Lokal ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri ve glioblastoma multiforme tanılı hastalarda uygulanan radyoterapiye tümör cevabının, eritrosit zarı NA+/K+-atpaz enzim (E.C.3.1.6.37) aktivitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluati̇on of the relati̇onshi̇p wi̇th erythrocyte membrane NA+/K+-atpase enzyme(E.C.3.1.6.37) acti̇vi̇ty and tumor response to radi̇otherapy i̇n pati̇ents di̇agnosed wi̇th local advanced nonsmall cell lung cancer and gli̇oblastoma multi̇forme
- Tez No: 359310
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Onkoloji, Biochemistry, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Glioblastoma Multiforme, Eritrosit zarı Na+ /K+ -ATPaz, adyoterapi, Non-small cell lung cancer, Glioblastoma multiforme, Erythrocyte membrane Na+ /K+ -ATPase, Radiotherapy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada, küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) ve glioblastoma multiforme (GBM) tanılı hastalarda, radyoterapi (RT) uygulanmasının Na+/K+-ATPaz enzim aktivitesi üzerine etkilerini araştırdık. Na+/K+-ATPaz enziminin RT'ye tümör cevabını arttırmak için potansiyel bir hedef ve prognostik bir faktör olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Ocak 2012-Eylül 2012 tarihleri arasında RT ile tedavi edilmiş, KHDAK'lı 20 hasta, Glioblastoma Multiforme'li (GBM) 10 hasta ve 20 sağlıklı kontrol üzerinde gerçekleştirildi. Hastalardan RT öncesi ve RT tamamlandıktan sonra ve kontrol grubundan da bir kez heparinize kan örnekleri alındı ve örneklerden eritrosit membranı izole edilerek Na+/K+-ATPaz enzim aktivitesi ölçümü yapıldı. Bulgular: Na+/K+-ATPaz enzim aktivitesi düzeyi, RT öncesi hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti, RT sonrası tedavi öncesine göre anlamlı olarak düşük bulundu. Na+/K+-ATPaz enzim aktivitesi düzeyinin RT'den sonra azaldığı ve RT sonrası GBM hastaları ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Fakat RT sonrası KHDAK hastaları ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark olduğu görüldü. Sonuç: KHDAK ve GBM'de artmış Na+/K+-ATPaz enzim aktivitesi düzeylerinin RT'den sonra azaldığı gösterilmiştir. Bu veriler KHDAK ve GBM ile mücadelede Na+/K+-ATPaz'ın hedeflenmesinin yeni anlamlar sunacağını öne sürmektedir. İleri çalışmalar RT ile tedavi edilmiş geniş bir hasta grubunda Na+/K+-ATPaz'ın rolunu aydınlatmak için tasarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: İn this study; we investigated radiotherapy(RT)'s effects on erythrocyte membrane Na+/K+-ATPase enzyme activity in patients diagnosed with non-small cell lung cancer (NSCLC) and glioblastoma multiforme (GBM). We aimed to investigate the usefulness of Na+/K+-ATPase enzyme as a potential target for increasing RT response of tumors and as a prognostic factor. Materials and Methods: This study was performed on 20 patients with NSCLC, 10 patients with GBM who were treated with RT between January 2012 and September 2012 and 20 healthy controls. Heparinised blood samples were taken from the control group for once and from the patients for twice before RT and after the completion of RT and erytrocyte membranes were isolated and Na+/K+-ATPase enzyme activities were measured. Results: Na+/K+-ATPase enzyme activities were found to be increased in patient group before RT compared to the control group and to be decreased in patient group after RT compared to the patient group before RT. It was observed that Na+/K+-ATPase enzyme activities were decreased after RT and there was no significant difference between control group and GBM patients after RT. But there was significant difference between control group and NSCLC patients after RT. Conclusion: We have demonstrated that high levels of Na+/K+-ATPase enzyme activities in NSCLC and GBM was decreased after the RT. These data suggest that targeting the Na+/K+-ATPase could represent a novel means to combat NSCLC and GBM. Further studies should be designed to elucidate the role of Na+/K+-ATPase in a large patients group treated with RT.