Donuk omuz hastalarında konvansiyonel ultrason uygulaması ile yüksek güçte ağrı sınırında ultrason (statik ultrason) uygulamasının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of conventional ultrasound application and high-power pain threshold ultrasound (static ultrasound) in patients with frozen shoulder
- Tez No: 359550
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Donuk omuz, Statik ultrason, Ultrason, Frozen Shoulder, Static Ultrasound, Ultrasound
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı donuk omuz hastalarında konvansiyonel ultrason uygulaması ile yüksek güçte ağrı sınırında ultrason (statik ultrason) uygulamasının omuz ağrısı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti ve kol omuz el fonksiyonları üzerine etkisini araştırmaktı. Özel Eyüp Haliç Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesinde yürütülen çalışmaya Eylül 2013-Mayıs 2014 yılları arasında 20 birey alındı. Donuk Omuz tanısı konan 20 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba statik ultrason (YGAS-US) ikinci gruba konvansiyonel ultrason uygulaması yapıldı. Omuz ağrısı“Visuel Analog Skala”, eklem hareket açıklığı“Gonyometrik Ölçüm”, kas kuvveti“Manuel Kas Testi”, fonksiyonel durum“Kol, Omuz, El Yaralanması Anketi”ile değerlendirildi. Her hastaya 14 seans tedavi uygulandı. Değerlendirmeler birinci seans, yedinci seans ve on dördüncü seansta yapıldı. Hastaların standart tedavi programları, 30 dakika TENS, 30 dakika Cold Pack, 25 dakika Cefar Force ve egzersiz programını içermekteydi. Değerlendirme sonuçları SPSS15 programı ile analiz edildi. Her iki grupta tedavi sonrası tüm ölçümlerde anlamlı değişiklik görüldü. Grupların eklem hareket açıklığı, istirahat-aktivite-gece ağrısı, kol-omuz-el yaralanmaları anket puanı ve kas kuvveti ölçüm değişim skorları incelendiğinde gruplar arasında hiçbir değer için istatistiksel anamlı fark olmadığı görüldü. (p>0,05) Sonuç olarak Statik Ultrason (YGAS-US) donuk omuz hastalarında alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of the Effectiveness of Conventional Ultrasound Application and High-Power Pain Threshold Ultrasound (Static Ultrasound) in patients with Frozen Shoulder. The aim of the study was to investigate the impact of the Conventional Ultrasound application and High-Power Pain Threshold Ultrasound (Static Ultrasound) on shoulder pain, range of motion, muscle strenght and arm shoulder and hand function in patient with frozen shoulder. 20 individuals took part in the study conducted in Private Eyüp Haliç Hospital between September 2013-May 2014. 20 patients diagnosed with Frozen Shoulder divided into two groups with randomization methods. The first group was applied static ultrasound (YGAS-US), and the second group was applied conventional ultrasound. Shoulder Pain with“visual analogue scale”, range of motion with“goniometry”, muscle strenght with“manual muscle testing”, functional status with“disability of the Arm, Shoulder and hand”, were evaluated. Each patient was treated 14 sessions. Each patient were evaluated in the first, seventh and fourteenth session. Patients standard treatment programs contained 30 minutes TENS, 30 minutes Cold pack and 25 minutes Cefar Force, exercises. Evaluation results were analyzed with SPSS15 program. After treatment all groups showed significant change in measurements. The results were not statistically significant difference (p>0,05) for both groups who were analysed with the range of motion, rest-activity-night pain , disability of the Arm, Shoulder and hand score and muscle strength. As a result, static Ultrasound (YGAS-US) can be used as an alternative method in patients with Frozen Shoulder.