Adölesan gebelerde riskli sağlık davranışlarının prenatal bağlanmaya etkisi
- Tez No: 912478
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAADET BOYBAY KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Adölesan gebe, Prenatal bağlanma, Riskli sağlık davranışları, Adolescent pregnant, Prenatal attachment, Risky health behaviors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılan bu araştırmanın amacı, adölesan gebelerde riskli sağlık davranışları ile prenatal bağlanma arasındaki etkiyi incelemektir. Araştırma, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kadın-doğum polikliniklerine başvuran 224 adölesan gebe ile 15.10.2022-15.01.2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmaya alınma kriterleri; 10-19 yaş aralığında olan, 2. ve 3. Trimesterdeki gebeler, bebekte ve annede herhangi bir sağlık problemi olmayan, iletişim sorunu olmayan olarak belirlenmiştir. Veriler; Birey Tanılama Formu, Prenatal Bağlanma Ölçeği (PBÖ) ve Riskli Sağlık Davranışları Ölçeği (RSDÖ) kullanılarak, araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar için t testi, Oneway ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 17.91±1.05 olup, %68.3'ünün 16-17 yaş aralığında ilk evliliklerini yaptıkları, %59.8'inin evliliklerinin birinci yılında olduğu, %81.75'inin eğitim durumunun ilköğretim düzeyinde olduğu, %94.2'sinin çalışmadığı saptanmıştır. Yapılan istatiksel test sonuçlarına göre PBÖ ile RSDÖ arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r:-.390, p:.000). Sonuç olarak, riskli sağlık davranışları gösteren adölesan gebelerde prenatal bağlanmanın daha düşük seviyelerde olduğu saptanmıştır. Sağlık profesyonellerinin riskli sağlık davranışı gösterebilecek kadınları tespit etmeleri ve bu adölesan dönemdeki gebeleri yakın takibe alarak danışmanlık yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive and cross-sectional study is to examine the effect between risky health behaviors and prenatal attachment in adolescent pregnant women. The research was conducted between 15.10.2022-15.01.2023 with 224 adolescent pregnant women who applied to the gynecology and obstetrics polyclinics of Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital. Criteria for inclusion in the study; pregnant women in the 2nd and 3rd trimesters between the ages of 10-19 were determined as having no health problems in the baby or mother and no communication problems. Data; It was collected by the researchers through face-to-face interviews using the Individual Identification Form, Prenatal Attachment Scale (PBS) and Risky Health Behavior Scale (RSDS). Descriptive statistics frequency, percentage, mean, standard deviation, t test for independent groups, Oneway ANOVA and Pearson Correlation Analysis were used. The average age of the participants was 17.91±1.05, 68.3% of them had their first marriage between the ages of 16-17, 59.8% were in the first year of their marriage, 81.75% were at primary school level, and 94.2% were not working. According to the statistical test results, a weakly negative and significant relationship was found between PBI and RSDS (r: -.390, p:.000). As a result, prenatal attachment was found to be at lower levels in adolescent pregnant women who showed risky health behaviors. It is recommended that health professionals identify women who may show risky health behavior and provide counseling by closely monitoring pregnant women in this adolescence period.