Akut pulmoner tromboembolide dual enerji bilgisayarlı tomografi pulmoner anjiografinin tanısal değeri
The diagnostic value of dual energy computerized tomography pulmonary angiography on acute pulmonary thromboembolism
- Tez No: 359389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ SAMİ KIVRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: bilgisayarlı tomografi anjiogarfi, dual enerji, perfüzyon, pulmoner tromboemboli, computerized tomography angiography, dual energy, perfusion, pulmonary thromboembolism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızın amacı, akut pulmoner tromboemboli (PTE) olgularında, dual enerji bilgisayarlı tomografi anjiografi (DE-BTA) perfüzyon iyot haritası ile elde edilen mutlak perfüzyon defekt volüm (PDvol) ve perfüzyon defekt skorlamanın PTE şiddetinin belirlenmesindeki rolünü göstermektir. PTE şüphesiyle 280 olguya 128 kesitli çift tüplü çok kesitli BT (Somatom Definition Flash, Siemens Healthcare, Forchheim, Germany) ile yapılan DE-BTA görüntüleri incelendi. Akut PTE edilen 35 olgu (26 – 89 yaş, ortalama yaş; 62.5 ± 16.7) çalışmaya dahil edildi. BTA görüntüleri üzerinden Qanadli metodu kullanılarak BTA obstruksiyon skoru ve sağ/sol ventrikül aksiyel çap oranı (RV/LV oranı) hesaplandı. İş istasyonuna (Leonardo, Siemens Healthcare, Forchheim, Germany) transfer edilen görüntülerden volüm analiz programı (LungPBV, Syngo Dual Energy, Siemens) kullanılarak perfüzyon iyot haritası elde edildi ve PDvol değerleri ve perfüzyon defekt skorları belirlendi. PDvol ve perfüzyon defekt skoru ile BTA obstrüksiyon skoru arasında anlamlı istatistiksel korelasyon tespit edildi. RV/LV çap oranı değerleri ile anlamlı istatistiksel korelasyon bulunmazken RV/LV oranı 1'in üzerinde olan olguların PDvol ve perfüzyon defekt skoru değerleri ile BTA obstrüsiyon skorlarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Çalışmamızda, DEBT perfüzyon incelemesi ile elde edilen perfüzyon defekt skoru ve PDvol değerleri BTA obstrüksiyon skoru ve RV/LV oranı gibi PTE şiddetini gösteren parametreler ile karşışatırılmıştır. Çalışma sonuçlarımız perfüzyon defekt skoru ve PDvol değerlerinin PTE şiddetini gösterebilen parametreler olduğunu göstermiştir. Akut PTE şiddetinin ve yaygınlığının gösterilmesinde PDvol hesabının yapılması kantitatif sonuçlar vermesi nedeniyle faydalı bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to reveal the role of absolute perfusion defect volume (PDvol) and perfusion defect score obtained through perfusion iodine map from dual energy computerized tomography angiography (DE-CTA) in determining the severity of PTE in acute pulmonary thromboembolism (PTE) cases. The DE-CTA imaging results of 280 cases through 128-detector double-tube CT (Somatom Definition Flash, Siemens Healthcare, Forchheim, Germany) due to PTE suspicion have been evaluated. 35 acute PTE cases (age range: 26–89, mean age: 62.5 ± 16.7) have been included in this study. By using Qanadli method through CTA images, the CTA obstruction score and left-right ventricular axial diameter proportion (RV/LV rate) were obtained. From images transferred to work station (Leonardo, Siemens Healthcare, Forchheim, Germany), perfusion iodine map has been obtained via volume analysis software (LungPBV, Syngo Dual Energy, Siemens), and PDvol values and perfusion defect scores were determined. A statistically significant correlation was detected between PDvol and perfusion defect score and CTA obstruction score. While no significant statistical correlation has been determined with RV/LV diameter rates, it was determined that the PDvol and perfusion defect scores and CTA obstruction scores of cases having RV/LV proportion higher than 1 are higher. In our study, the perfusion defect score obtained from DE-CTA perfusion evaluation and the PDvol values have been compared with parameters indicating PTE severity, such as CTA obstruction score and RV/LV rate. The results of our study indicate that perfusion defect score and PDvol values are the parameters which can indicate the severity of PTE. PDvol calculation can provide useful information for determining the severity and extensity of acute PTE because of ability to provide quantitative results.