İnsan kaynakları yönetiminde performans değerlendirme: Spor genel müdürlüğü üzerine bir araştırma
Performance appraisal i̇n human resource management: A research on general directorate of sport
  1. Tez No: 359519
  2. Yazar: EBRU ILGAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH YENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Performans Değerlendirme, Spor Genel Müdürlüğü, Human Resource Management, Performance Appraisal, General Directorate of Sports
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışma Spor Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı personelinin performans değerlendirme sürecine ilişkin tutumlarını belirleyebilmek ve yeni bir performans değerlendirme sürecine dair önerilerde bulunabilmek amacıyla yapılmıştır. 621 kişilik evren içerisinden 361 kişilik örneklem seçilmiş ancak 243 personelden dönüt sağlanmıştır. Katılımcılara uygulanmak üzere geliştirilen ölçeğin kapsam geçerliği uzmanlardan görüş alınması ve maddelerin literatürle örtüşmesi sonucunda sağlanmıştır. Yapı geçerliği için faktör analizi ve iç geçerlik için madde-ölçek korelasyonuna dayalı madde analizi yapılmış, ölçeğin iki faktörlü olduğu tespit edilmiştir. 1. Faktörde yer alan 12 madde“Mevcut Durum”başlığı altında, 2. Faktörde yer alan 13 madde“Önerilen Durum”başlığı altında toplanmıştır. Ölçeğin Cronbach alpha iç tutarlılık katsayıları 1. Faktör için ,93 ve 2. Faktör için ,90 ile kabul edilebilir güvenirlikte, Kaiser-Meyer-Olkin değeri ,89 ile yüksek düzeyde geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Personelin tutum ortalamaları arasındaki farklılıklar, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal-Wallis H testi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; katılımcıların % 60,5'inin erkek, % 26,3'ünün 46 ve üstü yaşta, % 71,6'sının yüksekokul/fakülte mezunu, % 34,6'sının 0-5 yıl çalışma süresine sahip olduğu ve % 56 'sının memur statüsünde çalıştığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Spor Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı personeli, ölçeğin“Mevcut Durum”faktöründe yer alan maddelere genel olarak katılmadıklarını ifade etmişlerdir. Başka bir ifade ile performansın değerlendirilmesi aşamasında mevcut durumun yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.“Önerilen Durum”faktöründe yer alan maddelere ise genel olarak katıldıklarını ifade etmişlerdir. Bu durumda personelin önerilen durum maddelerine paralel bir performans değerlendirme sistemi ile değerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Performance Appraisal İn Human Resource Management: A Research On General Directorate Of Sport This study is carried out to determine the attitude of central organization personnel of General Directorate of Sports against performance evaluation process and aims to make recommendations over the ideas of the personnel about new performance appraisal process. 361 persons are selected out of a universe of 621 persons and feedback of 243 persons are achieved. Through the literature survey and expert opinions consideration, questions are selected to validate the scope of the scale to be applied to the participants. For the construct validity, factor analysis and item-scale correlations for the internal validity analysis was conducted based on the items which reveal the scale has two factors. 12 questions are in the 1st factor, contained under“Current Status”, and 13 questions in the 2nd factor are grouped under the title of“Recommended Status”The Cronbach's alpha internal consistency coefficient of 0.93 for the 1st factor and 0.90 for the 2nd factor considered as an acceptable reliability, the Kaiser-Meyer-Olkin's value 0.89 with the highest level was concluded to be valid. The average differences between the personnels' attitude was also analyzed by independent samples t test, one-way analysis of variance, Kruskal-Wallis H test. According to the findings of the participants; 60.5% men, 26,3% of the 46 and older age, 71.6% of the college university graduates, 34.6% of the working time of 0-5 years and 56% of the civil servants work which have been determined. According to the survey, General Directorate of Sports personnel stated that they do not agree with the items in scale's“Current Status”factor in general. In other words, during the evaluation of the performance, the current situation is concluded to be inadequate.“Recommended Status”factor of the scale is participated by the employees in general. In this case, it is concluded that the performance of the employees should be evaluated in parallel to“Recommended Status”agents.