Dizinsersiyon + distal kas rezeksiyonu + tucking yönteminin alt oblik kas cerrahisindeki yeri ve makülaya etkisinin optik koherens tomografi ile değerlendirilmesi
Detecti̇on of macular changes by opti̇cal coherence tomography after i̇nferi̇or obli̇que muscle surgery
- Tez No: 359652
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR DURANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alt oblik kas hiperfonksiyonu, dizinsersiyon, distal kas rezeksiyonu, optik koherence tomografi, maküla kalınlık analizi, Inferior oblique muscle overaction, disinsertion, distal muscle resection, optical coherence tomography, macular thickness analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Alt oblik kas zayıflatma cerrahisi olarak uygulanan dizinsersiyon + distal kas rezeksiyonu + tucking cerrahi prosedürünün başarısını değerlendirmek ve maküla üzerindeki etkilerini optik koherence tomografi (OCT) ile incelemek. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları kliniği şaşılık biriminde Ocak 2012 – Haziran 2013 tarihleri arasında alt oblik kas dizinsersiyon + distal kas rezeksiyonu + tuckingcerrahisi uygulanan 20 olgunun 27 gözü çalışma kapsamına alındı. Tüm olguların görme keskinliği, refraksiyon ölçümü, ön segment ve dilate pupilden yapılan fundus muayenesi ve rutin şaşılık muayenesinin preoperatif ve postoperatif değerleri karşılaştırıldı. Uygulanan zayıflatma prosedürünün başarı oranı ve karşılaşılabilecek komplikasyonlar değerlendirildi. Olguların tümüne operasyon öncesi, operasyon sonrası 2. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ay OCT tetkiki yapıldı ve sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: Ortalama takip süresi 13.75 ± 5.6 ay (6-24 ay) olan14' ü erkek (% 70) ve altısı kadın (% 30) toplam 20 olgunun 27 gözü incelendi. Olguların ortalama yaşları 10.65 ± 5.9 yıl(5–27 yıl) bulundu. Operasyon öncesi ve sonrasındaki ölçümlerinde refraksiyon değişikliği tespit edilmedi. Görme keskinliği ölçümlerinde operasyon sonrası dönemde değişiklik görülmedi. Primer alt oblik kas hiperfonksiyonu 11 (%55), sekonder alt oblik kas hiperfonksiyonu dokuz (%45) olgudaizlendi.Ameliyat öncesi ortalama hiperfonksiyon derecesi + 3.7 olarak bulundu. Ameliyat sonrası 21 gözde hiperfonksiyon görülmedi, beş gözde +1, bir gözde +2 alt oblik kas hiperfonksiyonu görüldü. Operasyon başarı oranı %77.8 olarak bulundu. Operasyon sırasında veya sonrasında komplikasyon görülmedi.Operasyon sonrası OCT ile yapılan maküla kalınlık analizlerinde hiçbir olguda istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada alt oblik kas hiperfonksiyonu olan olgularda uygulanan değişik cerrahi tekniklerin başarı oranı ve sonrasında karşılaşılan komplikasyonlar irdelenmeye çalışıldı. Buradaki amaç kullanılan tekniğin avantaj ve dezavantajlarının vurgulanıp, daha sonra yapılacak karşılaştırmalı çalışmalara olanak tanımaktır. Uzun süreli sonuçları ortaya çıkarmak için daha çok çalışma gerekmesine karşın biz, alt oblik kas hiperfonksiyonlu olgularda hiperfonksiyonu düzeltmede inferior oblik kasın dizinsersiyon + distal kas rezeksiyonu + tucking işleminin makülaya morfolojik olarak zarar vermeyen güvenli, basit ve etkili bir yöntem olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the success of the surgical procedure and detect macular changes by the use of optical coherence tomograpy in patient who underwent surgery of inferior oblique muscle disinsertion + distal muscle resection + tucking prosedure. Materials and Methods: 27 eyes of 20 patients who underwent surgery of inferior oblique muscle disinsertion + distal muscles resection + tucking procedure between January 2012 to June 2013, in the department of ophthalmology of Akdeniz University Faculty of Medicine were included in the study. Preoperative and postoperative values of visual acuity, refraction measurement, anterior segment and dilated fundus examination and the examination of strabismus of all cases were compared. The success rate of the procedure and complications were analyzed. In all cases, OCT examination was performed preoperatively and also postoperative second day, first week, first month, 3 months later and 6 months later and these results were evaluated. esults: 27 eyes of 20 cases,14 males (70%) and 6 women (30%), were examined. Mean follow-up period was 13.75 ± 5.6 months (6-24 months). The mean age was 10.65 ± 5.9 years (range 5-27 years). There was no change in preoperative and postoperative refraction measurements. Also there was no change in visual acuity after the operation. 11 (55%) cases had primary inferior oblique muscle overaction and 9 (45%) cases had secondary inferior oblique muscle overaction. The mean preoperative degree of hyperfunction was +3.7. Postoperatively, there was no hyperfunction in 21 eyes, but +1 hyperfunction in 5 eyes and +2 inferior oblique muscle overaction in 1 eye was observed. Success rate of operation was 77.8%. No complications were observed during or after the operation. There were no statistically significant differences in macular thickness analysis in optic koherence tomography postoperatively. Conclusions: In this study, success rate of the various surgical techniques performed in cases with inferior oblique muscle overaction and postoperative complications were evaluated. The purpose of this study was highlighting the advantages and disadvantages of the technique, thus to enable comparative studies. Altough more studies are needed to assess long-term results, we have concluded that the inferior oblique muscle disinsertion + distal muscle resection and tucking process is a safe, simple and effective procedure which doesn't cause any morphological damage of the macula in patients with inferior oblique muscle overaction