ADHD'li hastalarda TPH2 genindeki polimorfizmlerin araştırılması
Investigation of TPH2 gene polymorphisms in ADHD patients
  1. Tez No: 359843
  2. Yazar: HANDE KAZAN
  3. Danışmanlar: UZMAN MEHMET ALİ SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Psikiyatri, Genetics, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: ADHD, PZR, serotonin, SNP, TPH2
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (ADHD) dünya çapında çocukların yüzde 3-6'sını etkileyen yaygın nörolojik tabanlı bir gelişim bozukluğudur. Tanı koyulması için başlıca belirtiler dikkat yetersizliği, hiperaktivite, dürtüsellikve saldırgan davranışlardır. ADHD, genetik olarak karmaşık, çok sayıda genin sorumlu olduğu multifaktöriyel bir hastalıktır. İnsan triptofan hidroksilaz 2 (TPH2) geni; yaklaşık 100 kilobaz uzunluğundadır. 10 intronu, 11 ekzonu bulunur ve 12. kromozomun q21.1. bölgesinde lokalizedir. TPH 2, başlangıç ve hız kısıtlayıcı olarak serotonin biyosentezinde rol alan dolayısıyla serotoninin sinaptik aralıktaki düzeyini belirleyen enzimlerden birisidir. TPH 2 varyantları serotonin sentezini ve beyindeki konsantrasyonunu etkilediğinden ADHD ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Çalışmada seratonin düzeyini etkilediği bilinen TPH 2 geninin belirli tek nükleotid polimorfizmleri (SNP) taranarak çocuklarda ADHDtanısında belirteç olabilecek SNP'lerin belirlenmesi amaçlanmıştır. ADHD hastalarında THP2 geninde bulunan SNP'lerin belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için 38 ADHD hastası çoçuk ve 14 normal çocuktan alınan kan örneklerinde SNP'ler incelenmiştir. Kan örneklerinden genomik DNA izolasyonu yapılarak ekzon 7 bölgesi polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile çoğaltılmıştır. Dizi analizi kullanılarak SNP'lerin klinik parametreler ile ilişkisi araştırılmıştır. Hasta ve kontrol grubunda birbirine benzer SNP'ler saptanmıştır. Sonuç olarak çalışılan ADHD hasta grubunda ve kontrol grubunda ADHD tanısında belirteç olabilecek bir SNP bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a common neurological-based developmental disorder affecting about 3-6 percent of children worldwide. For diagnosis the main symptoms are attention deficit, hyperactivity, impulsiveness and aggressive behavior. ADHD is a multifactorial and genetically complexdisease, for which many genes are responsible. The human TPH2 gene is approximately 100 kilobases in length. There are 10 introns and 11 exons located in chromosome 12 q21.1. TPH2 has the initial and rate-limiting role in serotonin biosynthesis in the brain, and therefore is one of the enzymes that determines the level of serotonin in the synaptic cleft.TPH2 variants affecting serotonin synthesis and it's in brain, are thought to be associated with ADHD. In this study, due to the effects of TPH2 on serotonin levels, SNP markers known to be specific for TPH2 were screened, there by aiming to find SNPs useful in children's diagnosis of ADHD. In order to test whether SNPs located in the TPH2 gene can be used as a marker for ADHD, SNPs were screened in blood samples taken from 38 children with a diagnosis of ADHD and 14 healthy control. Isolation of genomic DNA from blood samples was carried out, and exon 7 was amplified by PCR. Using sequence analysis, correlation of the SNPs with clinical parameters were investigated. In both the patients and control subjects, the same SNPs were identified. In conclusion, SNP markers useful in the diagnosis of ADHD, amongthe ADHD patients and the control group screened, have not been found. Key words; ADHD, PCR, serotonin, SNP, TPH2