Acil servise başvuran multitravmalı hastaların kanlarında alkol tespit edilip edilmemesine bağlı olarak travma skorlarındaki değişimin araştırılması
Investigation of travma score variation in patients with multitrauma who presented to emergency department reccording to their blood alcohol events
- Tez No: 359233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ECMEL ONUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: acil servis, kan alkol düzeyi, travma şiddeti, travma skorlama sistemleri, emergency department, blood alcohol level, trauma severity, alcohol, trauma scoring systems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Travma, genç nüfus için en önemli ölüm nedenlerindendir. Bu çalışmadaki amacımız, acil servise multitravma nedeniyle başvuran hastalarda, travma skorlama sistemlerinden de faydalanarak, kan alkol düzeyine göre travma skorlarında ve dolayısı ile travma şiddetlerinde değişim olup olmadığını tespit etmektir. Gereçler ve yöntem: Çalışmaya travma nedeniyle acil servise başvuran 18 yaş üzeri hastalar alındı. Kan alkol düzeyi (KAD) 50 mg/dl altında olan hastalar KAD (-) olarak, 50 mg/dl üzerinde olanlar hastalar ise KAD (+) olarak sınıflandırıldı. Travma puanlaması olarak Glasgow Coma Scale (GKS), Abbreviated Injury Severity Score (AIS), Injury Severity Score (ISS), Early Warning Score (EWS) ve Revised Trauma Score (RTS) kullanıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, travma türleri ve alt türleri, vital bulguları, GKS, EWS, RTS, AIS ve ISS değerleri ile KAD arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmaya multitravması olduğu saptanan 102 hasta alınmıştır. Hastaların 81'i erkek (% 79,41), 21'i kadındır (% 20,59). Çalışmaya alınan 102 hastadan 18'inin (% 17,65) KAD (+) olduğu, 84 hastanın ise KAD (-) olduğu; 89'unun (% 87,26) künt travma, 13'ünün (% 12,74) ise penetran yaralanmaları nedeni ile AS başvurusu olduğu saptanmıştır. Yaş dağılımları, penetran ve künt travma çeşitleri ve hastaların vital bulguları (SKB, DKB, Nabız, SS) ile KAD arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. KAD (-) ve KAD (+) olan hasta gruplarının GKS grupları ile arasında anlamlı bir fark gözlemlenmiştir. GKS skoru 14-15 aralığında olan kişilerin büyük çoğunluğunun KAD (-) olan hasta grubuna ait olduğu görülmektedir. KAD (+) olan 18 kişilik grubun sadece 2 tanesinde GKS'si 14-15 aralığında olup, 16 hastanın GKS'sinin 13 ve altında olduğu bulunmuştur. Baş - boyun, abdomen bölgelerine olan travmaların AIS'ları açısından künt ve penetran travma grupları arasında anlamlı farklılık gözlemlenmiştir. AIS'ları ile KAD arasında AIS yüz bölgesi hariç istatistiksel olarak anlamli bir ilişki saptanamamıştır. ISS 25 üzerinde olan hastaların KAD'leri ile, ISS 25 altında olan hastaların KAD'leri arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. RTS'ları, KAD düzeyine göre değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Çoklu travma hastalarının ciddiyetini öngörmede ISS ve EWS arasında pozitif yönde güçlü ve anlamlı bir korelasyon vardı. Sonuç: Alkol alımı, travma oluşumu için önemli bir risk faktörü iken; kan alkol düzeyine göre travma skorlarında değişim olup olmadığını tespit etmek için yaptığımız çalışmamızda; KAD ile hastaların anatomik ve fizyolojik skorlama sistemlerinden AIS, ISS, EWS ve RTS arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Objective: Trauma; is one of the most important causes of death in young population. In this study we aimed to determine the effect of blood alcohol levels (BAL) of multitrauma patients on trauma severity by using trauma scoring systems. Methods: The study included patients who applied to emergency department (ED) for a trauma and older than 18 years. Blood alcohol level (BAL) values less than 50 mg/dl were classified as BAL(-), and those more than 50 mg/dl were classified as BAL(+). We used Glasgow Coma Scale (GCS), Abbreviated Injury Severity Score (AIS), Injury Severity Score (ISS), Early Warning Score (EWS) and Revised Trauma Score (RTS) for trauma scoring. The relationship between BAL and patients' age, sex, trauma type, vital signs, GCS, EWS, RTS, AIS and ISS values are examined. Results: In this study 102 multitrauma patients examined. 81 of them were male (% 79,41) and 21 of them (% 20,59) were female. From a total of 102 patients who had applied to ED; 18 (% 17,65) patients had BAL (+), 84 (% 87,26) patients had BAL (-); 89 (% 87,26) patients had blunt, 13 (% 12,74) patients had penetrating trauma. There is no significant relationship found between BAL and age distributions, penetrating or blunt trauma types, patients' vital signs (SBP, DBP, HR, RR) There is a significant difference observed between BAL (-) and BAL (+) patients with GCS groups. It is seemed that most of the patients who have a GCS between 14 to 15 are in the BAL (-) group. In BAL (+) group which has 18 patients; there was only 2 patients whose GCS is between 14 to 15. Rest of 16 patients also had a GCS as 13 or below. There is also a significant difference between blunt and penetrating trauma groups' head-neck and abdomen traumas' AIS values. There is no statistically significant relationship was found between BAL and AIS values of these patients except the face area. There is no significant difference observed between patients BAL's who had an ISS score above 25 or below 25. Also RTS evaluated with BAL and no significant difference was found between groups. A positive, powerfull and significant correlation between ISS and EWS to envisage the severity of multitrauma patients was observed. Conclusion: Although alcohol intake is an important risk factor for trauma; our current study which searchs blood alcohol levels and its changes in trauma scores showed us that there is not a significant relationship between BAL and AIS, ISS and RTS which are related to trauma patients' anatomic and physiological trauma scores.