Elit karatecilerin iki farklı döner tekmesinin üç boyutlu kinematik analizi
3D kinematic analysis of two different roudhouse kick in elite karate players
  1. Tez No: 359488
  2. Yazar: ALİ PAYDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ZORBA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kizami Mavaşi Geri, Giyako Mavaşi Geri, Kinematik, 3D hareket analizi, Kizami Mawashi Geri, Giako Mawashi Geri, Kinematics, 3D Motion Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Elit karatecilerin iki farkli döner tekmesinin üç boyutlu kinematik analiziniyapılmıştır. Bu çalışmanın amacı 3 boyutlu hareket analizi yöntemi kullanarak karate?de ki iki farkli döner tekmesinin (Giako ve kizami mavaşi gerinin) kinematik özelliklerini incelemektir. Karate sporcularının tarafından oluşturulan kinematik değişkenleri Yer değiştirme ile ilgili, doğrusal hız, alt gövde bölümlerinin ivmesi, öteleme, bacak ivme ve vertical yer tepki kuvveti analiz edildi. 21 elit seviye karate sporcusu iki farklı döner tekme tekniği incelenmiştir. Deneklerin yaşları 20 ile 26 yaş arasında değişmektedir. Hareketler saniyede 240 kare fotoğraf çekebilen 8 adet yüksek hızlı kameraya sahip“Phase Space”optik hareket yakalama sistemi ile kaydedilmiştir. Kaydedilen pozisyon bilgilerinden ayak bileği, diz ve kalça linear yerdeyişimi, hızları ve ivmeleri hesaplanmıştır. Ayrıca, kuvvet platformu kullanılarak karatecilerin yere uyguladıkları tepki kuvvetleri de hesaplanmıştır. Sonuçlar kizami Mavaşi Geri, Giako Mavaşi Geri kıyaslandığında daha büyük bir doğrusal hız oluşturulan görülmüştür. Benzer şekilde, kizami mavaşi geri, giako mavaşi geri'ye göre daha büyük doğrusal hızlanma oluşturmüşdur. Ayrıca, giako mavaşi geri Kizami mavaşi geri'ye göre daha büyük öteleme bacak ivme oluşturdu. Sonuç olarak, tüm kinematik değişkenler için sonuçlar tekme türünü çalışılan her bir faktörün büyüklüğü en önemli belirleyici olduğunu gösterdi. Ayrıca; bu teknik önemli ölçüde ortaya çıkan yer değiştirme, doğrusal hız, ivme ve öteleme bacak ivme etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to determine differences, if any, in three-dimensional (3D) kinematic characteristics of the two kind of roundhouse kick (Giako and kizami mawashi geri), elite level karate players. Specifically, the kinematic variables related to the displacement, linear velocity and acceleration of the lower body segments, translational leg acceleration and vertical ground reaction force generated by karate players were analyzed. The subject of this study composed of 21 elite level amateur male karate players. Ages of the subjects ranged from 20 to 26 years old. All subjects executed two kick. The motions were captured with Phases pace real time optical tracking system with 8 high speed cameras at 240 fps. Then, the motions captured were analyzed to quantify the kinematic factors associated with each kick. The results showed that the kizami mawashi geri generated larger linear velocity compared to the giako mawashi geri. Similarly, the kizami mawashi geri generated larger linear acceleration compared to the giako mawashi geri. Moreover, the giako mawashi geri generated larger translational leg acceleration compared to the kizami mawashi geri. As a conclusion, the results for all kinematic variables demonstrated that the type of kick was the major determinant of the magnitude of each factor studied. Moreover, the technique employed can significantly affect the resulting displacement, linear velocity and acceleration, and translational leg acceleration of the kick.