Bazı Fumariaa L. Türlerinin karaciğer koruyucu etkisinin incelenmesi
Investigation of hepatoprotective effects of some Fumaria L. species
- Tez No: 359487
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM DELİORMAN ORHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Fumaria vaillantii Lois, Karaciğer koruyucu aktivite, protopiN, standart ekstre, kriptopin, Fumaria vaillantii Lois, hepatoprotective activity, protopine, standardized extract, cryptopine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmada, halk arasında kan temizleyici ve antiallerjik olarak kullanılan Fumaria vaillantii Lois. (Papaveraceae) bitkisinden biyolojik aktivite ile yönlendirilen fraksiyonlama (BAYF) tekniği kullanılarak elde edilen fraksiyonların ve alkaloit ekstrelerinin, karaciğer koruyucu etkileri sıçanlarda CCl4-nedenli karaciğer harabiyeti modelinde değerlendirilmiştir. Karaciğer koruyucu etkinin değerlendirilmesinde biyolojik ve histopatolojik parametreler incelenmiştir. Yapılan aktivite çalışmalarında etkili maddelerin, alkaloit ekstresinde yoğun olduğu tespit edilmiştir. Alkaloit ekstresinde yapılan izolasyon çalışmaları sonucunda protopin alkaloidi izole edilmiştir. Literatür çalışmaları, protopinin karaciğer koruyucu etkisi ile ilgili bazı raporlar olduğunu göstermiştir. Bu yüzden, bu çalışmada protopinin hepatoprotektif aktivitesi test edilmemiştir. Birçok literatür bulunması sebebiyle bu madde ile ilgili deneysel çalışmalar yapılmamıştır. F. vaillantii?nin hepatoprotektif aktivitesinden sadece protopin sorumlu değildir. Bu nedenle aktif fraksiyondaki bileşiklerin kütle spektrumları UPLC-TOF-MS tekniği ile analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda aktivitenin, protopin yanı sıra kriptopin ve iki adet protoberberin yapısındaki alkalodin sinerjistik etkisinden kaynaklanabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca aktif fraksiyonlar, 100 mg aktif F. vaillantii ekstresi 5.66- 6.67 mg protopin içerecek şekilde HPLC ile standardize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fumaria L. SPECIES In this study, the hepatoprotective activity of fractions and alkaloidal extracts obtained (BAYF) from the aerial parts of Fumaria vaillantii Lois. (Papaveraceae) which has been used for blood purification and anti-allergic in Turkish folk medicine by bio-assay guided fractionation technique, were evaluated in CCl4-induced hepatic damage model. The biochemical and histopathological parameters for the assessment of protective activity assessment on carbon tetrachlorideinduced hepatic damage were used. According to our activity studies, high amounts of the active ingredients were found in alkaloid extracts. As a result of the bioassay guided isolation studies, protopine alkaloid was isolated as one of active compounds in the alkaloid extract. Literature surveys showed that there are some reports about hepatoprotective activity of protopin. Therefore, hepatoprotective activity of protopine was not tested in this study. Protopine is not only responsible compound for the hepatoprotective activity of F. vaillantii. For this reason, mass spectra of compounds in the active fraction were analyzed using UPLC-TOF-MS technique. According to the results, the hepatoprotective activity of F. vaillantii was found to be originated from the synergistic effect of cryptopine and two other protoberberine alkaloids along with the protopine. İn addition, the active fraction was also standardized to contain 5.66-6.67 mg of protopine in 100 mg of active fraction of F. vaillantii .by HPLC