Adölesan gebelere verilen danışmanlık hizmetlerinin; anne adayının doğum öncesi ve sonrasına uyumu ile bebeğini algılamasına etkisi
The impact of the consultancy services given to adolescent expectants on their prenatal and postpartum adaptation and on their perception of their babies
  1. Tez No: 359800
  2. Yazar: YILDA ARZU ABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN KÖMÜRCÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan Gebelik, Doğum Öncesi Eğitim, Uyum, Yenidoğanın Algılanması, Adolescent Pregnancy, Antenatal Education, Adaptation, Newborn Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Araştırma, adölesan gebelere verilen danışmanlık hizmetlerinin; anne adayının doğum öncesi ve sonrasına uyumu ile bebeğini algılamasına etkisini değerlendirmek amacıyla deneysel kontrollü olarak yapılmıştır. Araştırma evrenini 15-19 yaş grubundaki bütün gebeler, örneklemini ise basit rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 70 gebe (35 deney, 35 kontrol) oluşturmuştur. Deney grubundaki gebelere doğum öncesi dönemde danışmanlık hizmeti verilmiştir. Kontrol grubuna ise rutin izlem uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği (PKDÖ), Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeği (PPKDÖ) ve Yenidoğanı Algılama Ölçeği (YAÖ) 70 adölesan gebeye Ağustos 2011- Ekim 2013 tarihleri arasında uygulanmıştır. Araştırmanın verileri bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Sosyodemografik özelliklerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde ve ortalamalar, deney ve kontrol grubu arasındaki farkların ve ölçeklerin toplam puan ortalamalarının değerlendirilmesinde student t testi, ölçek puanlarının değişimlerinin incelenmesinde tekrarlı ölçümlerde anova testi kullanılmıştır. Araştırmamızda doğum öncesi danışmanlık hizmeti alan deney grubu gebelerde PKDÖ toplam puan ortalamasının (133.94±15.62), kontrol grubuna (159.86±17.83) göre prenatal uyum düzeyinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0.001). Her iki grup karşılaştırıldığında, deney grubunda bulunan adölesan annelerin doğum sonu 1. gün, 1. hafta ve 2. haftada uygulanan PPKDÖ toplam puan ortalamalarının, kontrol grubuna göre doğum sonu uyumun daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0.017, p=0.009, p=0.029). 4. hafta uygulamasında ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur (p=0.180). Çalışmamızın deney grubundaki adölesan annelerin yenidoğanı algılama düzeyleri incelendiğinde, %54.3'ünün bebeğini pozitif, %45.7'sinin negatif algıladığı, kontrol grubunda ise %62.9'unun pozitif, %37.1'inin ise negatif algıladığı, ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0.627). Elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to assess the impact of the consultancy services given to adolescent expectants on their prenatal and postpartum adaptation and on their perception of their babies using experimental control. The population is all expectants between the ages 15-19 and the sample group is 70 expectants (35 experiment, 35 control) chosen through simple random sampling. The experiment group was given antenatal consultancy services, whereas the control group merely had routine surveillance. As for data collection tools; the Prenatal Self Evaluation Questionnaire (PSEQ), the Postpartum Self Evaluation Questionnaire (PPSEQ) and the Newborn Perception Scale (NPS) were applied to 70 adolescent expectants between August 2011- October 2013. The research data was processed electronically. Numbers, percentages and averages were used in processing socio-demographic characteristics; student t test was used in evaluating the differences between the experiment and the control groups and evaluating the total points averages of the scales; and anova test was used for repetitive measurements in studying the changes in scale points. At the end of our research, it was determined that the experiment group expectants who received antenatal consultancy services had a lower PSEQ total points average (133.94±15.62) compared to the control group (159.86±17.83), indicating higher levels of prenatal adaptation (p=0.001). Upon comparing the two groups, it was determined that the experiment group adolescent mothers had lower total points averages on the 1st day, 1st week and 2nd week PPSEQs compared to the control group, indicating higher levels of postpartum adaptation (p=0.017, p=0.009, p=0.029). The 4th week repetition of the questionnaire didn't indicate a statistically significant difference between the two groups (p=0.180). As for the newborn perception levels of the adolescent mothers in our experiment group, it was determined that 54.3% perceive their babies positively and 45.7% negatively; whereas in the control group 62.9% perceive their babies positively and 37.1% negatively; with no statistically significant difference between the two groups (p=0.627). Suggestions were made based on above findings.