Akut gelişen hipotiroidide oksidatif stres'in araştırılması
Assessment of oxi̇dati̇ve stress in hypothyroidism with acute onset
- Tez No: 359203
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD ÜNLÜHİZARCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut hipotiroidi, oksidatif stres, Acute hypothyroidism, oxidative stress
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş-Amaç: Tiroid papiller kanseri nedeni ile tiroidektomi yapılan ve tiroksin tedavisi alan hastalara uzun dönem takiplerinde iyot 131 (I131) taraması ve tiroglobulin ölçümü yapılır. Taramadan önce tiroid hormon tedavisi (ortalama 25-30 gün) kesilir. Bu dönemde hastalar akut hipotiroidiye girer ve yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkilenir. Günlük poliklinik vakalarında hipotiroidide (ki bunların çoğu ne zamandır hipotiroidide oldukları bilinmez) oksidatif stresin varlığı daha önce gösterilmiştir. Ancak akut gelişen hipotiroidide oksidatif stres ile ilgili bilgi yoktur ve araştırmamız bu boşluğu dolduracak bir klinik çalışma olacaktır. Materyal ve Metod: Çalışmaya 33 tiroid papiller karsinom hastası ve 23 gönüllü katıldı. Tiroid kanseri nedeniyle opere edilen ve tiroid replasman tedavisi aldıkları dönem (ötiroid hasta grubu) ve I131 taraması öncesi ilacın kesilmesinden sonraki dönem ise hipotiroid hasta grubu olarak adlandırıldı. Sağlıklı gönüllüler de kontrol grubunu oluşturdu. Katılımcıların hepsine rutin biyokimyasal tetkikler ve 75 gram oral glukoz tolerans testi yapıldı. Ayrıca her iki dönemde alınan kanlar -80°C'de saklanarak örneklerden oksidatif stres parametreleri çalışıldı. Bulgular: Hipotiroid hasta grubunda kontrol ve ötiroid hasta grubuyla karşılaştırıldığında; miyeloperoksidaz (MPO), pirrolize proteinler (Pirrol), total lipid hidroperoksit (Peroksit), protein karbonil bileşikleri (PCC) ve proteinlerin ileri oksidasyon ürünleri (AOPP) değerleri belirgin olarak yüksek, buna karşılık serbest tiyol grupları (Tiyol) düzeyleri belirgin olarak düşük ve aralarındaki fark anlamlı bulunmuştur. Hipotiroid hasta grubu kontrol ve ötiroid hasta grubuyla karşılaştırıldığında LDL, HDL ve total kolestrol değerlerinin yüksek olduğu görülmüş ve aralarında anlamlı fark gözlenmiştir. Sonuç: Tiroid hormon tedavisinin kesilmesi üzerine akut hipotiroidiye giren diferansiye tiroid karsinomlu (DTK) hastalarda oksidatif stres artmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: Iodine 131 (I131) scanning and thyroglobulin measurements are performed in long-term follow-up of patients who underwent thyroidectomy due to thyroid papillary cancer and receiving thyroxin therapy. Thyroid hormone therapy is withdrawn before scanning (average 25-30 days). The patients experience acute hypothyroidism and quality of life is negatively influenced in this period. Presence of oxidative stress has been previously shown in hypothyroidism in cases encountered during daily practice where onset time of hypothyroidism is unknown in most cases. However, there is no data about oxidative stress in hypothyroidism with acute onset and this clinical study will fill a gap in this regard. Material and Method: The study included 33 patients with thyroid papillary carcinoma and 23 healthy volunteers. The patients in the period in which patients underwent surgery due to thyroid cancer and received thyroid replacement therapy was termed as euthyroid patient group, while those in the period in which thyroid replacement therapy was withdrawn before I131 scanning was termed as hypothyroid patient group. Healthy volunteers were employed as control group. Routine biochemical evaluations and 75 g oral glucose tolerance test were performed in all participants. In addition, blood samples drawn in both periods were stored at -80°C for assessment of oxidative stress parameters. Findings: When compared to euthyroid patient group and controls, myeloperoxidase (MPO), pyrolysing proteins (Pirrol), total lipid hydroperoxide (Peroxide), protein carbonyl compounds (PCC) and advanced oxidation products of proteins (AOPP) values were significantly higher while free thiol groups (thiol) levels were significantly lower in hypothyroid patient group. LDL, HDL and total cholesterol levels were significantly differed in hypothyroid patient group when compared to the euthyroid patient group. Conclusion: Oxidative stress was increased in patients with differentiated thyroid carcinoma who experienced acute hypothyroidism due to withdrawal of thyroid hormone therapy.