Proloterapinin temporomandibular eklemde meydana getirdiği değişikliklerin deneysel hayvan modelinde değerlendirilmesi
Evaluating the changes of temporomandibular joint caused by prolotherapy inan experimental animal model
  1. Tez No: 359742
  2. Yazar: FATİH TAŞKESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÇİZMECİ ŞENEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dekstroz, Dislokasyon, Fibrozis, Eklem instabilitesi, Temporomandibular eklem, Enjeksiyon, Dextrose, Dislocations, Fibrosis, Joint instability, Temporomandibular joint, Injection
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Temporomandibular eklem hipermobilitesinin tedavisinde günümüze kadar birçok konservatif ve cerrahi tedavi yöntemi geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Literatürde yer alan konservatif tedavi yöntemlerinden biri de, bir enjeksiyon protokolü olarak tanımlanmış olan“proloterapi”dir. Bu çalışmada dekstroz enjeksiyonunun temporomandibular eklemde meydana getirdiği değişikliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca farklı dekstroz konsantrasyonlarının temporomandibular eklem kapsülünde oluşturacağı değişiklikleri kıyaslamak amacıyla yedi tavşanın sağ eklemine % 10 dekstroz uygulanırken diğer yedi tavşanın sağ eklemine % 20 dekstroz kullanılarak proloterapi uygulanmıştır. Proloterapinin eklem kapsülünde yapacağı değişiklikleri kıyaslamak amacıyla her tavşanın kontralateral temporomandibular eklemine eşit miktarda izotonik solüsyonu enjekte edilmiştir. Enjeksiyonlar dört hafta ara ile uygulanmıştır. İlk enjeksiyondan altı hafta sonra tavşanlar sakrifiye edilmiş ve her tavşanın bilateral temporomandibular eklemi histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda hipertonik dekstroz uygulanan eklemlerin anatomik yapısında dejenerasyon bulgusuna rastlanılmamıştır. Sağ eklemlerine sırasıyla % 10 ve % 20 dekstroz uygulanan birinci ve ikinci gruptaki tavşanların eklem kapsülündeki enflamasyon ve fibrozis değerleri her iki grupta, kontrol eklemlerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Her iki grubun kontrol eklemleri arasında enflamasyon ve fibrozis açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak hipertonik dekstroz enjeksiyonunun eklem yapılarına zarar vermediği ve izotonik NaCl solüsyonu uygulamasıyla kıyaslandığında kapsüler dokuda fibrozisi arttırdığı görülmüşür. Sonuçların desteklenmesi için sitokinler, hücresel proliferasyon, apoptoz markırları gibi parametreleri inceleyen, kollajen miktarı yanında kollajen demet kalınlığı ve uzunluğunu değerlendiren daha kapsamlı deneysel ve klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Multifarious conservative and surgical treatment modalities have been developed and used so far to treat temporomandibular joint hypermobility. Prolotherapy is one of the conservative methods introduced as hypermobility treatment, based on injection. In this study evaluation of the changes due to dextrose injection in temporomandibular joint was aimed. Right joints of seven rabbits was injected with % 10 dextrose while right joints of the other seven rabbits was injected with % 20 dextrose as prolotherapy in order to compare the effects of different concentrations of dextrose on temporomandibular joint capsules. Isotonic NaCl solution was injected in the same amount of dextrose solution to contralateral joint of each animal as to compare the changes developed in the capsule caused by prolotherapy. Injections were performed once a week for four weeks. Animals were killed six weeks after the first injection was carried out and bilateral temporomandibular joint of each animal was evaluated histopathologically. At the end of the study no degenerative finding was observed in the anatomic structures of the rabbit joints that were injected with hypertonic dextrose solution. The inflammation and fibrosis scores were statistically higher in the capsules of right joints in the first group that were injected with % 10 dextrose and in the second group that were injected with % 20 dextrose compared to the contralateral left joints of each group that were injected with saline solution as controls. There was no significant differences in inflammation and fibrosis scores between the control joints of two groups. In conclusion, the injection of hypertonic dextrose solution caused no harm to joint structures and reduced the fibrosis in comparision to saline injection. More comprehensive experimental and clinical studies evaluating parameters such as cytokines, cell proliferation apoptosis markers, collagen diameter and length on this subject are needed to support these findings.