Humulus lupulus L. bitkisinin fitoterapideki kullanımı üzerine çalışmalar
Studies about the plant of humulus lupulus L. i̇n phytoterapy uses
  1. Tez No: 359517
  2. Yazar: FATİH ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Şerbetçiotu, Hops, Humulus lupulus L, Şerbetçiotu, Hops, Humulus lupulus L
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada H. lupulus (Şerbetçiotu) bitkisine ait güncel literatürler derlenmiştir. Türkiye'de yetiştirilen H.lupulus' a ait 4 farklı kültür varyetesinin Avrupa Farmakopesi'ndeki standartlara uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Ülkemizde kültürü yapılan H. lupulus kültür varyeteleri, Aroma, Braveskot, 7 numara Ege ve 9 numara Erciyes'dir. Bu kültür varyetelerine ait olan 16 örnek üzerinde farmakope analizleri yürütülmüştür. Farmakope analizlerinde örneklerin makroskobik, mikroskobik ve fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla kül, asitte çözünmeyen kül, kurutmada kayıp ve alkolde çözünen madde miktar analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; recent literatures about H. lupulus (Hops) was reviewed. Four different cultivated types of H. lupulus growing in Turkey were tested according to the European Pharmacopoeia. In our country, cultivated types of H. lupulus are called as Aroma, Braveskot, 9 Number Erciyes and 7 Number Ege. 16 different samples belonging to these types of H. lupulus were collected and Pharmacopoeia analysis were conducted on these samples. On this purpose, macroscobic, microscopic and physicochemical properties of samples, ash, acid-insoluble ash, loss on drying, and alcohol-soluble matter content were investigated.