ay, lokal ileri evre olan hastalarda ortanca sağkalım 16.2 ay iken, ileri evre olan hastalarda ortanca sağkalım 10.9 ay idi. Tümörün evresi sağkalıma etkili faktör olarak bulundu (p=0.004). Yassı hücreli karsinom 162 (%81) hasta ile en sık izlenen histopatolojik tip idi. Yassı hücreli histopatolojiye sahip hastalarda ortanca sağkalım 16.2 ay iken, yassı hücreli olmayan histopatolojisine sahip hastalarda ortanca sağkalım 17.2 ay idi. Histopatoloji sağkalım açısından anlamlı bulunmadı (p=0.444). Hastalar arasında en sık izlenen histolojik grade 30 (%40) hasta ile grade II idi. Histopatolojik olarak az differansiye olan hastalarda ortanca sağkalım 17.2 ay, orta differansiye olan hastalarda ortanca sağkalım 8.9 ay, iyi differansiye olan hastalarda ortanca sağkalım 10.3 ay idi. Histolojik grade sağkalım açısından anlamlı bulunmadı (p=0.342). Hastaların PET de Suvmax değeri ortanca 11 (3-58) idi. Suvmax değeri ≤ 11 olan hastalarda ortanca sağkalım 46.1 ay iken, suvmax değeri > 11 olan hastalarda ortanca sağkalım 17.2 ay idi. Suvmax değeri sağkalıma etkili faktör olarak bulundu (p=0.019). Sonuç. Yaş, cinsiyet, tümör çapı, tümör evresi, tümör lokalizasyonu, Suvmax değeri, kırsal kesimden başvurma, okur-yazar olmama ve performans durumu baş boyun kanserli hastalarda sağkalımı etkileyen prognostik faktörler olarak belirlendi. Bizim çalışmamızda farklı olarak Suvmax değeri ve eğitim durumu sağkalıma etkili prognostik faktör olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: Our aim was to investigate the clinicopathological features and the prognostic factors affecting survival in patients with head and neck cancer followed and treated in our center. Methods: The demographic, clinical and the histopathological data of the patients who were admitted to Dicle University Medical Oncology Clinic between 2003 and 2012 with a diagnosis of head and neck cancer were examined using the medical records. Impact on survival parameters such as age, gender, tumor stage, tumor size, tumor location, tumor histology, tumor histological grade, Positron Emission Tomography (PET) Standard Uptake Values maximum (SUVmax), performance status, smoking, alcohol use, settlement location, education status were examined. Findings: The data from 198 patients were analyzed. The median age of the patients was 58 (13-94) years. The median survival for all patients was 16.6 months. ≤ 58 years, while the median survival 24.1 months, > 58 years on the median survival was 10.8 months. Age was found to be prognostic factors (p = 3.5 cm in patients with median survival was 10.9 months. Tumor diameter was found to be prognostic factor (p = 0.039). The median survival was 29.7 months in patients with local stage, median survival in patients with locally advanced 16.2 months, while median survival of 10.9 months in patients with advanced disease was. Tumor stage was found to be prognostic factors (p = 0.004). Squamous cell carcinoma, 162 (81%) patients was the most common histopathological types. The median survival in patients with squamous cell histopathology 16.2 months compared with histopathology in patients with non-squamous cell carcinoma, the median survival was 17.2 months. Histopathology in terms of survival was not significant ( p = 0.444 ). The most frequently observed among patients with histological grade of 30 (40%) patients were grade II. İn patients with histopathological least differentiated median survival 17.2 months, in patients with middle differentiated, median survival 8.9 months, in patients well-differentiated median survival was 10.3 months. Histological grade in terms of survival was not significant ( p = 0.342). Positron Emission Tomography (PET ) Standard Uptake Values maximum (SUVmax) median value was 11 ( 3-58 ). SUVmax in patients with values ≤ 11, while median survival 46.1 months, patients with SUVmax value > 11 was 17.2 months median survival. Suvmax value was found to be prognostic factors (p = 0.019). Results: Age, gender, tumor size, tumor stage, tumor localization, SUVmax value, contact from rural areas, illiteracy and performance status in patients with head and neck cancer were identified as prognostic factors influencing survival. Unlike our study, the SUVmax values and education were identified as prognostic factors related to survival.