Keşan'da 2011 yılı ölümlerinin değerlendirilmesi
Analysis of deaths from the center of Keşan ın 2011
  1. Tez No: 359305
  2. Yazar: ELİF ATASEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ESKİOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistik, ölüm, prematür ölüm, ölüm kayıtları, Keşan, Statistics, death, premature death, mortality records, Keşan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Doğum, ölüm, evlenme gibi kayıtlar hayati istatistikleri oluştururlar. Hayati istatistiklerden biri olan ölümlülük göstergeleri ise, bir ülkenin sağlık sistemi hakkında bilgi verir. Ölüm kayıtları, sağlık bilgi sisteminin çekirdeği niteliğindedir. Bu çalışmada, Keşan İlçesi Merkezi ve köylerinde 2011 yılında meydana gelen toplam 476 ölümün nedenleri, yaş, cinsiyet, prematüre oluşu gibi parametrelerle olan ilişkisinin ortaya konması ile istatistiksel kayıt tutulmasının öneminin vurgulanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Keşan İlçe Merkezi ve köylerinde 2011 yılında görülen 476 ölüm olgusuna ait ölüm belgeleri sağlık kurumlarında incelenmiştir. Bu olgulara ait çeşitli dağılımlar bulgular bölümünde sunulmuştur. Ölüm hızı ? 5.9 olarak bulunmuştur. Erkeklere özel ölüm hızı ? 6.5, kadınlara özel ölüm hızı ? 5.1 olarak bulunmuştur. Kırsal alana özel ölüm hızı (? 10.6), kente (? 4) göre yüksektir. Genelde erkeklerin ölümlerdeki payı 85 yaş ve sonrası hariç kadınlara göre yüksektir. Ölümlerin % 26.1'ini prematür ölümler oluşturmaktadır. Prematür ölümlerin nedenlerine göre ilk sırada kanserler (% 32.3) yer almaktadır. Prematür ölümlerin % 50'si 55-64 yaş grubunda görülmüştür. Ölüm raporlarının % 24.4'ünde geçerli olmayan ölüm nedeni yazmaktadır. Yetişkin ölümlerinde dolaşım sistemi hastalıkları (% 31.5), kanserler (% 18.7), solunum sistemi hastalıklarının (% 5.7) başlıca ölüm nedenleri olduğu belirlenmiştir. Ölüm kayıtlarının düzenlenmesinde sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Daha güvenilir hayati istatistikler için ölüm kayıtları doğru düzenlenmeli ve önem verilmelidir. Özellikle, üretken çağda meydana gelen prematüre ölümlerin önlenmesi için sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Birth, mortality, marriage statistics are vital. One of the vital statistics mortality indicators provide information on a country's health system. Mortality statistics are the core of the health information system. This study was carried out in order to define the 476 deaths occurred during the year 2011 in Keşan province of Turkey by reason, age, gender and occurrence month, and to emphasize the importance of recording. So, death certificates of 476 death events, which occurred in the center of Keşan and its villages in 2011 and the data from these records, which were obtained from hospitals and health care institutions, were examined. Several distributions of these deaths are shown in the results section of this study. Death rate found as 5.9 per thousand. Specific mortality rate was 6.5 ? men, women-specific mortality rate found as 5.1 ?. Specific death rate in rural areas (10.6 ?) is higher than city (4 ?). Generally the death rate of men is higher than women except 85 years old and over. Premature deaths are 26.1 % of total deaths. According to the causes of premature deaths in the first cancers (32.3%) are situated. 50% of premature deaths was observed. İn the age group 55-64. 24.4 % causes of the deaths were reported invalid. The main causes of adult deaths are determined as diseases of the circulatory system (31.5%), cancer (18.7%), respiratory diseases (5.7%). Insufficiency on reporting system was determined. For more reliable mortality statistics death records should be organized and should be given importance. Especially for the prevention of premature deaths occurring in productive age, the need to improve health care services have been introduced.