Ön çapraz bağ tamirinin alt ekstremite biyomekaniğine etkisi
The effect of antreior cruciate reconstruction on lower extremity biomechanics
  1. Tez No: 359716
  2. Yazar: ÖZLEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET ALPTEKİN, DOÇ. DR. FATMA ÜNVER KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, Kinetik, Kinematik, Hareket analizi, Kuvvet platformu, Anterior cruciate ligament(ACL), Kinetic, Kinematic, Motion analysis, Force plate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı; ön çapraz bağ tamiri (ÖÇB) geçirmiş ve alt ekstremiteye ait herhangi bir sakatlığı olmayan erkek futbolcular arasındaki kinematik ve kinetik farklılıkların araştırılmasıdır. Bu amaçla çalışmaya; yaş ortalamaları (Xyaş = 23,09 ± 3,62 yıl), boy ortalamaları (Xboy = 1,77 ± 0,05 m), vücut ağırlığı ortalamaları (XVA = 83,89 ± 11,76 kg) olan 11 hasta ve yaş ortalamaları (Xyaş = 22,22 ± 2,48 yıl), boy ortalamaları (Xboy = 1,78 ± 0,03 m), vücut ağırlığı ortalamaları (XVA = 74,35 ± 6,10 kg) olan 9 sağlam sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Hasta ve sağlam deneklerin kinematik ve kinetik parametrelerinin değerlendirilmesi için, hasta deneklere ameliyat geçirdikleri bacakları ile sağlıklı deneklere ise dominant bacakları ile 0,20 m yüksekliğinde bir kasadan kuvvet platformu üzerine düşerek sıçrama hareketi yaptırılmıştır. Deneklerin sıçrama hareketinin 3 boyutlu kinematik analizleri için SIMI Motion 7,5 (GER) hareket analizi paket programı, kinetik analizleri için kuvvet platformu (FP4060-10, BERTEC, A.B.D) kullanılmıştır. Bireylerin sıçrama performanslarına ait diz fleksiyon açısı, yer tepki kuvveti, yer tepki moment değerleri incelenmiştir. Verilerin istatistiksel olarak analizleri 0,05 anlamlılık düzeyinde, gruplar arası farklılıklar t-test ile diz fleksiyon açısı, kuvvet ve moment parametreleri arasındaki ilişki ise Pearson Korelasyon analizi ile 0,01 anlamlılık düzeyinde yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda gruplar ve değerlendirilen parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu bağlamda sporcuların geçirdikleri ön çapraz bağ tamiri ameliyatı ve sonrasında aldıkları fizik tedavi sürecinin başarılı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to de?ne the differences of lower extremity biomechanics (knee ?exion measures) between the subjects who had anterior crucaite ligament (ACL) reconstruction and healthy subjects during a single leg landing from 0,20 m. In this study, 11 football players who had ACL reconstruction aged 23,09 ± 3,62 years, height 1,77 ± 0,05 m, weight 83,89 ± 11,76 kg and 9 healthy football players aged 22,22 ± 2,48 years, height 1,78 ± 0,03 m, weight 74,35 ± 6,10 kg participated, voluntarily. During the data collection phase, three cameras which have 100 Hz recording speed synchronized to each other and force plate (FP4060-10, BERTEC, A.B.D.) were used. Collected visual data transferred directly from the images obtained from cameras to computer and a three-dimensional images were obtained. SIMI Motion 7,5 visual analysis programme and MATLAB was used to make kinetic and kinematic analysis. Landing techniques of the subjects were examined by flexion angle of knee,ground reaction force and moment parameters. The statistical analyses of the measured results were performed by t-test and Pearson Correlation analysis. According to the results there were no statistical differences between the groups (p>0,05) and no relationship was found amongst the measured parameters (r>0,01). In this regard, it can be said that athlets had a succesfull ACL reconstruction and physical therapy process.