1998 ve 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerinde 5 yas altı çocuklarda ishal ile iliskili bazı çevresel özelliklerin incelenmesi
Evaluation of environmental risk factors of diarrhea among under five years of age in 1998 and 2008 Turkey Demographic Health Suvey data
- Tez No: 359164
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Key words: Türkiye, Türkiye Nüfus ve Saglık Arastırması, ishal, çevre, çevre saglıgı, risk faktörleri, Turkey, Turkey Demographic and Health Survey, diarrhea, environment, environmental health, risk factors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Yavuz C.I. 1998 ve 2008 Türkiye Nüfus ve Saglık Arastırması verilerinde 5 yas altı çocuklarda çocuklarda ishal ile iliskili bazı çevresel özelliklerin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çevre Saglıgı Yandal Uzmanlık Tezi, Ankara 2014. Bu çalısmada Türkiye'de ishalle iliskili çevresel risk faktörlerini degerlendirmek için Türkiye Nüfus ve Saglık Arastırması (TNSA) 1998 ve 2008 verileri kullanılmıstır. TNSA anne ve çocuk saglıgı konusunda bilgi saglayan çok asamalı, tabakalı ve agırlıklandırmalı bir örneklem yaklasımına sahiptir. Çalısma TNSA verilerinin ikincil analizidir. Analizlerde binomiyal lojistik regresyon ve ki kare testleri kullanılmıstır. TNSA 1998'de 3459, 2008'de 3463 bes yas altı çocuk verisi elde edilmistir. shal sıklıgı sırasıyla %30,1 ve %18,3'tür. Ki-kare testlerinde TNSA 1998'de ishal sıklıgı içme suyunun güvenli olup olması, tuvaletin kanalizasyona baglı olup olmaması, sosyoekonomik durum, kır/kent dagılımı, bölge, anne ve babanın egitimi, cinsiyet ve çocugun yası ile iliskili bulunmustur. Bu faktörlerin bazıları 2008 TNSA'da degismektedir. Çok degiskenli analizler TNSA 1998'de hane halkı refah indeksi (Tüm dilimler), bölge (Orta ve Dogu bölgeler), anne egitimi (Tüm egitim düzeyleri), anne yas grubu (15-19 yas grubu), çocugun yası (2 yasın altı), çocugun cinsiyeti (Erkek) degiskenlerinin ishalle iliskili risk faktörleri oldugu belirlenmistir. TNSA 2008'de ise bölge (Dogu), anne egitimi (Egitimsiz anneeler), baba egitimi (lkokul mezunu), emzirme süresi (Halen emzirilenler), anne yas grubu (20-29 yas) ve çocugun yası (2 yas altı) anlamlı risk faktörleri olarak saptanmıstır. Sonuç olarak Türkiye'de ishalle iliskili risk faktörleri TNSA 1998'den 2008'e degisim göstermistir.
Özet (Çeviri)
Yavuz C.I. Evaluation of environmental risk factors of diarrhea among under five years of age in 1998 and 2008 Turkey Demographic Health Suvey data, Hacattepe University, Faculty of Medicine, Thesis of Environmental Health Fellowship, Ankara 2014. Data of Turkey Turkey Demographic and Health Survey (DHS) 1998 and 2008 were used to evaluate environmental risk factors of diarrhea in Turkey. DHS has a weighted, multi stage, stratified cluster sampling approach and provided maternal and child health information. This study is a secondary analysis of data from DHS. Chi square and binomial logistic regression was used by weigthed data of DHS. In 1998 DHS there was 3459 and in 2008 DHS 3463 child under five years of age. Diarrhea prevelance was %30,1 and %18,3 respectively. In chi-square tests for DHS1998, diarrhea percentages were related with unsafe water, non-flush toilets, wealth quality index, region, education of parents, sex and age of child. Some of these factors changed in DHS 2008. Multivariate analysis revealed that wealth quality index (all quintils), region (Centre and East), mother's education (all level), mother'a age group (15-19 age group), age of child (under 2 years of age) and sex (male) of child were risk factors for 1998 DHS. In 2008 significantly risk factors were region(East), mother's education (no education), father's education (primary level), breastfeeding of child (stil breastfeeding during survey), mother's age (20-29 age group), age of child (under 2 years of age). As a result, patterns of risk factors diarrhea has changed from 1998 to 2008 DHS in Turkey.