Çocuklarda perfore apandisitlerde plazma sodyum düzeyi biyomarker olarak kullanılabilir mi?
Can plasma sodium level be used as a biomarker in perforated appendicitis in children?
- Tez No: 982392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AKKOYUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: perfore apandisit, hiponatremi, çocuklarda apandisit, biomarker, apendektomi, perforated appendicitis, hyponatremia, appendicitis in children, biomarker, appendectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocukluk çağı perfore ve nonperfore apandisit tanısında C-Reaktif Protein(CRP), Lökosit (WBC) ve Nötrofil Sayısı, Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLR), Platelet-Lenfosit Oranı (PLR), Delta Nötrofil İndeksi (DNI), İdrar Markerları (örneğin: Ürobilinojen, Lökosit Esteraz), Interlökinler (IL-6, IL-8 gibi), Fibrinojen ve D-dimer vb. biyomarkerlar üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı perfore apandisitlerinin nonperfore olanlardan ayırıcı tanısında plazma sodyum düzeyinin yeni bir biyolojik marker olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. Gerekçe ve Yöntem: Çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Sağlık Uygulama Merkezi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde, 01.09.2020 ile 01.09.2024 tarihleri arasında apendektomi yapılan 0-18 yaş arasındaki 2026 hasta retrospektif olarak incelendi. Histopatolojik olarak doğrulanmayan 338 hasta çalışma dışı bırakıldı. Perfore ve nonperfore apandisiti olan toplam 1688 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 282'si perfore 1406'sı nonperfore apandisitli idi. Çalışmaya dahil edilen hastalar içerisinde hiponatremiye neden olabilecek gebelik, metabolik veya endokrinolojik hastalık tespit edilmedi. Hastalar karın ağrısı süresi, başvuru şekli ( ayaktan, 112 ile vs.), demografik, klinik, hematolojik ve biyokimyasal bulguları, operasyon bilgileri, ek hastalık ve semptomlar açısından istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Elde edilen bulgular çalışma protokolüne uygun şekilde kaydedildi. Ayrıca çalışma kapsamında hastalar, perfore ve nonperfore apandisit şeklinde iki gruba ayrıldı. İstatistiksel hesaplamalarda; Ki-kare (X2) testi, Fisher's Exact Testi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık için p<0,05 değeri anlamlı kabul edildi. Bulgular: Perfore apandisitli olgularda; nonperfore apandisitli olgulara göre plazma sodyum düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (133,5 mEq/L, 138 mEq/L, p<0,001). Plazma sodyum düzeyi için ≤135 mEq/L eşik değeri en uygun tanısal performansı sağlamış olup; duyarlılık %17,7 ve özgüllük %99,8 olarak bulunmuştur (p<0,001). vii Perfore ve nonperfore apandisitli hastalar arasında; karın ağrısı öykü süresi ortalaması (2 gün, p<0,001), WBC (16-14,7 ×10³ / µL, p<0,001) ve CRP (13,5-99,5 mg/L, p<0,001) ortalamaları arasında anlamlı fark bulundu. Sonuç: Hiponatremi, çocukluk çağı perfore apandisitlerinin nonperfore apandisitlerden ayırıcı tanısında oldukça etkili ve yeni bir biomarker olarak kullanılabilir. Bu sayede apandisitlerin tanı ve tedavisinin planlanmasında faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Biomarkers such as C-Reactive Protein (CRP), White Blood Cell (WBC) and Neutrophil Count, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet-to- Lymphocyte Ratio (PLR), Delta Neutrophil Index (DNI), Urinary Markers (e.g., Urobilinogen, Leukocyte Esterase), Interleukins (e.g., IL-6, IL-8), Fibrinogen, and D- dimer have been studied in the diagnosis of perforated and nonperforated appendicitis in childhood. The aim of this study was to investigate the utility of plasma sodium level as a new biological marker in the differential diagnosis of perforated appendicitis from nonperforated appendicitis in childhood. Materials and Methods: In our study, 2026 patients between the ages of 0-18 who underwent appendectomy between 01.09.2020 and 01.09.2024 at the Pediatric Surgery Clinic of Konya Health Practice Center, University of Health Sciences were retrospectively examined. 338 patients who were not histopathologically confirmed were excluded from the study. A total of 1688 patients with perforated and non- perforated appendicitis were included in the study. 282 of the patients had perforated and 1406 had non-perforated appendicitis. No pregnancy, metabolic or endocrinological disease that could cause hyponatremia was detected among the patients included in the study. Patients were statistically compared in terms of the duration of abdominal pain, type of presentation (outpatient, 112, etc.), demographic, clinical, hematological and biochemical findings, operation information, additional diseases and symptoms. The findings obtained were recorded in accordance with the study protocol. In addition, the patients were divided into two groups as perforated and non-perforated appendicitis within the scope of the study. In the statistical calculations; Chi-square (X2) test, Fisher's Exact Test, and Mann-Whitney U test were used. A p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Plasma sodium levels were found to be statistically significantly lower in patients with perforated appendicitis compared to those with non-perforated appendicitis (133.5 mEq/L vs. 138 mEq/L, p<0.001). A plasma sodium threshold of ix ≤135 mEq/L provided the most appropriate diagnostic performance, with sensitivity of 17.7% and specificity of 99.8% (p <0.001). Significant differences were found between patients with perforated and non- perforated appendicitis in terms of the mean duration of abdominal pain (2 days, p<0.001), WBC (16-14.7 ×10³ / µL, p<0.001), and CRP (13.5-99.5 mg/L, p<0.001). Conclusion:Hyponatremia can be used as a highly effective and novel biomarker in the differential diagnosis of perforated appendicitis from nonperforated appendicitis in childhood. Therefore, it is useful in the diagnosis and treatment planning of appendicitis.