Edirne İl merkezine göç edenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanımı
Utilization of health services among those who have immigrated to the centre of Edirne
- Tez No: 359291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER ESKİOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Göç, Sağlık, Sağlık Hizmetleri, Aile Hekimliği, Edirne, Immigration, Health, Health Services, Family Practice, Edirne
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Araştırma; Edirne il merkezinde göç alan üç Mahallede son 5 yıl içerisinde Edirne'ye il dışından göç edenlerin; Sağlıkla ilgili algılayışları, tutumları ve deneyimlerini saptamak, Bu tutum ve davranışların sosyo-demografik faktörlerle ilgisini irdelemek, Sağlık hizmeti kullanımlarının sıklığını ve bu hizmeti nerelerden aldıklarını belirlemek, amaçlanmıştır. Edirne'ye göç edenler ve ilerde göç ile gelenlere yönelik sağlık hizmet planlamasına yönelik veri sunmak amaçlanmıştır.Kesitsel tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırma evrenini Edirne'de göç alan 3 Mahalle; Şükrü Paşa Mahallesi, İstasyon Mahallesi ve Yıldırım Mahallesi oluşturmaktadır. Örneklem seçimine gidilmemiştir. Ev ev gezilerek son beş yılda Edirne'ye gelenler araştırma grubuna alınmıştır. Toplamda 84 haneden 321 kişiye ulaşılmıştır.Katılımcıların cinsiyet dağılımları benzerdir. Katılımcıların %57'si evli, %41'i SSK'lı, %66'sı 15-64 yaş grubu arasındadır.Kadınların %64'ü Temel eğitimden az eğitim seviyesindedir. %37'si Edirne'ye geldikten sonra gebe kalmıştır. %97'si DÖB, %96'sı DSB almıştır. Kadınlara son doğumdan sonra ASE tarafından, %39'una evde bakım verilmiş, %87'sine bebeğini emzirme eğitimi verilmiş, % 91'ine bebek aşılaması konusunda bilgi verilmiştir.Çocukların %46'sı son 2 hafta içinde ASYE geçirmiştir, bu çocukların %38'i ASM'ye götürülmüştür. Katılımcıların %52'si AH'ne kayıtlarını kendisi yaptırmıştır.Erkeklerin %52'si yevmiye ile çalışmaktadır. %35'i 1 asgari ücretten az para almaktadır. %49'u temel eğitimden az eğitim seviyesindedir.Katılımcıların %42'si Edirne'ye iş bulmak için gelmiştir. %46'sı 0-1 yıl arası Edirne'dir. %87'si isteyerek gelmiştir. %70'i kirada, %52'si gecekonduda oturmaktadır. %87'si gelmekten memnundur. %81'nin Edirne'de akrabaları vardır. %18'i göç ettiğinde ilk çevreye uyum sorunuyla karşılaşmıştır.Sonuç olarak; Edirne'ye göç nedeni ekonomiktir, doğu bölgelerden göç olmuştur. Halkın sağlık hizmetlerini kullanmaları düşüktür.
Özet (Çeviri)
UTILIZATION OF HEALTH SERVICES AMONG THOSE WHO HAVE IMMIGRATED TO THE CENTRE OF EDIRNESUMMARYThe research in three neighbourhoods in the centre of Edirne aims to reveal the health perceptions, attitudes and experiences of those who have immigrated to Edirne in the last five years and to set forth the relation of these attitudes and behaviours with socio-demographic factors as well as the frequency of the utilization of health services and where they are taken. It is aimed to present the data on the health services plan for those who have already immigrated to Edirne and the possible prospective immigrants.This is a cross-sectional descriptive research. 3 immigrant-receiving neighbourhoods in Edirne, Şükrü Paşa, İstasyon and Yıldırım Neighbourhoods form the research area. There has been no sample selection. Each residence having been gone through, those who have come to Edirne in the last five years have been included in the research group. 321 people from 84 residences have been reached in total.The gender distribution of the participants is similar. 57% of the participants are married, 41% have social security and 66% are between 15-64 years.64% of the women have not had primary education. 37% became pregnant after they had come to Edirne. 97% have taken ANC, 96% have taken PPC. After their last birth, 39% of the women were provided home care, 87% were given breast feeding training, 91% were given information about infant vaccination by FHS.46% of the children have had ARTI in the last 2 weeks, 38% of them have been taken to a FHC. 52% of the participants have registered to a FP on their own.52% of the males work on a daily-wage basis. 35% earn less than the minimum wage. 49% have not had primary education.42% have come to Edirne for employment. 46% has been in Edirne between 0-1 year. 87% have come voluntarily. 70% live in rented residences, 52% in shanty towns. 87% are content with having come. 81% have relatives in Edirne. 18% have faced adaptation problems.Conclusion, Edirne receives immigration for economic reasons, immigrants come from eastern regions. Utilization of the health services is low.