Ductus deferens ligasyonu yapılmış ratlarda erkek genital sisteminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comperati̇ve investi̇gati̇on of structure of male geni̇tal system of ductus deferens li̇gati̇on i̇n rats
- Tez No: 359478
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA ÖMEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Ductus deferens ligasyonu, testis, ductus deferens
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışmamızda pre-pubertal ve pubertal dönemde olan ratlada, unilateral ductus deferens ligasyonu sonrasında, testis ve ductus deferens dokularında meydana gelen yapısal ve morfolojik değişikliklerin incelenmesi amaçlandı. Deneyde 6 adet pre-pubertal dönemde, 6 adet pubertal dönemde olan Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Denekler 4 gruba ayrıldı. Deneklere unilateral ductus deferens ligasyonu yapıldı. İşlem yapılmayan taraf kontrol grubu olarak değerlendirildi. Ligasyon işlemini takiben 2. ayda yüksek doz anestezi altında feda edilen deneklerin testis ve ductus deferens dokuları alındı. Dokular histolojik izleme yöntemlerinde geçirilerek bloklandı. Kesitlere Hemotoksilen- eozin boyama yöntemi ve VEGF ile immunohistokimyasal boyama yöntemi uygulanarak resimlendirildi. Testis dokusundaki seminifer tubul çapları ve seminifer tubul epitel kalınlıkları Bonfermoni Mann Whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışmamızda unilateral ductus deferens ligasyonun, gerek pre- pubertal dönemdeki, gerek pubertal dönemdeki ratların testis ve ductus deferens dokularında yapısal değişikliklere neden olduğu, spermatogenezis sürecini ve istatistiksel olarak morfolojik etkilemiş olduğu, uygulama sonrasında seminifer tubul çapı ve semnifer epitel kalınlığında azalmanın varolduğu, ductus deferens yapısındaki epitel yapısında ve kas tabasını oluşturan kas lifleri arasında dejeneratif değişiklikler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, pre-pubertal and pubertal period in rats with unilateral ligation of the ductus deferens later, testis and ductus deferens, structural and morphological changes occurring in the tissues was aimed to investigate.In the experiment, 6 male pre-pubertal and 6 male pubertal Wistar albino rats were used. And the subjects were divided into four groups. Subjects with unilateral ligation of the ductus deferens was performed. Untreated side were considered as control group. Following ligation in the second month, high doses were sacrificed under the anesthesia on expiry of the subjects were testis and ductus deferens tissues. Tissues were blocked passage of the histological tracking method. Section for hematoxylin-eosin and VEGF ımmunohistochemical staining was illustrated by applying paint. Testicular tissue and the seminiferous tubule diameter of seminiferous tubule epithelial thickness was analyzed statistically using Mann-Whitney U test with Bonferroni.In our study, unilateral ligation of the ductus deferens, both in pre-pubertal period and pubertal period, testis and ductus deferens tissues of rats lead to structural changes, morphological and statistically affect on spermatogenesis process has been, after ligation the seminiferous epithelium and the seminiferous tubule diameter were thickness , and ductus deferens epithelial structure and muscles in the structure of muscle fibers forming the base degenerative changes were observed. Keyword : Ductus deferens ligation, testicular, ductus deferens