Diyabetik maküla ödeminde intravitreal bevacizumab tedavisinin klinik sonuçları ve santral maküla kalınlığı üzerine etkisi
Intravitreal bevacizumab in the treatment of diabetic macular edema clinical outcomes and impact on central macular thickness
- Tez No: 359411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN CEYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: İntravitreal bevacizumab, diyabetik maküla ödemi, görme keskinliği, santral maküla kalınlığı, diyabetik retinopati, Intravitreal bevacizumab, diabetic macular edema, visual acuity, central macular thickness, diabetic retinopathy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç:Bu dosya taraması çalışmasında diyabetik maküla ödemi (DMÖ) tedavisinde intravitreal olarak uygulanan bevacizumab(İVB)tedavisinin erken dönemde görme keskinliği,göz içi basıncı(GİB) ve santral maküla kalınlığı (SMK) üzerine olan etkilerinin ve güvenirliliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Kasım 2012-Ağustos 2013 tarihleri arasında,DMÖ nedeniyle 2,5mg/0.1 ml İVB enjeksiyonu uygulanan 60 hastanın 78 gözü çalışmaya dahil edilerek geriye dönük olarak incelendi. Hastaların enjeksiyon öncesi ve sonrası 1. hafta, 1. ay ve 3. aylarda tam ve detaylı oftalmolojik muayeneleri yapıldı, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) (Snellen),göz içi basıncı (GİB),Optik Koherens Tomografiyle (OKT) ile santral maküla kalınlığı (SMK) ölçüldü.İVB enjeksiyonun etkinliği görme keskinliğindeki ve SMK değişikliklerine göre analiz edildi. Bu parametreler ile komplikasyonlar, enjeksiyon öncesinde ve sonrasında 1.hafta, 1.ay ve 3.ayda hasta dosyalarına kaydedildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61,18±8,5 yıl (46-80) idi. Takip süresi 3 ay idi. Ortalama EİDGK (Snellen, logMAR) enjeksiyondan önce 0,18±0,13 (0,84±0,33 logMAR) ve enjeksiyondan sonra 1. hafta 0,23±0,15 (0,74±0,32 logMAR), 1. ay 0,28±0,15 (0,64±0,29 logMAR) ve 3. ayda 0,26±0,13 (0,67±0,27 logMAR) olarak bulundu. Başlangıca göre enjeksiyondan sonra 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda EİDGK'deki artışlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. SMK ortalaması enjeksiyon öncesi 487,29±91,36 μ ve enjeksiyondan sonra 1. ayda 342,92±92,45 µ, 3. ayda 361,26±117,64 µ olacak şekilde azalma gösterdi. Başlangıca göre enjeksiyondan sonra 1. ay ve 3. ayda SMK'daki azalma istatistiksel olarak anlamlı idi. Takiplerde ortalama göz içi basıncında (GİB) başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Postoperatif takiplerde gözlenen en sık komplikasyon 8 gözde subkonjonktival hemoraji idi; ancak hiçbir ciddi lokal veya sistemik yan etki saptanmadı. Sonuçlar: Çalışmamızda diyabetik maküler ödem (DMÖ) tedavisinde intravitreal olarak uygulanan bevacizumab enjeksiyonunun görme keskinliğini artırdığını, santral maküla kalınlığını azalttığını tespit ettik. Bevacizumab erken dönemde DMÖ mevcut gözlerde görsel, anatomik ve fonksiyonel düzelme sağlamaktadır. Ancak etkinliği birinci aydan sonra azalarak devam etmektedir, bu nedenle tekrarlayan enjeksiyonlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu bulgular ışığında intravitreal bevacizumab enjeksiyonunun diyabetik maküler ödemde, etkili ve güvenilir bir tedavi yöntemi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Intravitreal Bevacizumab in the Treatment of Diabetic Macular Edema Clinical Outcomes and Impact on Central Macular Thickness Purpose: In this study of file scanning for treatment of diabetic macular edema (DME), our purpose is to evaluate effects and reliability of intravitreally administered bevacizumab (IVB) treatment in early stage for visual acuity, intraocular pressure and central macular thickness (CMT). Materials and Methods: Between November 2012-August 2013, because of DME, 78 eyes of 60 patients who underwent 2.5mg/0.1 ml IVB injection were included in the study were analyzed retrospectively. Patients have done full and detailed ophthalmologic examination after and before injection in 1. week, 1. month and 3. month, best corrected visual acuity (BCVA) (Snellen), intraocular pressure (IOP), with optical coherence tomography (OCT) and central macular thickness (CMT) was measured. The effectiveness of IVB according to the changes in visual acuity and CMT were analyzed. With these parameters, complications, in 1. week, 1. month and 3. months after and before injection were recorded in the patient files. Results: The average age of the patients were 61,18±8,5 years (46-80). Follow-up period was 3 months. The average BCVA (Snellen, logMAR) before injection has found 0,18±0,13 (0,84±0,33 logMAR) and after injection in 1. week has found 0,23±0,15 (0,74±0,32 logMAR), in 1. month has found 0,28±0,15 (0,64±0,29 logMAR) and in 3. month has found 0,26±0,13 (0,67±0,27 logMAR). Increases in BCVA were found to be statistically significant in 1. week, 1. month and 3. month and after injection compared to baseline. CMT average was decreased before injection as 487,29±91,36 μ and after injection in 1. month as 342,92±92,45 µ, in 3. month as 361,26±117,64 µ. Decreases in CMT in 1. month and 3. months after injection was statistically significantly compared to baseline. The follow-up of intraocular pressure from baseline statistically significant changes were not observed. 8 of the most common complications in the postoperative follow-up review was subconjunctival hemorrhage, but no serious local or systemic side effects were identified. Conclusion: In our study, diabetic macular edema (DME) administered as an intravitreal injection of bevacizumab in the treatment of that increase visual acuity, central macular thickness reduces have found. Bevacizumab provides visual, anatomic and functional improvement in early stage of DME for existing eyes. However, a decrease of effectiveness continues after the first month, so repeated injections may be needed. According to this information intravitreal injection of bevacizumab is thought as an effective and safe method of treatment in in diabetic macular edema.