Sol ventrikül diyastol sonu basıncı tahmin etmede mitral a dalga yükselme zamanının değeri
The value of the acceleration time of mitral a wave at predicting left ventricul end diastolic pressure of patients with preserved left ventricul ejection fraction
- Tez No: 359312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN AKILLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Sol ventrikül diyastol sonu basÕncÕ, diyastol, ekokardiyografi, A dalga yükselme zamanÕ, left ventricle end diastolic pressure, diastole, echocardiography, A wave acceleration time Keywords: left ventricle end diastolic pressure, A wave acceleration time
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonun korunduğu hastalarda (ejeksiyon fraksiyonu >%50), mitral A dalga yükselme zamanının, sol ventrikül diyastol sonu basıncı öngörmedeki yerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Mayıs 2012 ile 30 Ekim 2013 tarihleri arasında koroner anjiyografi yapılmasına karar verilen 121 hasta çalışmaya dahil edildi. Ekokardiyografi kayıtları alındıktan sonra, ölçümlerden habersiz başka bir araştırmacı tarafından sol kalp kataterizasyonu ile sol ventrikül diyastol sonu basıncı ölçüldü. Basınç değerlerine göre hastalar üç gruba ayrıldı. Sol ventrikül diyastol sonu basıncı 0 ile 10 mmHg arası olanlar grup 1,11 ile 15 mmHg olanlar grup 2,16 mmHg ve üzeri olanlar ise grup 3'e dahil edildi. Demografik özellikler, vital bulgular ve ekokardiyografik parametreler gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 121 hastadan 60 (%49.5) tanesi grup 1 'e , 30 (%24.7) tanesi grup 2 ye , 31 (%25.6) tanesi grup 3 içerisine alındı. Grup 1'in yaş ortalaması 59.2±10, grup 2'nin yaş ortalaması 56.6±10, grup 3'ün yaş ortalaması 60,7±9,5 idi.Gruplar arası yapılan analizde yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, komorbit durumlar ve vital bulgular arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Gruplar arasında mitral A dalga yükselme zamanında anlamlı bir fark izlenmedi. (Sırasıyla, 79.3±19.6 cm/sn, 83.9±12.5 cm/sn, 80.2±20.1 cm/sn p=0.51) Sonuç:Tüm bu bulgulara rağmen net veriler için daha fazla hasta katılımının olduğu çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Aim: İn this study we aimed to evaluate the value of the acceleration time of mitral A wave at predicting left ventricul end diastolic pressure of patients with preserved left ventricul ejection fraction(ejection fraction>%50) Method: 121 patients who were decided to perform coronary angiography between May 2012 and 30 October 2013 were included to our study. After receiving echocardiographic records, cardiac catheterization and left ventricular end-diastolic pressure measurements were done by another investigator who was unaware of echocardiographic measurements. Patients were divided into three groups acording to pressure values. Patients whose left ventriculer end diastolic pressure were between 0 and 10 mmhg were included to group 1, whose pressure between 11-15 mmhg were included to group 2 and whose pressures were over 15 mmhg were included to group 3. Demographic characteristics, vital signs, and echocardiographic parameters were compared between groups. Findings: 60 (49,5%) of the 121 patients were enrolled to group 1, 30 (24,7%) of them were enrolled to group 2, 31 (%25,6) of them were enrolled to group 3. Mean age of group 1 was 59,2 ±10, mean age of group 2 was 56,6 ±10, mean age of group 3 was 60,7 ±9,5. There was no significant difference between the groups in the analysis of age, gender, body mass index, comorbid conditions and vital signs. There was not significant difference between groups acording to mitral A wave acceleration time (respectively, 79.3±19.6 cm/sn, 83.9±12.5 cm/sn, 80.2±20.1 cm/sn p=0.51). Result: Despite all these findings for clear data studies with more participants are needed.