Yüksek yağlı diyetle obezite oluşturulan sıçanlarda n-asetilsisteinin serum ve karaciğer paraoksonaz-1 (pon-1) aktiviteleri üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effects of n-acetylcysteine on paraoxonase-1 (pon-1) activities of serum and liver at high fat diet induced obese rats
  1. Tez No: 359359
  2. Yazar: DENİZ DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA BALABAN YÜCESAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Arilesteraz, HDL, laktonaz, N-asetilsistein, obezite2, Arylesterase, HDL, lactonase, N-acetylcystein, obesity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Obezite, glukoz ve lipid metabolizması bozuklukları, kardiyovasküler hastalıklar ve oksidatif stresin artışı ile ilişkilidir. Paraoksonaz-1 antioksidan etkiye sahip bir enzimdir. Paraoksonaz-1'in yüksek yağlı diyet ile oluşan obezite ve obezite ile ilişkili bozukluklara karşı koruyucu etki gösterdiği öne sürülmektedir. Çalışmamızda yüksek yağlı diyetle indüklenmiş obez sıçanların serum ve karaciğer paraoksonaz-1 enzim aktivitelerini (paraoksonaz, arilesteraz ve laktonaz) N-asetilsistein (NAC) varlığında değerlendirmeyi amaçladık. NAC glutatyon öncülü olan antioksidant etkiye sahip bir moleküldür. Çalışma grubu her birinde 6 adet Sprague Dawley ırkı erkek sıçan bulunan kontrol, obez ve diyetine NAC ilave edilen obez (2 g/L NAC) gruplarından oluşturuldu. Kontrol grubu standart sıçan yemiyle, obez ve NAC grubu yüksek yağ içerikli yemle beslendi. Serum ve karaciğer paraoksonaz, arilesteraz ve laktonaz aktiviteleri spektrofotometrik yöntem ile belirlendi. Serum paraoksonaz, arilesteraz ve laktonaz aktiviteleri obez ve NAC grubunda kontrol grubuna göre düşük bulunsa da istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Mikrozom paraoksonaz, arilesteraz ve laktonaz aktiviteleri NAC grubunda kontrol ve obez gruba göre yüksek bulunmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda paraoksonaz-1 enzim aktivitelerinin değişmediği kanatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Obesity is related with glucose and lipid metabolism disorders, cardiovascular diseases and increased oxidative stress. Paraoxanase-1 is an enzyme which has antioxidant effect. It has been suggested that paraoxonase-1 has protective effects against high fat diet induced obesity and obesity related disorders. The aim of this study was to evaluate the serum and liver paraoxonase-1 enzyme activities (paraoxonase, arylesterase and lactonase) at high fat diet induced obese rats in the presence of N-asetylcysteine (NAC). NAC is a molecule which has an antioxidant property and precursor of glutathione. Control, obese and NAC-supplemented obese (2 g/L NAC) groups were established. Each group consisted of 6 Sprague-Dawley rats. Control rats were fed by standart food and obese and NAC groups were fed by high fat diet. The serum and liver paraoxonase, arylesterase and lactonase activities were determined by colorimetric methods. Serum paraoxonase, arylesterase and lactonase activities decreased in obese and NAC groups when compared to control groups. On the other hand microsomal paraoxonase, arylesterase and lactonase activities increased in NAC group when compared to control and obese groups. However these were not statistically significant. It has been concluded that the serum and liver paraoxonase-1 enzyme activities did not change at high fat diet induced obese rats in the presence of N-asetylcysteine.