Akut iskemik inmede ilk 24 saatte BFGF düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum basic fibroblast growth factor levels in acute ischemic stroke patients
- Tez No: 359267
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜBER DİKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Bazik Fibroblast Büyüme Faktörü, İntraserebral iskemi, Anjiogenez, Basic Fibroblast Growth Factor, Intracerebral ischemia, Angiogenesis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Akut İskemik İnmede Serum Fibroblast Büyüme Faktör Düzeyinin Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: İskemik inme, inmenin ölümcül alt tiplerinden birisidir. Bazik fibroblast büyüme faktörünün (bFGF) ilk olarak fibroblastlarda hücre bölünmesini uyarıcı bir faktör olarak tanımlanmıştır. bFGF, sinir hücrelerinin yaşamlarını sürdürmelerini sağlar, yeni damar yapımını, mezodermal şekillenmeyi, hücre bölünmesini, hücre göçünü uyarır ve yara iyileşmesini hızlandırır Anjiogenik, nörotropik ve damar genişletici özellikleri nedeniyle bFGF ilgi odağı olmuştur. Şu ana kadar iskemik inmeli hastaların serumunda bFGF'yi araştıran çok az çalışma vardır. Bu çalışma; iskemik inmeli hastalarda bFGF değerinin ve klinik durum ile serum bFGF arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Klinik ve radyolojik olarak iskemik inme tanısı almış 96 hastada serum bFGF seviyelerini ölçtük. Yaş ve cinsiyet yönünden benzer 48 sağlıklı kişi kontrol grubuna dahil edildi. ELİSA yöntemiyle serumda bFGF ölçüldü. Bulgular: İskemik inmelilerde bFGF ile 6,6±8,8 pg/ml kontrol grubunda 4,6±4,3 pg/ml saptandı. İskemik inmeli hastalarda serum bFGF düzeyi ile NIHSS ( National Institutes of Health Stroke Scale) skoru arasında korelasyon bulunmadı (p>0.05). Çalışmamızdaki hastaların bFGF değerleri 6,6±8,8 pg/ml ve bu hastalardan eksitus olan 15 hastanın bFGF değerleri ise 5,9±5,4 pg/ml olarak saptandı ( p=0,361). NIHSS ile hs-CRP arasında orta düzeyde pozitif korelasyon mevcuttu. (r=0.413; p=0.011) NIHSS ile CRP arasında hafif düzeyde pozitif korelasyon mevcuttu. (r=0.275; p=0.006). NIHSS ile trigliserit arasında hafif düzeyde negatif korelasyon mevcuttu.(r=-0.235; p=0.004). iii İskemik inmeli hastalardaki bFGF düzeyleri ile kontrol grubundaki bFGF düzeyleri arasında muhtemel bir ilişkiyi ortaya koymak için yapılan korelasyon analizinde anlamlı bir ilişki ve korelasyon saptandı. (p=0.005). Tartışma: İskemik inmeden sonra artmış bFGF nöron koruyucu ve anjiogeneze neden olan mekanizmalardan birisi olabilir. Sonuç olarak bu çalışma akut dönemde iskemik inmeden sonra serum bFGF düzeyinde artış olduğu ve istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Bu hastalarda bFGF artışı, beyin hasarını azaltmaya yönelik koruyucu bir cevap olabilir veya anjiogenezle ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF SERUM BASIC FIBROBLAST GROWTH FACTOR LEVELS IN ACUTE ISCHEMIC STROKE PATIENTS Introduction and aim: Ischemıc stroke is one of the mortal subtypes of stroke. Initially bFGF was defined as a stimulating factor for cell division in fibroblasts. bFGF provides support for the cell maintenance of neurons and stimulates angiogenesis, mesodermal modeling, cellular division, migration and wound healing. Angiogenic, neurotrophic and vascular dilatatory effects of bFGF makes this molecule the center of interest. Today, there are only a few number of studies in the literature which analyse bFGF in serums of ischemic stroke patients. This study aims to evaluate that bFGF levels in stroke patients and its relationship the clinical status of the patients. iv Material and method: We measured bFGF levels in 96 clinically and radiologically diagnosed stroke patients. Age and gender similar 48 healthy individuals were included in the control group. bFGF levels were measured with ELISA method. Results: bFGF levels were measured as 6,6±8,8 pg/ml in ischemic stroke patients and 4,6±4,3 pg/ml in control group. There was no correlation between bFGF levels and NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) score (p>0.05). bFGF levels of all the patients were 6,6±8,8 pg/ml and 5,9±5,4 pg/ml in the 15 deceased patients ( p=0,361). Moderate positive correlation between NIHSS and hs-CRP was found. (r=0.413; p=0.011). Mild positive correlation between NIHSS and CRP was found. (r=0.275; p=0.006).Mild negative correlation between NIHSS and triglyceride level was found. (r=-0.235; p=0.004). In the correlation analysis of bFGF levels in ischemic patients and the control group a statistically significant relation was found. (p=0.005) Discussion: Elevated bFGF levels in ischemic stroke patients may suggest an underrecognized neuroprotective and angiogenetic mechanism. In conclusion, the study revealed a statistically meaningful bFGF increase in acute phase of ischemic stroke patients. Increased bFGF in these patients may be related to a protective effect lowering the brain damage and stimulating angiogenesis.