Klavikula kırıklarında cerrahi tedavi ve konservatif tedavi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of surgical and conservative treatment of clavicle fractures
  1. Tez No: 359268
  2. Yazar: MEHMET ŞİRİN BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA USLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkinlerde klavikula kırığı, Klavikula Cerrahisi, Konservatif Tedavi, adult, fractures, surgical, conservative, treatment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
KLAVİKULA KIRIKLARINDA CERRAHİ TEDAVİ VE KONSERVATİF TEDAVİ SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Bu çalışmada erişkin klavikula kırıklarının cerrahi ve konservatif tedavi sonuçları karşılaştırılarak; klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçları değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Kliniğimize Ocak 2006-Ekim 2013 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği ve Acil servisi vasıtasıyla başvuran, retrospektif olarak klavikula kırığı tanısı alan 77 hastaya konservatif ve cerrahi tedavi uygulanıp klinik, fonksiyonel ve radyolojik olarak değerlendirildi. Kırıkların sınıflandırılmasında Allman ve Neer sınıflandırma sistemi kullanıldı. Fonksiyonel sonuçlar Constant (Murley) Score (CS) ve Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand Questionnaire (DASH) sorgulama yöntemleriyle değerlendirildi. Sonuçlar: Hastaların cinsiyet dağılımına göre 28 (% 36,4 )'i kadın, 49'u (%63,6) erkekti. Konservatif tedavi edilen toplam 40 hastanın 20'si sağ klavikula, 20'si sol klavikula, cerrahi tedavi edilen toplam 37 hastanın 20'si sağ klavikula, 17'sinde sol klavikulada kırık mevcuttu. Çalışmamızda 24 hasta araç içi trafik kazası (AİTK), , 13 hasta araç dışı trafik kazası (ADTK),6 hasta Motorsiklet kazası,15 hasta yüksekten düşme, 15 hasta basit düşme ve 4 hasta direkt travma sonrası başvurmuştur. Çalışmamızda 11 hastada açılı kaynama mevcut olup dokuz hastada konservatif tedavi sonucu, iki hasta ise cerrahi tedavi sonrası açılı kaynama izlendi. Dört hastada kaynamama (nonunion)gelişmiş olup bunların ikisi konservatif ikisi cerrahi tedavi uygulanan hastalarda gelişmiştir. Dört hastada hipertrofik kaynama mevcut idi. Bunların ikisi konservatif ikisi cerrahi tedavi uygulanan hastalarda gelişmiştir. Hastalar Allman ve Neer kırık sınıflama sistemine göre sınıflandırıldı. Hastaların büyük çoğunluğu Allman ve Neer kırık sınıflama sistemine konservatif ve cerrahi tedavi uygulananlarda grup 1 olarak belirlendi. Kırık kaynama süresi her iki grupta da minimum 30 gün maksimum 60 gün olarak belirlendi. Klavikula kırığı konservatif tedavisi uygulanan grubun işe başlama süresi değerlendirildiğinde 47,6 gün ve cerrahi grubun işe başlama süresi 72,16 gün idi. Tedavi maliyeti olarak incelendiğinde konservatif tedavi, cerrahi tedaviye göre çok daha düşük maliyet ile tedavi edildi. Konservatif tedavi uygulanan hastalarda kırık kısımda cerrahi tedaviye göre anlamlı derecede kısalık farkı belirlendi. Konservatif grubun DASH sübjektif sorgulama ile 28,2 ortalama puan olarak tespit edildi. Klavikula kırığı cerrahi grubun DASH puanı ortalama 35,4 olarak bulundu. Çıkarımlar: Klavikula kırıklarının cerrahi ve konservatif tedavi klinik ve fonksiyonel sonuçları benzerlik göstermekte olup konservatif tedavi avantajları göz önüne alınarak etkin bir şekilde tedavi edilebilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF SURGICAL AND CONSERVATIVE TREATMENT OF CLAVICLE FRACTURES Aim: In this study, the results of surgical and conservative treatment of adult clavicle fractures were compared and their clinical, functional and radiological outcomes were evaluated. Methods: In our clinic, conservative and surgical treatments were applied to 77 patients who retrospectively diagnosed with clavicular fracture and admitted to Düzce University, Düzce Medical Faculty, Orthopaedics and Traumatology Clinic and emergency service between January 2006 and October 2013 and their treatment results clinically, functionally and radiologicaly were evaluated. Allman and Neer classification system was used in the classification. Functional results were assessed by using Constant (Murley) Score (CS) and Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) Questionnaire. Results: 28 (36.4%) the patients were female, 49 (63.6%) patients were male according to the distribution of sexuality. In total 40 patients who were treated conservatively, 20 patients have right clavicle fracture and 20 patients have left clavicle fracture. Among total 37 patients who were treated surgically, 20 patients have right clavicle fracture and 17 patients have left clavicle fracture. In our study, 24 in-vehicle traffic accident patients, 13 out-vehicle traffic accident patients patients, 6 motorcycle accident patients, 15 fall from a height patients, 15 simple fall patients and 4 direct trauma patients were admitted to our study. In our study, there are malalignment cases in 11 patients. Nine malalignment patients were monitored after conservative treatment and two malalignment patients were detected after surgical treatment. Four nonunions were detected. Two of these were developed in conservative treatment patients and the other two were developed in surgical treatment patients. Hypertrophic union was developed in four patients. Two of these patients were patients who were applied conservative treatment and the other two were patients undergoing surgical treatment. Patients were classified to according to Allman and Neer fracture classification system. Most of patients who were applied the conservative and surgical treatment were determined as group 1 according to the Allman and Neer classification. Fracture union duration in both group were determined as 30 days minimum and 60 days maximum. When evaluated starting work time, starting work time in Clavicle fractures conservatively treated group was 47.6 days and in the surgical group, starting work time is 72.16 days. Considering the cost of treatment, conservative treatment has much lower cost than surgical treatment. Significant brevity difference were determined in patients treated conservatively when compared to the surgical treatment Conservative group's average DASH score was found to be 28.2 with a subjective inquiry. Mean DASH score of clavicle fracture surgery group was found to be 35.4. Conclusions: Although clinical and functional results of surgical and conservative treatment of clavicle fractures were similar, conservative treatment can be more effective and can be used when considering the advantages of it.