Üzüm çekirdeği ekstresi (Vitis vinifera) ve düşük doz lazer tedavisinin (DDLT) kırık iyileşmesi üzerine olan etkilerinin histomorfometrik olarak incelenmesi
Histomorphometric analysis of the effects of grape seed extract (Vitis vinifera) and low-level laser therapy (LLLT) on fracture heali̇ng
- Tez No: 359623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTAN HAMDİ ARAS, DOÇ. DR. SEVİL KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: DüĢük doz lazer tedavisi, Kırık iyileĢmesi, Oksidatif stres, Serbest Radikaller, Üzüm çekirdeği ekstresi, Low-level Laser therapy, Fracture healing, Oxidative stress, Free radicals, Grape seed extract
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı üzüm çekirdeği ekstresi (ÜÇE) takviyesi ve düşük doz lazer tedavisi (DDLT)'nin deneysel mandibula kırıklarında kırık iyileşmesi, oksidan ve antioksidan sistem üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Çalışmamızda 48 adet yetişkin erkek Wistar Albino rat kullanılmıştır. Tüm deneklerin sağ mandibulalarında molar dişler arasından geçen dikey bir kırık hattı oluşturulmuş ve kırık dört delikli bir mikroplak ve dört mikrovida yardımıyla internal olarak fikse edilmiştir. Denekler her biri 12 hayvan içerecek şekilde rastgele önce 4 ana gruba (Kontrol, ÜÇE, DDLT, ÜÇE+DDLT), sonrasında bu gruplar kendi içerisinde 7. ve 21. günler olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Toplamda 8 (n=6) grup oluşturulmuştur. ÜÇE deneklere sakrifiye edilecekleri güne kadar 300 mg/kg/gün olacak şekilde verilmiştir. DDLT uygulaması ise 7. gün gruplarında 7 gün; 21. gün gruplarında ise 14 gün süreyle 48 saat aralıklarla kırık hattı boyunca 2 farklı noktaya 23 J/cm2 dozda uygulanmıştır. Biyokimyasal incelemeler sonucu gruplarda gerek 7. gün gerekse 21. günde sadece TAS değerleri açısından istatistiksel anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Histolojik incelemeler sonucunda mandibular kırık iyileşmesinin ÜÇE+DDLT ve ÜÇE gruplarında Kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde daha iyi olduğu bulunmuştur. Tek başına DDLT grubu ise iyileşme için yeterli etkiyi gösterememiş, ancak ÜÇE+DDLT kombine uygulandığında kemikleşmenin en yüksek seviyede olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to research the effect of Grape Seed Extract (GSE) and Low Laser Level Therapy (LLLT) on the healing of experimentally fractured mandible and their effect on the oxidant and antioxidant system. Our study included 48 adult male Wistar Albino rats. A vertical fracture line were performed in right mandibule passed between the molar teeth of all experimental animals, then the fracture line were fixed internally with four-holed microplate and four micro screw. Subjects were divided randomly to four groups (Control, GSE, LLLT, GSE+LLLT) so that each group included 12 animals, then each group were subdivided to two groups according to the 7th and 21st day of the experiment and thus 8 (n=6) groups were formed. GSE was given to the subjects as 300 mg/kg/day until the day they were sacrificed. LLLT was applied to the 7th day groups for 7 days and to the 21st day for 14 days with 48 hour intervals on 2 different points along the fracture line at a dose of 23 J/cm2. According to the biochemical investigations made in both 7.th and 21st day, only TAS values were found to be statistically significant difference. The histological examinations showed that the fracture healing in GSE+LLLT and GSE groups were found to be significantly better than the control group. Only the LLLT group was not able to show sufficient efficacy for healing, however when it used combined with the GSE, the highest level of ossification was detected.