Termdeki gebelerin bazı biyokimyasal parametreleri ile yenidoğanın antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relation between some biochemical parameters of term pregnancies and anthropometric measurements of the newborn
- Tez No: 359799
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İNANÇ TOLUN, PROF. DR. YAKUP GÜMÜŞALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Grelin, Büyüme Faktörleri, İnsülin, Antropometrik Ölçümler
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada; büyüme hormonu salınımı ve enerji homeostazında etkili olduğu bilinen grelin ve insülin,IGF-1 ve IGFBP-3 hormonlarının term dönemdeki gebelerde serum konsantrasyonları ve bunların varsa yenidoğanın kilo,boy,baş çevresi,göğüs çevresi,göbek çevresi,plasenta ağırlığı ve doğum şekli üzerine etkisini araştırdık. Çalışmamıza 18-42 yaşları arasındaki 60 tane sağlıklı tekiz gebe dahil edildi. Gebelerin doğum sırasında kendilerinden ve yenidoğanlarından umbilikal kord kanları alınarak; grelin, insülin, insülin like growth faktör I (IGF-I) ve insülin like growth faktör binding protein 3(IGFBP-3) hormonları değerlendirilmek üzere serumları -20 °C'de saklandı. Doğum şekli, gebelerin doğum öncesi kilosu, doğumdaki kilosu, doğum sonrası kilosu, boyu, gravida, plasenta ağırlığı ve yenidoğanların doğum kiloları, boyu, baş çevresi, göğüs çevresi, göbek çevresi kaydedildi. Bebekler doğum kilosuna göre üç gruba ayrıldı. Lubchenco skalası kullanılarak gebelik haftasına göre uyum not edilerek, doğum ağırlıgının eşele göre 10 persentil altında olması Gebelik Haftasına Göre Ufak Bebek (SGA), doğum ağırlığının 10–90. persentil arasında olması Gebelik Haftasına Göre Normal Bebek (AGA), doğum ağırlığının 90.persentilin üzerinde olması Gebelik Haftasına Göre Büyük Bebek (LGA) olarak tanımlandı .(1) Gebelerin doğum anındaki biyokimyasal parametrelerinin doğum şekline etkisi incelendiğinde; maternal doğum kilosu, IGF-1 ve umbilikal kord IGF-1 düzeylerinin sezaryen ile doğum yapanlarda istatistiksel olarak anlamlı derece de yüksek seyrettiği saptandı. Bebeğin kilosu,boyu,göğüs çevresi,göbek çevresi ile gebelerin doğumdaki biyokimyasal parametreleri arasında korelasyona bakıldığında IGF-I ve IGFBP-3 ile istatistiksel anlamlı korelasyon saptandı. Plasenta ağırlığı ile bebeklerin biyokimyasal parametreleri arasındaki korelasyon değerlendirildiğinde IGF-1 ile pozitif istatistiksel anlamlı korelasyon saptandı. Plasenta ağırlığı ile gebelerin doğumdaki biyokimyasal parametreleri arasında IGF-1 ve maternal kilo ile istatistiksel anlamlı korelasyon saptandı. Çalışmamızda yenidoğanın antropometrik ölçümleri ile IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanırken; grelin ve insülin düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Ancak grelin,insülin,IGF-1 ve IGFBP-3 faktörlerinin gebelikteki etkilerini ve yenidoğanın antropometrik ölçümlerine etkilerini değerlendirmek için daha fazla sayıda olguyu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Serum concentrations of IGF-1, IGFBP-3 as well as insulin and ghrelin, which are known to be effective on the secretion of growth hormone and energy homeostasis, in term pregnants, and the effects of those, if any, on the weight, length, and circumferences of head, chest and waist of the newborn, as well as plasental weight and route of delivery, were investigated in this study. Sixty healthy singleton pregnants with the age of 18-42 were included in the study. During delivery, blood samples were drawn from the pregnants as well as from the umbilical cord of newborns and the sera were collected in biochemistry laboratory at -20°C in order the hormones ghrelin, insulin, insulin like growth factor I (IGF-I) and insulin like growth factor binding protein 3 (IGFBP-3) to be measured. Route of delivery, weight of the pregnants prior to, during and after delivery, length, gravida of the pregnants, plasental weight, and birth weight, length and circumferences of head, chest and waist of the newborn, were recorded. The newborns were assigned in three groups according to their birth weight. Lubchenco scale was used, compatibility to gestational age was recorded. Birth weight under 10 percentile was defined as Small for Gestational Age (SGA), between 10-90 percentile as Appropriate for Gestational Age (AGA) and over 90 percentile was defined as Large for Gestational Age (LGA). (1) When the effect of biochemical parameters of pregnants at the time of delivery on the route of delivery was evaluated; maternal birth weight, levels of IGF-I in pregnants and umbilical cord were determined to be statistically significantly higher in deliveries with caesarean sections. When the correlation between the birth weight, length and circumferences of chest and waist of the newborn on one side and biochemical parameters of pregnants at the time of delivery on the other was evaluated, statistically significant correlation was detected with IGF-I and IGFBP-3. When the correlation between plasental weight and biochemical parameters of the newborn was examined, positive statistically significant correlation was found with IGF-I. Statistically significant correlation was found with IGF-I and maternal weight when plasental weight and biochemical parameters of the pregnants at the time of delivery were compared. Statistically significant correlation between the anthropometric measurements of the newborn and the levels of IGF-I and IGFBP-3 was determined, however no significant correlation was found between the levels of ghrelin and insulin. New studies with much more cases are required to evaluate the effects of ghrelin, insulin, IGF-I and IGFBP-3 factors during pregnancy and also their effects on anthropometric measurements of the newborn. Key words : Ghrelin, Growth Factors, Insulin, Antropometric Measurements