Kur'an'ın nüzûl sürecinde vahyin ilk yılının tahlili
Analysis of the Qur'an revelations during the first year
  1. Tez No: 359870
  2. Yazar: BAYRAM AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur‟an, vahiy, Ġlk nâzil olan vahiy metinleri, nüzûl kronolojisi, Qur‟an, Revelation, the first revealed Qur‟anic passages, the descent chronology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kur'an'ın nüzûl sürecinde vahyin ilk yılının tahlilini yapmaktır. Çalışmada nüzûl sürecinin ilk yılında inmiş olan vahiy muhtevalarının hangileri olabileceği değerlendirilecektir. Genel kanı Alak sûresinin ilk beş ayetinin ilk inen vahiy bölümü olduğu yönündedir. Fakat bazı müfessirlerce ilk inen vahiy metni olduğu ifade edilen ve rivayetle de desteklenen Fâtiha sûresinin ilk inen vahiy metni olması gerektiği ifade edilecektir. Yine bu bölümde farklı bir kronolojik tertip teklif edilecektir. İkinci bölümde nüzûlü ifade eden kavramlar ve bu kavramların nüansları ele alınacaktır. Yine Kur'ân'ın nüzûlünden önce Mekke'de yeni bir peygamber beklentisi ve Hz. Peygamber'in bu beklentiye dair bilgisi rivayet ve ayet değerlendirilecektir. Bu bölümün sonunda Kur'an'ın nüzûlünün başlangıcını teşkil eden Kadir Gecesi'nin kesin olarak tespitinin mümkün olup olmadığı irdelenecek ve bir tarih tespiti yapılacaktır. Genel kabuldeki sûre tertibinde bazı sûrelerin yerlerinin farklı olması gerektiği delilleriyle tafsil edilecektir. Yine Kur'an'ın nüzûl süreci söz konusu olduğunda gündeme getirilen gizli davet ve aleni davet gibi kavramların hakikati yansıtıp yansıtmadığı rivayetler ve ayetler ekseninde ele alınacaktır. Son olarak, ilk yılda inen vahiy bölümlerine dair bazı sebeb-i nüzûllerin tarihsel olarak tutarsız olmakla birlikte bazı müfessirlerce savunulmaya çalışıldığı konusunda bilgi verilecek ve bu surette çalışma hitama erdirilecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the process during the first year of Qur'an revelations. The first chapter will be about the contents of the verses during the first year. It is widely accepted that first five verses of Revelation Alak to be the first revelations of Qur'an. However, some Islamic scholars based on the narrated information believe that first revelation of Qur'an is Fatiha. This will be iterated and supported in this section of the study. Also, in this chapter a new chronological order will be implemented where different timing for some verses will be proposed and supported by historical documents. Affiliated with the terminology, the Revelations will also be covered in second section. In addition the expectation of the new prophet and Prophet Mohammad's knowledge about this will be extensively covered with verses and historical records. Last part of this section, the exact time of the night of Qadr, which is very important time line for Qur'an Revelations will be iterated historically. Last chapter will be covering the content and important parts or the earliest verses. Also, during early years of Qur'an the topics of open and private or secret invitation concepts will be covered extensively and the validity of these concepts will be discussed under the light of narrations and verses carried forward from reliable sources. Lastly, the verses of Revelations during first year and the reasons for the revelations as the are supported by some scholars but not by historical records will be discussed and concluded.