P-glikoprotein gen polimorfizminin plasental arsenik düzeyine etkisi
Effect of P-glycoprotein gene polymorphism on placental arsenic level
- Tez No: 359583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KAYAALTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Genetik, Forensic Medicine, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Arsenik, Atomik absorbsiyon spektroskopisi, Gen polimorfizmi, MDR1, Plasenta, Arsenic, Atomic Absorbtion spectroscopy, Gene polymorphism, MDR1, Placenta
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Kimya ve Adli Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
P-glıkoprotein gen polimorfizminin plasental arsenik düzeyine etkisi Bu çalışmada; yaygın görülen, sessiz MDR1 C1236T gen polimorfizminin, toksik bir metal olan arseniğin plasentadan geçişine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmamızda doğum yapan 112 gönüllü annenin plasenta örneklerindeki arsenik konsantrasyonları Grafit Fırınlı Atomik Absorbsiyon Spektrometresi (GFAAS) ile ölçüldü. MDR1 C1236T polimorfizminin genetik analizleri, PCR-RFLP yöntemleri ile yapıldı ve aralarında ilişki olup olmadığı istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmamıza katılan bireylerin, MDR1 C1236T gen polimorfizmi ve plasenta arsenik düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamış olmasına rağmen (p>0,05); gen polimorfizmi bakımından homozigot tipik (CC) olan bireylerin plasentalarındaki arsenik miktarının, heterozigot (CT) ve homozigot atipik (TT) olan bireylerin plasentalarındaki arsenik miktarına göre düşük olduğu gözlendi. Sonuç olarak; MDR1 C1236T gen polimorfizminin, plasentaya arsenik geçişini etkilediği gözlemlendi. Arsenik maruziyeti gözönüne alındığında; homozigot tipik (CC) bireylerin bebeklerinin maruziyete karşı daha avantajlı olduğu, başka bir deyişle; homozigot atipik (TT) bireylerin bebeklerinin maruziyete karşı daha riskli olduğu sonucuna ulaşıldı. Annelerin sigara kullanımı ile plasenta arsenik düzeyleri arasındada istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05), ancak sigara içen annelerin plasentalarındaki arsenik düzeyi içmeyenlere göre yüksek bulundu bu sonuca göre; sigara içen annelerin bebeklerinin arsenik maruziyeti bakımdan daha riskli olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Effect of P-glycoprotein gene polymorphism on placental arsenic level. In this study, the effect of common ( frequently seen), silent C1236T MDR1 gene polymorphism on passing/ transition of toxic metal arsenic through the placenta is aimed to be determined. In our study, arsenic concentrations in the placenta samples of 112 volunteer mothers who gave birth was measured by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometer (GFAAS). MDR1 C1236T genetic polymorphism analysis was performed using PCR-RFLP and whether there is a relationship between them or not was statistically evaluated. Althought a statistically significant correlation was not found /determined between C1236T MDR1 gene polymorphism and arsenic levels in the placenta of the individuals who participated in our study (p>0,05); in terms of gene polymorphism, the amount of arsenic in placenta of the individuals with typical homozygous (CC), was found lower than the amount of arsenic in placenta of the individuals with heterozygous (CT) and homozygous atypical (TT). Consequently, C1236T MDR1 gene polymorphism was observed to affect the passage/transition of arsenic into placenta. Considering arsenic exposure, it was reached that the babies of individuals with typical homozygous (CC) are observed to be more advantageous against exposure, in other words, the babies of atypical homozygous (TT) individuals are found to be more risky against exposure. Besides, a statistically significant relationship was not detected between mother' smoking and arsenic level of placenta (p>0,05), but the arsenic levels in the placenta of smoking mothers was found to be higher than those of nonsmokers. According to these results, the babies of mothers who smoke was found to be more risky in terms of arsenic exposure.