İki farklı kök kanal dolgu tekniği ile farklı kök kanal patlarının bağlanma dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of bond strength of different root canal sealers with two different root canal filling technique
  1. Tez No: 359582
  2. Yazar: DERYA ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DALAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adezyon, AH Plus, bağlanma dayanımı testi, Endosequence BC sealer, MTA-Fillapex, Adhesion, AH plus, push-out test, Endosequence BC sealer, MTA-Fillapex
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Farklı kök kanal dolgu teknikleri kullanarak farklı kanal patlarının bağlanma dayanımlarının değerlendirilmesini amaçladığımız çalışmamızda, 120 adet tek köklü ve tek kanallı üst santral dişler kullanıldı. Dişlerin kök boylarının standardizasyonunu sağlamak için kesit cihazı (Metkon, Microcut precisioncutter, Bursa, Turkey) ile su soğutması kullanılarak apeksten 15 mm uzaklıkta olacak şekilde kron kısımları kesilerek ayrıldı. Tüm kanallar Ni-Ti ProTaper döner eğeleriyle F4'e kadar Crown Down tekniğiyle genişletildi. Preparasyon işlemi tamamlandıktan sonra kök kanalları sırasıyla 5 ml % 5.25'lik NaOCl, 5 ml %17'lik EDTA, 5 ml % 5.25'lik NaOCl ve 5 ml serum fizyolojik solüsyonu ile irrige edildi ve steril paper pointlerle kurutuldu. Hazırlanan örnekler rastgele 40'ar dişten oluşan Endosequence BC Sealer, MTA-Fillapex, AH Plus olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Her grupta kendi içinde 20'şer dişten oluşan lateral kondenzasyon ve tek kon tekniği olmak üzere 2 alt gruba ayrıldı. Bu gruplar: Grup 1a: Endosequence BC Sealer/Lateral Kondenzasyon, Grup 2a: Endosequence BC Sealer/Tek Kon Tekniği, Grup 2a: MTA-Fillapex/Lateral Kondenzasyon, Grup 2b: MTA-Fillapex/Tek Kon Tekniği, Grup 3a: AH Plus/ Lateral Kondenzasyon, Grup 3b: AH Plus/ Tek Kon Tekniği. Kök kanalları, pat ve güta perka ile doldurulduktan sonra tüm örnekler kök kanal patlarının sertleşmeleri tamamlanana kadar 37ºC'de %100 nemli ortamda 1 hafta süresince bekletildi. Kök kanallarından, koronalden apikale doğru 2mm kalınlığında 1'er horizontal kesit alındı ve örneklere 'push-out' bağlanma dayanımı testi uygulandı. İtme testi kuvveti kanal dolgu patı kuvvet doğrultusunda aniden dentinden ayrılıp düşene kadar apikalden koronale doğru uygulandı. Uygulanan kuvvet değerleri Nexygen bilgi analiz programı (LIyod Instruments Ltd) ile kaydedildi. Maksimum kırılma kuvveti Newton (N) olarak kaydedildi ve Megapaskal (MPa) birimine çevrildi. Push-out testinden sonra tüm kesitlerin itme kuvvetinin uygulandığı apikal yüzeyleri, kırık tiplerinin belirlenmesi için x80'lik büyütme ile stereomikroskop altında incelendi. Kök kanal patları kendi içlerinde değerlendirildiğinde ise Endosequence BC Sealer ve AH Plus gruplarının bağlanma dayanımı arasında istatistiksel olarak bir fark bulunmazken, MTA-Fillapex grubu daha düşük bağlanma dayanımı gösterdi. Lateral kondenzasyon ve tek kon tekniğinin bağlanma dayanımı değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. İstatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte tek kon tekniğinde Endosequence BC Sealer patının bağlanma dayanımı değerleri daha yüksekken, lateral kondenzasyon tekniğinde AH Plus patının bağlanma dayanımı değerleri daha yüksek bulunmuştur. Steromikroskop incelemesinde ise Endosequence BC Sealer(%62.5) kök kanal patının daha çok koheziv hata gösterdiği, MTA-Fillapex(%85) ve AH Plus(%92.5) kök kanal patlarının da daha çok adeziv hata gösterdiği bulundu. Sonuç olarak, yeni geliştirilen bir pat olan Endosequence BC Sealer patının standart olarak kullanılan AH Plus patına bir alternatif olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.,
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the bond strength of different root canal sealers with different techniques. For this purpose,120 maxillary central incisors with single root and single canal were used. In order to ensure the root lenght standardization of the teeth, 15 mm was cut from the apex using water cooling and microcut system. All canals were prepared to the point of F4 with Crown Down technique and Ni-Ti ProTaper rotary files. After the canal preparation process was complete, root canals were irrigated by using 5.25% 5 ml NaOCl, 17% 5ml EDTA, 5.25% 5 ml NaOCl, and 5 ml serum physiologic solution respectively and dried with sterile paper points. Prepared samples were randomly divided into 3 groups including 40 teeth according to the used root canal sealer( Endosequence BC Sealer, MTA-Fillapex and AH Plus). Each group was divided into 2 subgroups including Lateral Condensation and Single Cone technique. The groups of the study were : Group 1a: Endosequence BC Sealer/Lateral Compaction, Group 2a: Endosequence BC Sealer/Single Cone Technique, Group 1b: MTA-Fillapex/Lateral Compaction, Group 2b: MTA-Fillapex/Single Cone Technique, Group 3a: AH Plus/Lateral Compaction, Group 3b: AH Plus/Single Cone Technique. After the root canals were filled with sealers and gutta percha cones all specimens were stored at 37 ºC and 100 % humidity for 1week to complete setting of sealers. Horizontal sections, 2mm thickness were obtained from coronal part and 'push-out' test was applied. The push-out force was applied in an apicocoronal direction until bond failure occurred, which was manifested by extrusion of the obturation material and a sudden drop along the load deflection. The force was recorded by using Nexygen data analysis software (LIyod Instruments Ltd). The maximum failure load was recorded in Newtons and was used to calculate the push-out bond strength in Megapascals (MPa). After the push-out test, all specimens were examined under X80 magnification stereomicroscop to identify the fracture models. Intragroup evaluation of root canal sealers, no significant differences existed between Endosequence BC Sealer and AH Plus. However, MTA-Fillapex showed lower bond strength. No significant differences were found between bond strength values of lateral condensation and single cone technique. Bond strength values of Endosequence BC Sealer were higher than AH Plus with single cone technique and AH Plus values were higher than Endosequence BC Sealer values in lateral compaction group. Stereomicroscope examination of the specimens showed that cohesive failure were noted when Endosequence BC Sealer(62.5%) was used and adhesive failure were noted when MTA-Fillapex(85%) and AH Plus(92.5%) were used. As a conclusion, we think about the newly developed Endosequence BC Sealer may be used as an alternative of the AH Plus sealer used as a standard sealer