Plevra sıvılarında angiopoietin-2 düzeyinin tanısal değeri
Diagnostic value of angiopoietin-2 level i̇n pleural effusions
- Tez No: 359311
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Plevral sıvı, angiopoietin-2, kanser, Pleural fluid, angiopoietin-2, cancer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Plevral sıvı göğüs hastalıklarında sık karşılaşılan bir durumdur. Tüm tanısal işlemler yapılmasına rağmen bazı hastalarda tanı konulamamaktadır.Angiopoietin-2(Ang-2) anjiogenez(yeni damar oluşumu) ile ilişkisi bilinen ve ileri araştırmalar yapılan bir biyokimyasal paremetredir. Daha önceki çalışmalarda eksüdatif plevral efüzyonlarda transüdatif olanlara göre Ang-2 düzeyinin arttığı, malign plevral efüzyonlarda benign efüzyonlara göre Ang-2 düzeyinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bizim çalışmamızda da plevra sıvılarında malign-benign ayırımı ile transüdatif ve eksüdatif plevral efüzyonların karşılaştırılmasında plevral sıvı Ang-2 düzeyinin tanısal değeri ve kullanılabilirliği değerlendirilecektir. Yöntem: Çalışmaya plevral efüzyonu olan 61 hasta alındı. Plevral sıvıda Ang-2 seviyeleri, 23 akciğer kanseri, 8 akciğer dışı malignite, 4 mezotelyoma, 8 pnömoni, 8 tüberküloz'a bağlı eksüdatif ve 10 transüdatif efüzyonu olan hastada ELİSA (enzimli immünolojik yöntem) ile ölçüldü. Bulgular: Ang-2 seviyeleri eksüdatif efüzyonlarda transüdatif olanlara göre yüksek bulundu, ancak istatistiksel farklılık yoktu(p>0,05). Yine benign kaynaklı efüzyonlarda Ang-2 seviyeleri malign kaynaklı olanlara göre yüksek bulundu, ancak istatistiksel farklılık yoktu(p>0,05). Alt gruplara bakıldığında da hem serum hem de plevral sıvı Ang-2 seviyeleri açısından istatistiksel farklılık saptanmadı. Sonuç: İstatistiksel anlamlı olmasa da eksüda grubunda plevra Ang-2 düzeyinin transüda grubuna göre yüksek bulunması transüda-eksüda ayrımında bilinen tetkiklere ek olarak faydalı olabileceği düşünülmekte olup tek başına kullanılması uygun gibi görülmemektedir. Yine çalışmamızda beklenenin tersine benign grupta plevra ve serum Ang-2 düzeyinin istatistiksel anlamlı olmasa da malign gruba göre daha yüksek bulunması Ang-2 salınımının ek faktörlerden etkilenebileceğini düşündürmektedir. Kısıtlı çalışma bulunan bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Pleural effusion is a commonly encountered condition of pulmonary diseases. Despite all diagnostic processes diagnosis could not be done in some patients.Ang-2 is biochemical parameter which's association is well known with angiogenesis (new vessel formation) and further studies were done about it. In a previous study showed that Ang-2 increased in exudative pleural effusions compared to those with transudative pleural effusions. Also,showed that ang-2 levels are significantly higher in malignant pleural effusions compared to benign effusions. In our study, the usability and diagnostic value of Ang-2 levels in differentiation of benign and malign or comparison of transudative-exudative pleural effusion in pleural fluids will be assessed. Methods: The study included 61 patients. The patients had exudative pleural effusion related to lung cancer (23), nonpulmonary malignancies (8), mesothelioma (4),pneumonia (8), tuberculosis (8) and transudative effusion (10).Ang-2 levels in pleural fluid were measured by ELISA (Enzymelinked immunosorbent assay). Results: Ang-2 levels in exudative effusions were found to be higher than those in transudative, however there was no statistically significant difference (p> 0.05). Again, Ang-2 levels in the effusions of benign origin were higher than those from malignant origin, but there was no statistically significant difference (p> 0.05) . When examining the subgroups, also no statistically significant difference was found in terms of Ang-2 levels in both serum and pleural fluid. Conclusion: Although not statistically significant, the finding of the high level of Ang-2 in exudative group compared to transudative group is thought to be useful in differentiation of transudate-exudate in addition to the known tests, and the use of this alone is considered to be not appropriate. Again, in our study contrary to expectations group, even though the Ang-2 levels of pleural fluid and serum in benign group were not statistically significant, the higher finding than the malign group suggests that Ang-2 expression could be affected by additional factors. The limited number of studies on this issue suggest that there is a need for more comprehensive research on this issue.