Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinin örgüt iklimi algıları ile örgütsel yaratıcılık düzeyleri
Ministry of youth and sports' staff perception of the organizational climate and organizational creativity levels
- Tez No: 359575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gençlik ve Spor Bakanlığı, Örgüt, Örgüt İklimi, Yaratıcılık, Örgütsel Yaratıcılık, Ministry of Youth and Sport, Organization, Organization Climate, Creativity, Organizational Creativity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gençlik ve Spor Bakanlığı Personelinin Örgüt İklimi Algıları ile Örgütsel Yaratıcılık Düzeyleri Bu araştırmanın amacı, Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinin örgüt iklimi algıları ile örgütsel yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Personelin çalıştığı kurum hakkındaki görüşlerinin incelenerek, var olan algı düzeyi belirlenebilecek ve kurum içerisindeki çalışma düzeni, beklentileri ve kurumun kendi personeli üzerindeki davranış modeli karşılaştırılmıştır. Bu araştırma sayesinde, kurum içerisindeki personelin kuruma bakış açısı, beklentileri ve doyuma ulaşma süreci belirlenebilecektir. Aynı şekilde, kurum içerisindeki çalışma düzeni ve kurumu tanıma potansiyeli de ortaya çıkarılabilecek ve örgüt içerisindeki yaratıcılık düzeyi belirlenebilecektir. Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinin örgüt iklimi algıları ile örgütsel yaratıcılık düzeyinin belirlenebilmesini amaçlayan bu araştırma tarama modelindedir. Konu ile ilgili bilgiler, yerli ve yabancı kaynakların taranması ve ölçeklerin uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırma durum saptayıcı bir çalışmadır. Araştırma evreni Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda çalışan 1200 kişiden oluşmaktadır. Ural ve Kılıç(2006)'a göre 0.05 tolerans gösterilebilir hata için, 1200 kişilik evrenden alınacak örneklem sayısının alt sınırı 291 kişi olarak saptanmıştır. Ancak verilerin güvenirliğini yüksek tutmak için veri toplama aracı 302 kişiye uygulanmıştır. Araştırma kapsamında, veri toplamak amacıyla üç bölümden oluşan anket formu oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında, ölçeklerin geçerlik ve güvenirlikleri çeşitli analizler sonrası kanıtlanmış ve uygulanabilir olarak kabul edilen, Balay(2010)'ın“Öğretim Elemanlarının Örgütsel Yaratıcılık Algıları”isimli çalışmasında geliştirmiş olduğu“Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği”(ÖYÖ) ve Bilir(2005)'in“Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Örgüt İklimi ve Çalışanların Katılımla İlgili Algılamaları”isimli çalışmasında geliştirmiş olduğu“Örgüt İklimi Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekleri kullanmak üzere, gerekli izinleri almak için ölçek sahiplerine elektronik posta yolu ile ulaşılmış ve kendilerinden ölçeğin araştırma kapsamında kullanılması için izin alınmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilerden örgüt iklimi ölçeğinin güvenilirlik katsayısı .912, örgütsel yaratıcılık ölçeğinin güvenilirlik katsayısı ise .961 bulunmuştur. Araştırma sonucunda; Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinin; cinsiyete göre örgüt ikliminin biometrik boyutunu kadınların erkeklere göre daha olumlu algıladığı saptanmıştır. Yaşa göre yenilikçi iklim boyutunu; 30-39 yaş arasındaki personelin, 20-29 yaş arası ve 40 ve üzeri yaştaki personele göre daha olumlu baktığı saptanmıştır. Unvana göre ilişki boyutunu yönetici personelin, uzman ve memur personele göre daha olumlu baktığı, hiyerarşi ve biometrik iklim boyutlarını ise memur personelin yönetici ve uzman personele daha olumlu baktığı saptanmıştır. Hizmet süresine göre ilişki, iş doyumu ve iletişim boyutlarını; 11-15 yıl arasında hizmet süresi olan personelin, 16 yıl ve üzeri, 5 yıl ve daha az ve 6-10 yıl arasında hizmet süresi olan personele göre daha olumlu baktığı saptanmıştır. Örgüt iklimi ile örgütsel yaratıcılık arasında % 43 oranında pozitif bir ilişki vardır. Buna göre örgüt iklimi algısı arttıkça örgütsel yaratıcılık düzeyinin de arttığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between Ministry of Youth and Sports' staff perception of the organizational climate and their organizational creativity levels. Thanks to this study's staff view to their own organization and their expectations from the organization and their job satisfaction levels are to be determined. Population is composed of Ministry Staff of 1200 people. According to Ural and Kılıç(2005), below limit for population has been determined as 291 people in tolerance magrin of 0.05. However, to keep high the reliability of data, 302 questionnaire has been applied. In the same way, staff's work plan and creativity level is to be brought into light. For this aim this study is designed to be a survey. This study should be considered an identification of current situation in the staff treated in the Ministry. Methodologicaly resources in english and in turkish has been availed. In the scope of investigation a questionnaire of three chapters has been created. Organisational Creativity Measurement and Organisational Climate Measurement developped respectively by Balay and Bilir has been applied in the collection and evaluation of data. Consent and permission of owners of methods was provided for the use of above mentioned measurement methods. In this study, estimating from the collected data reliability coefficiency of organisational climate measurement and organisational creativity measurement are found respectivaly as .912 and .961. In the conclusion of this study; following facts has been observed; according to sex women respond to the biometrical aspect of organisational climate more positively than men, according to age, the staff aged between 30-39 receive the innovator climate aspect more favorably than the staff aged 20-29 and above 40, according to position in the ministry managerial staff looks at relational aspects more favorably than the experts and other civil servants, Plaun civil servants has more points than managerial staff and experts with regard to hiyerarchical and biometrical climate aspect, according to tenure of office staff having a service period of 11-15 years responds to the communicative and relational aspects more warmly than other staff, according to tenure of staff the staff having a tenure of service of 16 years and over looks more positively at the organisational climate job satisfaction more than other staff. There is a positive relation in the propation of 43 percent between organisation climate and organisational creativity. From this stanspoint, it can be asserted that perception of organisational climate rise together with the organisational creavity level.