Temporomandibuler eklem redüksiyonlu disk deplasmanı olgularında eklem içi sodyum hyaluronat enjeksiyonunun etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of intraarticular sodium hyaluronate injection in patients with temporomandibular joint disc displacement with reduction
  1. Tez No: 359437
  2. Yazar: BUĞRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANSU ALPASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Redüksiyonlu disk deplasmanı, sodyum hyaluronat, eklem içi enjeksiyon, TME klik sesi 78, Disc displacement with reduction, sodium hyaluronate, intraarticular injection, TMJ clicking
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Temporomandibuler bozukluklar toplumda yüksek prevalansa sahiptir. Bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek, yarattığı işgücü kaybı ile aynı zamanda ekonomik kayıplara da yol açabilmektedir. Temporomandibuler bozuklukların alt sınıflandırmasında yer alan redüksiyonlu disk deplasmanında, bozukluğun karakteristik özelliklerini belirleyen eklem sesinin, özellikle bireylerin sosyal yaşantılarındaki olumsuz etkisi, tedavi gereksinimini ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde temporomandibuler bozuklukların tedavisinde etkileri geriye dönebilen basit yöntemler tercih edilmektedir. Bunlar içerisinde eklem içi sodyum hyaluronat enjeksiyonu, yan etkisinin olmaması ve tedavideki etkinliği açısından son yıllarda özellikle tercih edilmektedir. Çalışmamızda farklı protokollerde uygulanan eklem içi sodyum hyaluronat enjeksiyonlarının redüksiyonlu disk deplasmanının bulgu ve belirtileri üzerindeki tedavi etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Randomize kontrollü bu klinik çalışmada TME üst boşluğuna tek sefer, 1 hafta ara ile iki kez, 2 hafta ara ile iki kez 1ml sodyum hyaluronat enjeksiyonu ve kontrol olarak salin enjeksiyonu yapılmış toplam 80 hastanın işlem öncesi ve işlem sonrası 1. ve 6. aylardaki ağrı ve eklem sesine ilişkin vizüel analog skala skorları, maksimum ağız açıklığı ve lateral çene hareketlerinin miktarlarına ilişkin değerleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, ayrıca Helkimo klinik disfonksiyon indeksi ile değerlendirmeleri yapılmıştır. Uygulanan tüm tedavi yöntemleri incelenen tüm parametrelerde iyileşme sağlamıştır. Sodyum hyaluronat enjeksiyonu eklem sesini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaltmıştır. Eklem içi sodyum hyaluronat enjeksiyonunun RDD tedavisinde kullanılabileceği ve bozukluğun olumsuz sosyal etkilerini ortadan kaldırmakta faydalı olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda tek enjeksiyon yönteminin tedavi başarısı açısından tekrarlayan enjeksiyonlarla farkı bulunmadığı saptandığından, daha az maliyetli olduğu, daha az travma oluşturması, tek bir randevu ve klinik işlem gerektirmesi açısından tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Temporomandibular disorders, with a high prevalence in general population, impair quality of life and causes economic burden by sick leaves. Joint noise in disc displacement with reduction(DDwR) within the subgroup of temporomandibular disorders necessitates the treatment due to its negative social impact. Temporomandibular disorders are mostly treated by simple, reversible treatment modalities. Intraarticular sodium hyaluronate (SH)injection has been a preferred procedure due to high treatment success rate and the lack of adverse effects. The objective of our study was to evaluate the efficacy different protocols of intraarticular SH injection on signs and symptoms of DDwR comparatively. The retrospective analysis comprised the data of 80 patients who received intraarticular injection of SH either once or twice and patients who received intraarticular saline injection as controls. Data related with joint noise and pain, amount of maximal mouth opening and lateral jaw movements obtained before injection and were compared with the data obtained 1 month and 6 months after injection. All patients were evaluated by Helkimo clinical dysfunction index. There was improvement in all parameters. SH injection reduced joint noises significantly. It is concluded that intraarticular injection of SH suppresses the signs and symptoms and the negative social impact of DDwR and therefore may be used as a treatment modality in those cases. As the results of single injection showed no differences compared with multiple injections in the outcome, it is regarded cost effective and recommended as it is less traumatic, requiring single visit and single clinical procedure.