Stabil koroner arter hastalarında trimetazidin kullanımının T dalga alternansı üzerine etkisi
The use of tri̇metazi̇di̇ne i̇n pati̇ents wi̇th stable coronary artery effect on T wave alternans
  1. Tez No: 359412
  2. Yazar: MEHMET YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ GÜMRÜKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik kalp hastalığı, kardiyak enerji metabolizması, trimetazidin, T dalga alternansı, ani kardiyak ölüm, Ischemic heart disease, cardiac energy metabolism, trimetazidine, T-wave alternans, sudden cardiac death
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kardiyovasküler mortalitede azalma olmasına rağmen iskemik kalp hastalığı halen batı dünyasında en önde gelen ölüm nedenidir. Gelişmiş ülkelerde AKÖ ise KVS öümlerin yarısından sorumludur. Tüm kardiyovasküler ölümlerin yaklaşık yarısını oluşturan ani kalp ölümü (AKÖ) gelişmiş ülkelerde halen en önde gelen ölüm nedenidir (4). Ani ölümde altta yatan ritim bozukluklarının %80'den fazlasını ventrikül taşiaritmileri oluşturmaktadır (5). Bu nedenle, AKÖ için risk altında bulunan hastaları önceden belirlemek amacıyla değişik klinik parametreler ve girişimsel olmayan testler geliştirilmeye çalışılmıştır Elektrokardiyografideki T-dalgasında vurudan vuruya ortaya çıkan mikrovolt düzeyindeki değişimlerin ölçümüne dayanan mikrovolt T-dalgası değişim (MTDD) testi, AKÖ riski bulunan hastaların risk derecelendirmesinde kullanılan girişimsel olmayan bir tanı yöntemidir. Trimetazidin enerji kaynağını yağ asidi metabolizmasından glukoz metabolizmasına kaydıran farmakolojik bir ajandır.Hücre enerji üretimini , Beta oksidasyonu inhibe ederek glikoliz yönüne kaydırır. Bu metaboliketkilerin koroner arter hastalığı ve AKÖ önleme tedavisinde ek fayda sağladığı gösterilmiştir (173). Çalışmaya iskemik kalp hastalığı olan 100 hasta (23 kadın, 77 erkek; ortalama yaş 55,6 +- 9,2) alındı. Tüm hastalar sinüs ritmindeydi ve koroner arter hastalıkları medikal tedavi altında stabil durumdaydı, aktif kardiyak şikayetleri yoktu. Almakta oldukları rutin tedaviye ek olarak trimetazidine 60 mg/gün dozunda en az 3 ay devam edilmek üzere başlandı. Kan örnekleri alındı, transtorasik ekokardiyografi yapıldı ve T dalga alternansı ölçebilen 24 saatlik ritim holter izlemi tedaviden önce ve sonra yapıldı. sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları, vital bulguları,T dalga alternansları ve labaratuar değerleri değerlendirildi Çalışma populasyonun çoğunu erkek cinsiyet (%77) oluşturuyordu. KAH risk faktörlerinden en sık sigara ikinci sırada HT bulunmaktaydı. En fazla uygulanan revaskülizasyon tipi stentleme (%96) idi. 3 aylık trimetazidin tedavisi sonrası LA volümünde anlamlı azalma (p:0,002), LVEF'da anlamlı olmayan artma (p:0,16) saptandı. EDZ, IVGZ ve Septal S'de anlamlı düzelme saptandı (p:0,01, p:0,00, p:0,02) . T max değerinde anlamlı değişiklik olmazken (p:0,319) T min ve T ort değerlerinde anlamlı azalma izlendi (p:0,000) ve (p:0,003) Sonuç olarak ; aritmi açısından düşük riskli stabil KAH olan (%96'sında EF:>%40) çalışma grubumuzda 3 aylık trimetazidin tedavisi ile AKÖ'ün noninvaziv göstergelerinden biri olan MTDD'de anlamlı azalma sağlandı. Diğer çalışmalardan farklı olarak MTDD'de sayısal olarak analiz edilmiş ve sayısal parametrelerde (TDmin, TDort) anlamlı düzelme saptanmıştır. Bunun yanında trimetazidin tedavisi ile önceki çalışmalara benzer olarak LV sistolik ve diyastolik parametrelerinde düzelme saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite the reduction in cardiovascular mortality, ischemic heart disease is still the leading cause of death in the western world. Sudden cardiac death which makes up nearly half of the all cardiovascular deaths is still the leading cause of death in developed countries. In sudden death ventricular tachyarrhythmias form more than 80% of arrhythmias underlying. That is why various clinical parameters and non-invasive clinical tests have been tried to get developed in order to identify patients under the risk of sudden cardiac death in advance. Microvolt T-wave changes test that based on measurement of the changes at microvolt level occurring as a result of electrocardiographic T-wave beat to beat is a non-invasive diagnosis method used at risk-grading of the patients under the risk of sudden cardiac death. It is pharmacological agent that switch trimetazidine source of energy from fatty acid metabolism to glucose metabolism. The cell dislocate production of energy to the glycolysis direction by inhibiting Beta oxidation. It has been shown that this meabolic effects contributeaidditional benefit in the treatment provides additional benefits for the treatment of preventing coronary artery disease and sudden cardiac death. 100 patients that have ischemic heart disease ( 23 women, 77 men; average age 55,6-9,3) were included in the study. All the patients were in sinus rhythm and coronary artery disease was stable under the medical treatment. In addition to their routine treatment, trimetazidine was started to be given at least for 3 months at the dosage of 60 mg/day. Blood examples were taken, transthoracic echocardiography was done and 24 hours rhythm holter monitoring measuring T-wave alternans was done before and after the three monts treatment. Left ventricular systolic and diastolic functions, vital signs, T-wave alternans and laboratory values were evaluated. The study population was mostly men (77%). From risk factors for CAD, most commonly there was cigarette and secondly HT. The most widely applied type of revascularization was stenting(96%). After 3 months trimetazidin treatment, a significant decrease in LA volume (p:0,002), a non-significant increase in LVEF (p:0,16), a significant recovery in EDZ, IVGZ and Septal S (p:0,01, p:0,00, p:0,02) was observed. No significant changes in T-max value was seen (p:0,319). A significant decrease was observed in T-min and T-avg (p:0,000) and (p:0,003). Consequently, in our study group which was stable CAD at low risk for arrhythmias (in %96' EF:>%40), with a three months trimetazidin treatment, a significant decrease was gotten in microvolt T-wave change-which is the non-invasive signs of sudden cardiac death. Different from other studies, microvolt T-wave change was analyzed quantitative and significant recovery was observed in quantitative parameters (TD-min, TD-avg). Besides, similar to the previous studies with trimetazidin treatment, recovery was observed in LV systolic and diastolic parameters.