Çocukluk çağı apandisitlerinin tanısında neopterin'in etkinliğinin araştırılması
Investigation of neopteri̇n levels effectiveness i̇n diagnosis of the childhood appendi̇ci̇ti̇s
- Tez No: 359627
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ONUR ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Acute appendicitis, neopterin, white blood cell, C-reactive protein
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Akut apandisit çocukluk çağında en sık görülen acil cerrahi patolojidir. Negatif apendektomi ve perforasyon oranlarını azaltmak için yardımcı tanı yöntemleri geliştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı aktive olmuş makrofajlardan salınan neopterinin (NPT) apandisitte tanısal değerliliğinin olup olmadığı araştırmaktır. Çalışmaya acil servis birime 12 saati geçen sağ alt kadran ağrısı ile başvuran akut apandisit ön tanısı ile çocuk cerrahisi servisine yatırılıp takip edilen 25'i kız toplam 76 olgu dâhil edildi. Servise yatışı esnasında beyaz küre (BK) ve C-reaktif protein (CRP) için serum örnekleri ve NPT ölçümü için idrar örnekleri alındı. Takipleri sonucunda karın ağrısı gerileyen grubun (Grup K) CRP, BK ve NPT değerleri ile akut apandisit grubu (Grup A) nun değerleri arasında farklılık olduğu, ancak bu farklılığın CRP ve NPT değerleri için istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p0,05).
Özet (Çeviri)
Acute appendicitis, which still has high negative laparotomy and perforation ratios, is the most common surgical pathology in childhood with. In order to decrease these negative ratios many studies are conducting in order to develop a more effective diagnostic test. In this study it was aimed to evaluate the diagnostical value of the neopterin in the diagnosis of appendicitis. Seventy-seven patients referring to the emergency department with abdominal pain were included in this study. Their blood samples were obtained for WBC and C- reactive protein studies and urine samples were collected for neopterin analysis. The results of the Group K and Group A found to be different. These differences for CRP and neopterin found to be statistically significant, whereas the difference for WBC found to be insignificant. The result in Group P is found to be the highest for WBC, CRP and neopterin. And the difference between the Group P and the other groups found to be significant. The sensitivity and specificity of inflammatory markers were found to be 82%-82% CRP, 76%-52% WBC and 78%-61% neopterin. In conclusion, neopterin seems to be a promising agent in differential diagnosis of the appendicitis.