Ergen anksiyete bozukluklarında serum oksitosin ve vazopresin düzeyleri ve ilişkili faktörler
Serum oxytocin and vasopressin levels in adolescent anxiety disorders and related factors
- Tez No: 483909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK AKÇA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: anksiyete bozuklukları, oksitosin, vazopresin, sosyal fobi, davranışsal inhibisyon, anxiety disorders, oxytocin, vasopressin, social phobia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada ergenlerde sosyal anksiyete bozukluğu (SAB), diğer anksiyete bozuklukları (yaygın anksiyete bozukluğu, ayrılık anksiyetesi bozukluğu, panik bozukluk) ve kontrol grupları arasında serum oksitosin ve vazopresin düzeylerinin farklılık gösterip göstermediğinin saptanması ve oksitosin ile vazopresin düzeylerinin diğer psikiyatrik parametrelerle (anksiyete duyarlılığı, davranışsal inhibisyon düzeyleri) olan ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya çocuk ve ergen psikiyatri polikliniğine ilk kez başvuran 12-18 yaş arasında DSM-5 tanı ölçütlerine göre SAB (n=29) ve diğer anksiyete bozuklukları (n=27) tanısı konan ergenler ve sağlıklı kontroller (n=28) alınmıştır. Çalışmaya katılan hem hasta grubu hem de kontrol grubundaki bireylere ve ebeveynlerine depresyon, anksiyete düzeyleri, anksiyete duyarlılığı ve davranışsal inhibisyon gibi ek ruhsal faktörlerin belirlenmesi için katılımcıların kendilerinin dolduracağı özbildirim ölçekleri verilmiştir. Serum oksitosin ve vazopresin düzeyleri katılımcılardan alınan serum örneklerinden belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda SAB ve diğer anksiyete bozuklukları grubunda serum oksitosin düzeyleri kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunurken SAB grubu ve diğer anksiyete bozuklukları grubu arasında oksitosin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Çalışmada yer alan gruplar arasında vazopresin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç: Yüksek oksitosin düzeyleri anksiyete bozukluğu olan ergenler için bir nörobiyolojik bir belirteç olabilir. Oksitosin ve vazopresin ile anksiyete bozuklukları arasındaki nedensellik ilişkisi için daha fazla araştırma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine whether there is a difference in serum oxytocin and vasopressin levels among social anxiety disorder(SAD), other anxiety disorders (generalized anxiety disorder, separation anxiety disorder, panic disorder) and healthy control groups in adolescents. Secondly it was aimed to determine whether there is a relationship between several psychiatric parameters (anxiety sensitivity, behavioral inhibition levels) and serum oxytocin or vasopressin levels. Materials and Methods: The study included adolescents aged 12 to 18 years with SAD (n=29) and other anxiety disorders (n=27) diagnosis on the basis of DSM-5 criteria, who were seeking medical treatment for the first time at the child psychiatry outpatient unit, and control group (n=28). In order to determine other psychiatric symptoms of participants like depression, anxiety, anxiety sensitivity and behavioral inhibition levels, participants and their parents filled out self-report scales. Serum oxytocin and vasopressin levels were determined from serum samples taken from participants. Results: Serum oxytocin levels were significantly higher in SAD and other anxiety disorders group as compared to control group and serum oxytocin levels did not show significant difference between SAD group and other anxiety disorders group. Serum vazopressin levels did not show significant difference among the study groups. Conclusion: The high levels of serum oxytocin may be a neurobiological marker for adolescents with anxiety disorders except SAD. The causal relationship between oxytocin, vasopressin and anxiety disorders require further investigation.