Sıçanlarda methotrexate kaynaklı testis hasarına karşı Laurocerasus officinalis Roem (Karayemiş)' in antiapoptotik ve antioksidan etkileri
Antiapoptotic and antioxidant effects of Laurocerasus officinalis Roem (Cherry Laurel) against methotrexate-induced testicular damage in rats
  1. Tez No: 359743
  2. Yazar: GÜLSEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptoz, mikroskopi, oksidatif stres, Prunus laurocerasus, sperm, Apoptosis, microscopy, oxidative stress, Prunus laurocerasus, sperm
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Methotrexate (MTX) uygulandıktan sonra antioksidan olarak verilen L. officinalis Roem. (Karayemiş=LO)'in testisler üzerindeki antioksidatif ve antiapoptotik etkilerinin olup olmadığını araştırma amacıyla yapıldı. Araştırmada 12 haftalık 250-300 gr aralığında 24 adet Sprague Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar her biri altı denekten oluşan dört gruba ayrıldı. Kontrol grubu sıçanlarına deney süresince (5 gün) herhangi bir uygulama yapılmadı. MTX ve MTX+LO grubuna deneyin birinci günü tek doz MTX (30 mg/kg) intraperitoneal (i.p) olarak enjekte edildi. MTX+LO ve LO gruplarına 5 gün boyunca her gün aynı saatte LO meyvesi ile hazırlanan ekstrakt (10 gr/kg) gavaj yöntemi kullanılarak verildi. 5. gün sonunda denekler anestezi altındayken, karın boşluğuna girilerek her iki testis ve epididimis çıkarıldı ve kansızlaştırma yöntemiyle ötanazi yapıldı. Alınan testislerin biri histolojik; kan ve diğer testis ise biyokimyasal incelemeler için kullanıldı. Çıkarılan epididimisten alınan spermlerin motilite ve vitalite değerlendirmeleri yapıldı. Kontrol grubu sıçanların testis yapısı, testis ve plazmadaki biyokimyasal parametreler normal olarak izlend. MTX grubuna ait seminifer tübüllerin lümenlerinde immatür germinal hücreler, bazal kompartımanında Sertoli hücreleri ile spermatogoniumlar arasında açılma ve germinal epitelde yer yer vakuolizasyon izlendi. MTX grubuna ait testis ve kan biyokimyasal analizinde MDA, SOD, CAT, PC değerlerinin oldukça arttığı, sperm canlılık ve hareketliliğinin anlamlı derecede azaldığı belirlendi. MTX+LO grubunda apoptoz indeksi, MDA, SOD, CAT, PC seviyesi MTX grubuna göre anlamlı olarak azaldığı; sperm canlılık ve hareketliliğinin ise anlamlı derecede arttığı gözlendi. MTX+LO grubunda testis histolojisi ve biyokimyasında MTX' in oluşturduğu bozuklukların önemli ölçüde düzeldiği belirlendi. LO grubundaki tüm parametrelerin kontrol grubu ile benzerlik gösterdiği izlendi. Bulgularımız MTX' in oksidatif etki ile testiste yapısal bozukluklar oluşturduğu ve sperm kalitesini azalttığını; LO meyvesinin antioksidan etkiyle, bu hasarı düzelttiğini, sperm motilite ve vitalitesini arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the possible protective role (antioxidant and anti-apoptotic effects) of L. officinalis Roem. (Cherry laurel=LO) on testicular toxicity of Methotrexate (MTX) in rats. Twelve weeks old, twentyfour male Sprague Dawley (250-300 gr) rats were divided into four groups as follows: control group, MTX group, MTX+LO group, LO group. Control group had never been administered anything during the experiment. In the first day of experiment, a single dose of Methotrexate (30 mg/kg) was intraperitoneally administered to groups MTX and MTX+LO. Extract of L. officinalis Roem. (10 gr/kg) was administered by gavage to groups MTX+LO and LO for 5 days. After 5 days, the testes and epididymis of the animals were removed and abdominal aorta of the animals were drawn blood to sacrifice. One of two testes was used for histological examinations, the other testis and the blood were used for biochemical analysis. Motility and vitality of sperms were evaluated in removed epididymis. Testicular structure of control group was seen normally and malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), and protein carbonyl (PC) level was found low. In MTX group, immature germinal cells were found in lumens of seminiferous tubules and, vacuolization was seen in germinal epithelium. Seperation was seen between Sertoli cells and spermatogonium. Testicular and blood biochemical analysis of MTX group was resulted as MDA, SOD, CAT and PC level high, but motility and vitality of sperm was low. In MTX+LO group, index of apoptosis, MDA, SOD, CAT and PC level were significantly decreased, motility and vitality of sperm was significantly increased in relation to MTX group. Histology and biochemistry of testis was magnificantly treated for disorders of MTX. Parameters of LO group were similar to control group. As a result, this study shows that antioxidant and anti-apoptotic effects of LO could repair MTX-induced testicular damage and oxidative stress and amplify motility and vitality of sperms.