Yaygın anksiyete bozukluğu ve panik bozukluk ile serum oksitosin düzeylerinin ilişkisi
Generalized anxiety disorder and panic disorder relationship with the level of serum oxytocin
- Tez No: 359214
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAYFUN TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, oksitosin, Generalized anxiety disorder, panic disorder, oxytocin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Oksitosinin stresle başa çıkmayı kolaylaştırdığı, anksiyolitik ve antistres etkilerinin bulunduğu, agresyonu azalttığı, oksitosin uygulanmasının anksiyete semptomlarından tedirginlik ve gerginlik seviyelerini azalttığı bildirilmiştir. Bu çalışmada yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) ve panik bozukluğu (PB) bulunan hastalarda serum oksitosin seviyelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ağustos 2012 ile Kasım 2013 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri polikliniğine başvuran, ayaktan takip edilen, ilaç kullanmayan, 18-65 yaşları arasında YAB tanısı konan 23 (8 erkek ile 15 kadın) ve PB tanısı konan 27 (14 erkek ile 13 kadın) toplam 50 hasta alınmıştır. Kontrol grubunu oluşturmak için çalışmaya toplam 23 (11 erkek ile 12 kadın) sağlıklı kişi alınmıştır. Çalışmaya alınan tüm gruplara Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A) uygulanmıştır. Ayrıca YAB grubuna Yaygın Anksiyete Bozukluğu 7 Maddeli (YAB-7) testi ve PB grubuna Panik Bozukluğu Şiddeti Ölçeği (PBŞÖ) uygulanmıştır. Klinik ölçekler gruplar için 1 kere uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen tüm grupların serum oksitosin seviyeleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: YAB ve PB grubunun serum oksitosin seviyeleri kontrol grubundan yüksek olmakla birlikte bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada YAB ve PB grubu ile konrol grubu arasında serum oksitosin seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte hasta gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Bu yükselme hastalıklarda görülen anksiyeteyi azaltma çabasının bir sonucu olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is reported that oxytocin facilitates coping with stress and has anxiolytic and anti-stress effects, and that oxytocin administration reduce the levels of anxiety symptoms and aggression. This study aimed to investigate the serum levels of oxytocin in patients with Generalized Anxiety Disorder (GAD) and Panic Disorder (PD). Methods: This study included a total of 50 patients admitted to the Erciyes University Medical Faculty Department of Psychiatry outpatient clinic between August 2012 and November 2013; the patients were 18-65 years of age, without medication, followed outpatient and diagnosed GAD (8 male and 15 female) and PD (14 male and 13 female). Control group consisted of 23 (11 male and 12 female) healthy subjects. Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) and Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A) were administered to the both patients and controls. In addition, Generalized Anxiety Disorder 7-Item Test (GAD-7) and Panic Disorder Severity Scale (PDSS) were administered to the patients with GAD and PD, respectively. Clinical scales were administered to the groups only once. Serum levels of oxytocin were assayed with ELISA. Results: Although serum oxytocin levels of the patients with GAD and PD were higher than the control group, this difference was not statistically significant. Conclusion: In this study, it was found that serum oxytocin levels of the patients with GAD and PD were higher than the control group, but this difference was not statistically significant. This increase in serum oxytocin levels may result from compensatory mechanisms to reduce the anxiety.