Maksillofasiyal kırıklarda topikal ve sistemik çinko kullanımının iyileşme üzerine etkilerinin tavşan modelinde değerlendirilmesi
The effect of systemi̇c and topi̇cal zi̇nc treatment on the heali̇ng of maxi̇llofaci̇al fracture i̇n rabbi̇t mode
- Tez No: 359307
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ARBAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Maksilofasyal travma, kırık iyileşmesi, çinko, IGF-1, TGF-ß, Maxilofacial trauma, bone healing, zinc, IGF-1, TGF-ß
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Maksillofasyal kırıklarda lokal ve sistemik çinko kullanımının kırık iyileşmesi üzerindeki etkisi olup olmadığını ortaya koymaktır. Yöntem: Bu çalışmada 32 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Denekler her bir grupta sekiz tane olacak şekilde rastgele dört gruba ayrıldı. Kontrol grubu olan birinci grupta, kırık hatları titanyum mikroplaklarla fikse edilerek ilaç uygulaması yapılmadı. İkinci gruba ise çinko kaplamalı titanyum mikroplaklarla fiksasyon yapıldı.Üçüncü gruba titanyum mikroplakla fiksasyonu takiben tek doz intraperitoneal olarak 3 mg/kg çinko verildi. Dördüncü gruba çinko kaplamalı titanyum mikroplakla fiksasyonu takiben tek doz intraperitoneal olarak 3 mg/kg çinko verildi. Titanyum mikroplaklarda çinko kaplama işlemi PVD (Physical Vapour Deposition) tekniğiyle yapıldı. Tüm deneklerin nazal kemiklerindekırık hattı oluşturuldu vebeş delikli düz mikroplak ve üç adet 5 mm mikrovida ile sabitlendi. Çalışılan grupların hepsi 6. Hafta sonunda sakrifiye edilerek histolojik değerlendirmeye alındı. Bulgular: Grupların histolojik incelemesine bakıldığında özellikle lokal ve sistemik çinko uygulanan gruplarda çinko uygulanmayan gruplara göre osteoblast sayısı daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05). Sonuç: Kırık iyileşmesinde lokal veya sistemik çinko kullanımının; osteoblastik aktiviteyi arttırdığı, kemik iyileşmesini gösteren woven kemik miktarını arttırdığı, lokal büyüme faktörü olarak görev yapan IGF-1 hormonunu arttırdığı görülmüştür. Dolayısıyla kırık hattının daha erken iyileşebileceği ve iyileşmenin çinko ile indüklenebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the use of local and systemic zinc in the healing of maxillofacial fractures. Method: In this study, 32 New Zelland rabbits were used. The subjects were randomly divided into four groups which contained eight subject in each group. The fracture line was fixed with titanium microplates and drugs werenot administered in the control group. The second group was fixed with zinc-coated titanium microplates.The third group was given a single dose 3 mg/kg zinc intraperitoneally followed by fixation with titanium microplates. The fourth group was given a single dose 3 mg/kg zinc intraperitoneally followed by fixation with zinc-coated titanium microplates. Zinc coating process of titanium microplates was performed with PVD(Physical Vapour Deposition) technique. All of the subjects were fractured on the nasal bones and the fracture lines were fixed with five-hole flat micro plate and three 5 mm micro screws.All of the groups were sacrificed at the end of the sixth week and evaluated histologically. Results: The local and systemic zinc-treated group had a higher number of osteoblast cells and there was a statistically significant difference (p0,05). Conclusion: Local or systemic use of zinc in fracture healing has been seen to increase the osteoblastic activity, amount of woven bone and the IGF-1 hormone. Consequently ıt has been concluded that, the fracture linecan recover earlier and may be induced with zinc.