Kayseri ilinde sağlıklı çocuklarda idrar oksalat atılımları için normal değerlerin belirlenmesi
Determination of normal values for urinary oxalate excretion in healthy children in kayseri̇
  1. Tez No: 359220
  2. Yazar: İLKNUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DURSUN, PROF. DR. MUAMMER HAKAN POYRAZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: idrar, oksalat, sağlıklı çocuk, persentil, Urine, oxalate, healthy children, percentile
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Kayseri ilinde 6-15 yaş aralığındaki sağlıklı çocuklarda idrar oksalat atılımları için normal değerlerin, anlık idrarda oksalat/ kreatinin oranlarının hesaplanarak yaş grubu ve cinsiyete göre yüzdelik aralıklarının belirlenmesi ve beslenme alışkanlıkları ile oksalat atılımı arasındaki ilişkinin araştırılması Materyal ve metod: Çalışma Kayseri ilinde yaşayan farklı gelir düzeyine sahip, 6-15 yaş arası 1200 sağlıklı çocuk ile yapıldı. Çalışmaya alınan sağlıklı çocukların bir günlük diyet ile aldıkları toplam kalori, enerji, su, karbonhidrat, yağ, protein, esansiyel amino asitler, esansiyel olmayan aminoasitler, mineraller, bitkisel proteinler ve vitaminler hesaplandı. Çocukların rastgele anlık idrar örnekleri toplanarak, idrar oksalat ve kreatinin değerleri ölçüldü. Oksalat spektrofotometrik olarak enzimatik yöntemle çalışıldı. Çalışmaya alınan sağlıklı çocukların anlık idrar oksalat/kreatinin oranı hesaplandı. Çalışma grubu 6-10 yıl ve 11-15 yıl olarak iki yaş grubuna ayrıldı Bulgular:. Değerlendirmeye alınan 1072 çocuğun 494'ü kız, 578'i erkekti. Gruplar arasındaki cinsiyet dağılım farklılığı istatistiksel olarak anlamlı idi (p0.05). 6-10 yaş grubu ile 11-15 yaş grubu arasında ne idrar ortalama oksalat düzeyleri ne de idrar oksalat/keratinin oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (p>0.05). Çalışma gruplarından 6-10 yaş ve 11-15 yaş gruplarındaki kız cinsiyet için idrar ortalama oksalat düzeyleri sırasıyla (ortalama ± standart sapma) 12.39 ±7.73 ve 13.04 ± 7.51 olarak belirlendi. 6-10 yaş ve 11-15 yaş gruplarındaki erkek cinsiyet için idrar ortalama oksalat düzeyleri sırasıyla 12.76 ± 7.71 ve 12.66 ± 7.58 olarak belirlendi. Yine 6-10 yaş ve 11-15 yaş gruplarındaki kız cinsiyet için idrar oksalat/kreatinin oranının ortalaması sırasıyla 0.179 ± 0.115 ve 0.174 ± 0.112 olarak belirlendi. 6-10 yaş ve 11-15 yaş gruplarındaki erkek cinsiyet için idrar oksalat/keratinin oranının ortalaması sırasıyla 0.191 ± 0.117 ve 0.176 ± 0.11 olarak belirlendi. Diyetle alınan toplam enerji, yağ, karbonhidrat ve mineral miktarları ile idrar ortalama oksalat ve oksalat/keratinin oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki belirlendi. Ayrıca diyetle alınan retinol,folik asit, mangan, fosfor, kükürt, çinko, bakır, fenilalanin, tirozin, triptofan, valin, glutamik asit, prolin, serin, elzem olmayan amino asit, bitkisel protein, sakkoroz ve kolesterol miktarları ile idrar ortalama oksalat düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki tespit edildi. İdrar oksalat/kreatinin oranı ile diyetle alınan vitamin D, mangan, flor, iyot ve omega -3 yağ asidi miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ilişki bulundu. Sonuç: Kayseri yöresi için 6-15 yaş sağlıklı çocuklarda idrar ortalama oksalat düzeyi ve anlık idrar oksalat/kreatin oranının yaş grupları için özel referans değerleri belirlendi. Diyet faktörlerinin oksalat atılımı üzerine olan etkisinin daha iyi anlaşılması için daha kapsamlı yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF NORMAL VALUES FOR URINARY OXALATE EXCRETION IN HEALTHY CHILDREN IN KAYSERİ ABSTRACT Objective; The aim of this study is to determine the percentile ranges by age group and gender by calculating the normal values for the urinary oxalate excretion and the ratio of instant urinary oxalate/ creatinine of the healthy children of 6-15 years of age in Kayseri province and to investigate the relationship between their eating habits and oxalate excretion. Material and method: The study was conducted on 1200 healthy children of 6-15 years of age, with different income levels living in Kayseri. The total calorie, energy, water, carbohydrates, fats, proteins, essential amino acids, nonessential amino acids, minerals, vegetable proteins and vitamins obtained from a daily diet of the healthy children within the scope of the study were calculated. By collecting the instant urine samples of the children randomly, urine oxalate and creatinine values were determined. The oxalate was determined spectophotometrically by employing enzymatic method. The ratio of the instant urine oxalate/creatinine of the healthy children within the context of the study was calculated. The study group was divided into two age groups as 6-10 years of age and 11-15 years of age group. Findings: After the study date were obtained, the children whose urinary oxalate level and urinary oxalate/creatinine ratio were below 3 % and above 97 % were excluded from the study so as to minimize the error rate arising from the measurements. 1072 children were taken into consideration within the scope of this study 494 of whom were girls and 578 of whom were boys. The difference in gender distribution between the groups was determined to be statistically significant (p0.05). Also, no statistically significant difference was determined between the 6-10 years age group and 11-15 years age group both in terms of the level of average oxalate in the urine and the ratio between urinary oxalate and creatinine (p>0.05). The level of average urinary oxalate of the girls within the 6-10 years age group and 11-15 years age group (average ± standard deviation) was determined as 12.39 ± 7.73 and 13.04 ±7.51, respectively. The level of average urinary oxalate of boys within the 6-10 years age group and 11-15 years age group was determined as 12.76 ±7.71 and 12.66 ±7.58, respectively. The average of the ratio between the urinary oxalate and creatinine for the girls within the 6-10 years age group and 11-15 years age group was determined as 0.179 ±0.115 and 0.174 ±0.112respectively. The average of the ratio between the urinary oxalate and creatinine for the boys within the 6-10 years age group and 11-15 years age group was determined as 0.191+-0.117 and 0.176+-0.11, respectively. A statistically significant positive correlation was found between the amount of total energy, fat, carbohydrate and mineral obtained from dietary regime and the average urinary oxalate and the ratio of oxalate/creatinine. Moreover, a statistically significant positive correlation was found between the amounts ofretinol, folic acid, manganese, phosphorus, sulphur, zinc, copper, phenylalanine, tyrosine, tryptophan, valine, glutamic acid, proline, serine, non-essential amino acids, vegetable protein, saccharine and cholesterol obtained from dietary regimeand average urinary oxalate levels. Statistically significant positive correlation was determined between the urinary oxalate/creatinine ratio and the amounts of dietary vitamin D, manganese, fluorine, iodine and omega-3 fatty acid. Result: The specific reference values of the average level of urinary oxalate and urinary oxalate/creatinine ratio for the healthy children of 6-15 years of age in Kayseri province were determined. It was concluded that more comprehensive further studies are needed so as to understand better the impact of dietary factors on oxalate excretion.