Trans üretral prostat ve mesane rezeksiyonunda remifentanil'in farklı dozlarının karşılaştırılması
Comparison of different doses of remifentanil in trans urethral resection of the prostate and bladder
  1. Tez No: 359187
  2. Yazar: AZİZ YARBİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAUF GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: propofol, bispektral index, Tur-P, Tur-M, remifentanil, propofol, bispektral index, TUR-P, TUR-M, remifentanil
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Trans üretral prostat ve mesane rezeksiyonu operasyonlarında remifentanilin iki farklı dozunda sürekli infüzyon uygulayarak gruplar arasındaki optimal remifentanil dozu , propofol tüketimi, analjezi, sedatif etkinlik, vital bulgular, hemodinamik stabilite, postoperatif derlenme ve yan etki profilini karşılaştırdık. Preoperatif hazırlıklar yapıldıktan sonra, Her iki gruba da: propofol (Lipuro) 1 mg/kg + 0,25 mcg/kg remifentanil (Ultiva) indüksiyonunu takiben, birinci grupta (n=25) propofol 3 mg/kg/h ve remifentanil 3 mcg/kg/h infüzyon başlandı, ikinci grupta (n=25) propofol 3 mg/kg/h ve remifentanil 6 mcg/kg/h infüzyon başlandı. İndüksiyon öncesi (kontrol değeri), indüksiyon ve eş zamanlı infüzyonu takiben her 5 dk da bir kalp hızı, arteryel basınçlar, SpO2, solunum sayısı, bispektral index ve Ramsey sedasyon skalası, değerleri kaydedildi. Her iki grupta da hedeflenen bispektral index düzeyi (60-75) sağlanana kadar propofol 3 dk'da bir 0.4 mg/kg bolus doz yapılıp, infüzyon hızı 0.5 mg/kg/h arttırıldı, hedeflenen bispektral index düzeyinin altında değerler izlendiğinde propofol infüzyon hızı 5 dk'da bir 0.5 mg/kg/h azaltıldı. Remifentanil infüzyonuna müdahale edilmedi. Çalışmamızda, her iki grupta tüm olgularda başarılı bir sedasyon ve analjezi sağlandı. Grup II'de, Grup I'e göre daha az propofol tüketimi olduğunu tespit ettik ve Grup 2'de olgularda klinik olarak anlamlı olmasa da istatistiksel olarak anlamlı olan intra operatif 1, 5, ve 15. dk'lardaki SpO2 değerleri Grup I'e göre daha yüksek bulduk. Diğer değerlerde gruplar arası fark yoktu. Daha az propofol tüketimi ve cerrah memnuniyetine sahip olan Grup II'yi üstün bulduk. Sonuç olarak trans üretral prostat ve mesane rezeksiyonu operasyonlarında kullanılan her iki remifentanil dozu güvenle uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
We compared the optimum of remifentanil and propofol consumption, analgesic, sedative events, vital signs, hemodynamic stability, postoperative recovery and side-effect profile by applying continuous infusion of two different doses of remifentanil between two groups ın transurethral resection of the prostate and bladder. After preoperative preparation, in both groups: after propofol 1 mg/kg+0.25mcg/kg remifentanil induction, propofol 3 mg / kg / h and remifentanil 3 mcg / kg / h infusion was started in a first group of 25 patients and; propofol 3 mg / kg / h and remifentanil 6 mcg / kg / h infusion was started to second group of 25 patients. Before induction (control value), followed by induction and simultaneous infusion every 5 min. Propofol is made in 3 min. 0.4 mg / kg bolus dose, infusion rate has been increased 0.5 mg / kg / h until bispectral index score targeted level (60 to 75) for two groups. When we viewed bispectral index score level under the target values, propofol infusion rate was reduced 0.5 mg / kg / h in 5 min. Remifentanil infusion was not intervene. We determined that less propofol consumption in group 2 according to group1. Although there weren't clinically significant as statistically among patients in Group II, we found that intraoperatively 1,5 and 15 min. SpO2 values as statistically significant higher than Group I. There is not differences for other values between two groups. We found best group 2 that had less propofol consumption and surgery satisfaction. Consequently, both of remifentanil dose that used in transurethral resection of the prostate and bladder.safely administered.