Sıçanlarda methotrexate kaynaklı testis hasarına karşı Camellia sinensis (Yeşil Çay) kateşinlerinin antioksidan ve antiapoptotik etkileri
Antioxidant and antiapoptotic effects of Camellia sinensis (Green Tea) catechins against methotrexate-induced testicular damage in rats
  1. Tez No: 359737
  2. Yazar: MELİH KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis, oksidatif stres, yeşil çay, antioksidan, malondialdehid, Testis, oxidative stress, green tea, antioxidant, malondialdehyde
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma methotrexate (MTX) ile oluşturulmuş testis hasarına karşı Camellia sinensis (yeşil çay) kateşinlerinin (CAT) antioksidan ve antiapoptotik etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu çalışmada ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen 24 adet erkek Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Her grupta 6 adet sıçan olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Deney süresi 5 gün olarak belirlendi. Kontrol grubu sıçanlara bu süre içerisinde herhangi bir uygulama yapılmadı. MTX grubu sıçanlara sadece çalışmanın ilk günü 25 mg/kg MTX intraperitoneal (i.p) olarak uygulandı. CAT grubundaki sıçanlara 5 gün boyunca 500 mg/kg kateşin ekstraktı gavaj yoluyla verildi. Tedavi (MTX+CAT) grubundaki sıçanlara çalışmanın ilk günü 25 mg/kg MTX uygulandı ve daha sonra ilk günden başlayarak 5 gün boyunca 500 mg/kg kateşin gavaj yoluyla verildi. 5 günlük deney süresi sonunda anestezi altında deneklerin testisleri çıkarıldı ve kansızlaştırma yöntemiyle ötanazi yapıldı. Çıkarılan testislerden biri ikiye bölündü. Testislerin bir yarısı histolojik işlemler için, diğer yarısı ve kan serumu ise biyokimyasal analizler için kullanıldı. Kontrol ve CAT gruplarına ait testis yapısında herhangi bir anomali izlenmedi. MTX grubunda seminifer tübül lümeninde immatür germinal hücreler, bazal kompartmanda Sertoli hücreleri ile spermatogoniumlar arasında açılma ve germinal epitelde vakuolizasyon görüldü. MTX+CAT grubunda ise MTX grubuna kıyasla lümendeki immatür germinal hücre sayısının ve seminifer epitelde vakuolizasyon miktarının azaldığı belirlendi. Biyokimyasal analizler sonucunda, malondialdehid (MDA) seviyesinin, MTX grubunda arttığı, MTX+CAT grubunda ise MTX grubuna kıyasla azaldığı gözlendi. Tüm bu işlemler sonucunda MTX' in testiste oksidatif stres oluşturarak testise zarar verdiği, kateşinlerin ise antoksidan etkileri sayesinde bu hasarı azalttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study has been done to investigate the antioxidan and antiapoptotic effects of Camellia Sinensis catechins on the testicle damage caused by methotrexate (MTX). In this study, twenty four Sprague Dawley male rats, weighing between 250 gr and 300 gr were used. They were divided into four groups which each one have six rats. Experimental period has been determined as five days and during the period, rats of the control group did not received any treatment. Just for the first day of the experiment, 25 mg/kg of MTX has been injected intraperitoneally to the rats of MTX group. For five days, the rats of catechine group (CAT) have been dosed by oral gavage with 500mg/kg of catechine extract. The treatment group (MTX+CAT) have been injected with 25 mg/kg of MTX on the first day of the study and for five days (including the first day) they have been dosed by oral gavage with 500 mg/kg of catechine. At the end of the five-day experiment, testicles of the rats have been taken out and euthanasia has been applied by exsanguination. One of the each pair of the testicles has been divided into two pieces and one of them has been used for histological processes. The other half and blood serum have been used for biochemical analyses. Any abnormalities were not seen in the structure of the testicles of the rats of control and CAT group. In MTX group immature germ cells were observed in the seminifer tubul lumen, widening occured between Sertoli cell and spermatogonia at basal compartment and vacuolization was observed at seminifer epithelium. The number of immature germ cells in the lumen and vacuolization in MTX+CAT group were lower when compear to MTX group. After biochemical analyses, a decrease was observed the level of malondialdehyde (MDA) in MTX+CAT group compare to MTX group. As a result of all the processes, it has been found that oxidative stress occured by, MTX damages testicle structure and catechins decrease this damage with its antioxidan effect.